Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

mma6fim4

Vagy veszel 14X14-est: Annyi hogy akkor 20dollárba van 20db. Mondjuk én 8,5dollárért biztos nem vagdosnám a görgőket. Szerintem te sem :)

Csuhás

Az a bajom a tömör görgővel hogy az egy precízen kivágott és meghajlított vezetőt igényel, különben az oldala csúszik a sínen, ami nehezíti az asztal mozgást és koptatja a sínt. A kivágás nem gond de a hajlítgatás nehéznek tűnik. Ezzel szemben a kifúrt görgő a furat miatt könnyebben gyártható, a csap biztosan vezeti és a hajlítás is csak egy szimpla 45 fokos amihez igazító bevágást furatot rá tudok tenni a lemezre még vágáskor. Egyébként elég sok összesen 64 görgő kell a géphez.

svejk

Hmm.. én elég sok ilyen hengergörgős gyári "kosarat" láttam, de egyiknél sem volt túlbonyolítva, ahogy írták is bronzlemez vagy bakelit csíkba belevágni az ablakokat és kész.

Írod, hogy edzett acél a V horony, nem lenne abból gond.

Az viszont tény, hogy nagyobb lesz a gördülési ellenállás mint golyókkal.
Ez nem tudom gondot okozna-e.

mma6fim4

Szerintem ez a csapos megoldás ugyanazt a problémát fogja akkor produkálni mint a tömör görgő. Sőt! Ez rosszabb, mert az oldalterhelés a kihajlított lemezre fog hatni, ami még nagyobb ellenállást jelent. Ráadásul ha a lemez megkopik, a csapok végei fogják felszántani a sín. Ezeket a füleket nagyon pontosan kellene meghajtani, különben egyszerűen nem fog a görgő a sínhez érni.
Az a gyanúm, hogy az ilyen hengergörgős líneáris csapágyak prizmáit 90 foknál nagyobb szögben köszörülhetik, és ezért nem ér a henger oldala a szemközti felülethez.

Azt nem tudod megtenni, hogy más méretű golyóval rakod össze, így ez az új golyó feljebb, vagy lejjebb fog futni a bekopott horonyhoz képest? Vagy nagyon be van rágva?

kart emg

Úgy tűnik, hogy igencsak megdrágult 2015 óta. Akkor 50EFt-t fizettem egy 600x150-es marőgépasztalért, amin összesen 7 felületet kell köszörülni. Az asztalod köszörülése ennél egyszerűbbnek tűnik, bár kissé nagyobb az összfelület.

Csuhás

A csapokat elég lazán tervezem beilleszteni, mondjuk 4-es furat lesz a görgőn és 3-as sárgaréz pálcika megy bele amit úgy szegecselek a két lemez fűl közé hogy 0.5mm tengelyirányú játéka legyen a görgőnek.  A görgős megoldásnak még egy előnye van: nem kell kiszednem a síneket. Az lehet hogy a visrosszakásuk hosszas méregetést igényelne.

Viszont nagyon lényeges dolgot említettél, lehetséges hogy a golyópálya szemben levő felületei nem párhuzamosak! Szemre azok de ki tudja  hátha a gyárban a köszörülés miatt pár fokkal  Ezt holnap ellenőrzöm mert ezen bukhat az egész görgős elképzelésem.

Más méretű golyó nem segít, mert nagyobb eltérést nem enged meg a fogasléces mozgatás és az asztalmozgás hézagai is igen szűkek a por védelem miatt. Kicsit más méretű golyó meg a kopott részen fog futni.

Nincs nagyon bekopva, a szélén is látszik a golyónyom, ami középen egy kicsit szélesebb. Úgy mértem hogy az asztal közép helyzetben 0.07mm van alacsonyabban mint a széleken.

Közben még egy ötlet jutott eszembe, lehetne két kis hasáb közé beépíteni egy kis csapágyazott köszörű korongot, amit csavarral lehetne kitolni. Kis dc motor vagy flexibilis tengely hajtaná. Az egészet úgy lehetne végigtolni a vályúban mint egy asztalos gyalut. Egy rádiuszos kővel szép egyenletes golyópályát lehetne készíteni. No ezt még átgondolom.

Csuhás

Az összfelület nem sok, 8 csíkot kellene kb 10mm szélesen és 850mm hosszban köszörülni pár százados fogással. Ők kb 5 órát saccoltak, mert molyolni kell a beállításokkal, így jött ki a gép óradíjából ez az ár.

kart emg

Én is kereken 5 órát saccoltam. Akkor igencsak megdrágult.

e4vvbfxw

Zalaegerszegen van egy cég, az ágyköszörű 3600mm.-et tud.

Csuhás

Nagyszerű, de nekem 32*22mm sín kellene köszörülni 850mm hosszban, arra elég egy közepes síkköszörű. Pont az a gond hogy a vékony a sín, ezért sok helyen kell lefogatni és kiórázni, nehogy valami vetemedési görbületet rámásoljak a működő részre.

szabad paraszt

Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e olyan fórumtárs, aki mestere a hántolásnak és hajlandó lenne oktatni. Természetesen fizetnék a fáradozásáért.

kart emg

Az alábbi videóban valaki hasonló módon oldja meg a köszörűje újra csapágyazását, ahogy Te tervezed. Sima bakelit kosarakat készít:
Robrenz: MAKING LINEAR NEEDLE BRG. CAGES

jani300

Egy új szerzemény ...
710X440 teljes külméretű asztallal , koordináta asztal .
Mozgások nóniusszal hossz útméréssel . Lapos vezetékes .
Kereszt orsó orsóját elintézték , de csak görbe , a ház
csavarjai szakadtak ,nem tört , elsőre úgy látom .
Erre alszom még párat hogy mi legyen vele .

designr

Tudod..hirdetni csak árral szabad..[#nyes]