Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

72hhzi7mp

Szia !

Maximálisan megfelel !
Nyilvános látható elvileg a címem , küldheted !

Köszönöm előre is !

Miki2

Csuhás

Szeretnék tanácsot kérni. Van egy antik svájci szerszám köszörű gépem. A gép asztalának hossz irányú mozgása két-két szembefordított  V alakú sínnel és köztük D14 golyókkal van megoldva, amiket egy bakelit lemezből kiszabott "golyókosár" vezet meg. Az évtizedek alatt a golyók egy kis íves nyomot mángoroltak a sínekbe, így az asztal középen 0.07 mm lejjebb van mint a széleken. Ez szerszám élezéskor nem számít, de sík köszörüléskor már nagy hiba. Szeretném megjavítani és három ötletem is van:

1: Kiszerelve a síneket prizmára helyezve kézzel tolva magán a gépen lehetne a teljes hosszban egyformára köszörülni a golyópályát. ( Az asztal egy két tizedet süllyed de ez nem gond ) Viszont a köszörülés kockázatos mert ha hibázok oda a sín.

2: Lehetne a golyók helyett kifúrt keresztgörgősort használni, azok jó részt a sín érintetlen részén futnának így vagy húsz évig nem volna gond vele. Persze ilyen görgő nincs így nekem kellene legyártanom, ami magán a köszörűn megoldható. A görgők vezetése két lézer vágott fésű szerű lemez és köztük szegecselt pálcikákból állna amiken lazán futnának a görgők.

3: Kereshetnék egy lineáris sínpárt amit felcsavarozhatok  az alsó sín helyére míg felül az asztalban lehetne három három kocsinak fészket marni. Ez több felfogásból de kellő pontossággal ki tudnám marni. Ez nagyobb átalakítást jelent és nagyon alaposan méregetnem kell hogy befér-e egyáltalán a lin csapágy.

Véleményetek szerint melyik megoldás volna jó, vagy van e más jobb és amire nem is gondoltam?

TROMF22

Én ilyen kész keresztgörgőst próbálnék először keresni:

Kicsi a helyigénye, "könnyen" beszerelhető.
Mivel az eredeti golyós volt, valószínű hogy egy kisebb
görgő méretű vezeték is megfelelne mint amilyen a golyókat befogadó szerkezet keresztmetszete volt.

Csuhás

Félek hogy az ilyen sín beszerzési költsége meghaladja a gép jelenlegi árát, így nekem sok lesz.

Nem ilyen gép az enyém de ehhez nagyon hasonló az elrendezése. A képeken látszik a golyós vezetés.

Cincinnati élező köszörű

TROMF22

Elvileg külön görgősort is lehet kapni kosárral.
A D14-et még nem ellenőriztem. Lehet, hogy már te megtetted, de hátha...
Keresztgörgősor kosárral

TROMF22

Igen, valószínű, hogy csak alkalmi vétel lenne rentábilis, de az ritka nagyobb hosszban.
Ráadásul a felerősítési sík is 90-fokkal eltérő mit ahogyan feltételeztem.

mma6fim4

A 2. verziót válaszd. Bronzlapból, vagy rézből vágatsz lézerrel egy ilyen ablakos vezetőlemezt, és kész is.  Mik a görgők méretei? Olyan nincs, hogy nincs.

Csuhás

Jelenleg nekem is ez a leginkább tetsző megoldás. D14 golyókat kell kiváltanom, ezért D14x12.5 körüli görgőt gondoltam 4..5mm körüli furattal. Azért a nagy furat hogy tüskére tudjam dugni köszörüléskor. Két lekerekített fogú fésűre emlékeztető lemez kerülne a két oldalra úgy hogy a fogak fel/le volnának hajlítva, és beszegecselt pálcikák kötnék össze a két fésűt. A pálcikákon pedig lazán futnának a görgők.  A fúratlan görgőt nem tudom legyártani mert ahhoz csúcs nélküli köszörű kellene, eladó görgőt nem találtam ( illetve ahol volt ott majdnem ezer ft volt darabja ) Ráadásul az ablakos vezetőt bonyolultabban kell hajlíthatni hogy jól vezesse a görgőket.

drehás

Szerintem ebben az esetben is fel kellene köszörülni azt a felületet.mert a golyók alatti benyomódásnál az anyag nem tünt el,az ott van kétoldalt kinyomódva,minimális mértékben ,de ott van.

Csuhás

Nos ez egy edzett sín, itt az anyag inkább elkopott és nem kinyomódott, így elegendő egy fenőkővel kézzel végig simítani a sínt. Egyébként ha találnék helyet ahol meg tudnak köszörülni egy kb 900mm hosszú sínt akkor az is megoldás volna. Igazából gondosan kiórázva kellene felfogni és rádiuszosra lehúzott koronggal kellene kb 5 századot simítani rajta.

István83

14mm es illesztő szegből a görgő nem jó?

István83

Vagy fröccsszerszám kilökő pálca,abból van csőkidobó is.
Ez a névleges méret alatt van 0,02mm el.

kart emg

Szia!

A Némtech cég annó tudott ilyen méretben (sőt, ennél sokkal nagyobban is) gépágyat, gépasztalt,akármit köszörülni egy ilyen gépen:

Leírás:

Némtech köszörülés

Csuhás

No a rend kedvéért felhívtam őket, vállalnák de bőven 100 eFt felett volna az ár. Szóval vagy megköszörülöm magam magán a a gépen, vagy esetleg találok valakit akinek van 900 mm tudó sík köszörűje és rezsi áron két üveg sör társaságában együtt meg tudjuk csinálni.

Egyébkét most igyekszem vásárolni anyagot és készítek egy sorozat görgőt, ami ha jól sikerül akkor vágatok lézerrel  bronz szalagból távtartót és ezzel javítom meg az asztal mozgást.

Volt egy kis időm modelleztem az elképzelésem, ilyen tagokból állna a görgősor: