Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Gérvágó vagy bütüző.
1.6mm vastag korong ("nagyflex" korong).
Két irányban dönthető.

jani300

Tárcsás darabolónak én az első képen láthatót gondolom .
A második képen az látszik ebből mit szánt nekem a sors :)

svejk

A munkahelyemen van két régi békebeli Eisele gyorsacél tárcsával, hidropneumatikus előtolással.
Zártszelvényre tökéletes, a 40-50-nél vastagabb tömör anyagot nem szereti.
A tárcsa 0 - +45 fokban állítható.

Scythian

Üdv Urak!

Nézzétek el nekem, nem szakterületem a fémipar, kényszer szülte az ismeret megszerzését.
Mivel a régióban kevés a marógéppel, vagy szabad kapacitással rendelkező vállalkozó, ezért leendő profil megvalósításához magam kezdtem hozzá a gépek megkonstruálásának. Ehhez vásároltam egy " tökéletesen működik" ME250 egyetemes marógépet. ( bár ne tettem volna)
Az árat, és hozzáadott tartozékokat tekintve jó vételnek tűnt, az első bekapcsolást követően igen savanyú ábrázatom lett. Iszonyat hangokat adott ki magából. A hozzá kapott gépkönyv alapján nekiálltam orvosolni a problémákat, kezdve a hűtővíz által megevett csapágyakkal. Voltaképp a konzolban, és hajtóműben található összes csapágyat ki kellett cserélni, volt aminek már csak az egyik gyűrűje volt fellelhető. so-so, rendbe raktam, de most, hogy teljes 250mm szélességben kellett dolgoznom derült ki, hogy még van bőven gond. A konzol kifelé billen, ezért keresztirányú asztalmozgatáskor lépcsős felület képződik. Ezt eleddig semmi trükkel sem sikerült kiküszöbölnöm. Kérdésem, hogy az asztal billentéséhez elegendő, ha a bal oldali vezető ék, és a konzol rögzítő pontjai közé hézagolást teszek?
Másik kérdés....
A vertikál fej gyári helyzetében a maró nem merőleges az asztalra. Kivettem a pozicionáló tüskét, és kiórázva néhány szögpercnyit el kellett mozdítanom. Kérdezném, hogy maradjak meg a gyári poziciónál, és az asztalt hozzam össze vele?
Toni

Csuhás

Az éklécet nem szokás hézagolni, mert minden csatlakozó felület új bizonytalanságot visz be, és növeli a rezgési hajlamot. Az ék lécet toldani kell, vagy újra legyártani. Az ékléc azért jobb mert teljes felültén támaszkodik szemben a csavarvégekre támaszkodó betétléccel.

Egyszer telepítettem új marógépet (segítőként) akkor a vertikált pozicionáló tüskét mi fúrtuk és dörzsöltük.

Egyébként a vertikált szokás egy kicsit megbillenteni hogy a maró síkoláskor csak az első oldalával dolgozzon.

mex

"Egyébként a vertikált szokás egy kicsit megbillenteni hogy a maró síkoláskor csak az első oldalával dolgozzon."
Nem is lesz sík az a síkolás...
A nyákfúróm asztalát (180.as U profil)én is megsíkoltattam egy szagemberrel,azóta is bánom.

szucst

Szia,
nem elég az ékléccel variálni.
Többnyire a konzol egész vezetéke meg van kopva.
Ha szerencséd van akkor a konzol is hátulról szerelhető mint pl a vertikál és akkor "csak" síkba kell köszörülni, meg újragyártani a hátsó támaszokat vigyázva hogy x irányba ne menjen el az egész mert akkor az emelőorsó fog keresztbejárni... y- ba így is elmegy...
Plusz vszleg a váz fecskefarka is meg van kopva egy "kicsit"...
(Üdv a magyar TMK világában..)
Ilyet jól javítani igen kevés helyen tudnak.

Ha van időd, sok pénzed, türelmed, lehet ezzel játszani.
Ha pénzt kell keresni akkor:
Így hagyod.
Mindig órázol, hézagolod a munkadarabot a vertikálfejhez( a fej egy stabil pont. Azt nem tudják elb...ni, max eltörni). És síkolásnál elfelejted a keresztirányú fogást.
Összegyűlik a zseton másikat veszel. És oda órával állvánnyal kell menni!
Szerintem...
Tamás

Scythian

Köszönöm a hozzászólásokat.
Ma sikerült pár szót váltanom az egyik hazai gépfelújítóval ( már évtizedek újítanak fel esztergát, marógépeket ( Palkó ), de vagy nem értettek, vagy én nem értettem. Állítása szerint ennél a forgatható asztalú gépnél elég, ha a két asztal közé teszek hézagolást. De mivel ezt nem értettem ( ferde síkon való keresztmozgás megmaradna, legfeljebb a fejhez képest kerülne merőleges helyzetbe az asztal ), ezért nemértésem kifejezve " ha nem értem, akkor inkább leteszi a telefont " lebatyta.........
Szóval továbbra sem értem, hogy mit is akart mondani. Amúgy a fecskefarok végig függőleges, nincs benne sok kopás, a 300mm-es függőleges mozgatás során az oszlop és asztal között 0,02mm volt a legnagyobb eltérés. Ahhoz nem nyúlnék, de megpróbálnék hézagolást téve ennek az aljára visszacsavarozni a konzolt rá. Elméletileg ezzel visszabillenhet, ugyan teljes hosszában nem fog felfeküdni rajta. De hogy a konzol jobb oldali utánállítását hogy oldom meg, azt végképp nem tudom. Ott csak a hézagoló ék található.

Csuhás

Pontos síkot, be kell tűrésezni és akkor a marós úgy készíti, szigorú tűréssel pedig síkköszörűre kell vinni a darabot.

ywathzay

utána fel kell köszörlni, és sík lesz. Minden eszközt a maga helyén kell kezelni.

mex

Az rendben is van, hogy 'minden eszközt a maga helyén kell kezelni".Az viszont nincs rendben, hogy előzetes megbeszélés után,(köszörülést nem tervezve eszköz hiányában)öblösre és lépcsősre marjon egy ilyen felületet. Háromezeré fusiban.[#nyes]

jani300

Kíváncsi lettem .
Mekkora a hossza annak a 180 as U gerendának ?

jani300

Én ezt az egészet nem értem .
Gépi előtolással a hossz mozgás a legtöbb ezeken a gépeken .
A kereszt mozgás kopása sokkal kisebb kellene hogy legyen .
A konzol felső vízszintes síkját órázd a leszorított asztalról .
Szerintem a felújító arra gondolt maga a hossz asztal vezetéke van ferdére kopva .[#nemtudom]
Csak elmélkedem magamban ,mert furcsállom az egészet .

jani300

Egyébként az is elég ha rosszul fogta meg az anyagot .
PL odalát befogta gépsatuba ...
Háromezeré   :)

mex

Be is fogta ahogy írod az oldalát az ártatlanja. Pláne, hogy a szelvény szárait alacsonyabbra marattam, így sokkal gyorsabb lehetett egy satus rögzítés, mint leszorító körmök alkalmazása. Erre még rátett a vertikálfej megdöntése, és az eredmény látható a képeken.
Egyébként rosszul emlékeztem, az U profil csak 160-as, 300 hosszú.
Nyilván tudom használni így is,de bosszantott a dolog.