Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Te sem szakmai tanácsot kérsz, csak megerősítést, hogy megvedd az új kínai masinát. Ez már nagyon sokszor lejátszódott a fórumon, úgy 2-3 havonta van rá valaki. Tanácsot nem lehet adni, az itt jelenlévők többsége nem díjazza az újkori kínai eszközöket.
Ami nekem érdekes, és furcsa, hogy többnyire a jutub videókon alumíniumon dolgoztatják a "csodamasinákat". Ja az haladós, meg puha. Szóval ha acélban elboldogul, az alu már smafu. Egy fecskefarkas vezetéknél nem elérhetetlen az 1000mm/perc mozgás. Ami nagy hátrány a régi gépeknél az leginkább a hozzá nem értés, és szakszerűtlen javítások sorozata, ami hatalmas károkat okoz a gépeken. Az új kínai vacakok pedig alapban nem csúcskategória. Viszont ha egyszer odaszánja az ember, és valóban szakszerű javítások történnek az eszközön, mint hobby gép egy életre kiszolgál a 30-40 éves masina is.

smalla

A régi géppel főként az a gond, hogy ismeretlen állapotot veszel, s ha azonnal használni akarod, lehet nem fogod tudni, mert ez vagy az nem működik rajta, ami vásárláskor nem jött elő. S ahogy az előttem szóló is jelezte, sokszor nem szakszerűen ment a javítás, ami a későbbi bosszúságokat okozza. Míg az új kínai géptől elvárható, hogy minden funkciója működik bekapcsoláskor, s nincs vele szívás. Az más kérdés, hogy 30 év múlva az ember nem azon fog gondolkozni, hogy nekiálljon e felújítani kompletten, hanem azon, hogy vajon megéri-e elvinni a vasba vagy már az is deficites, mert hiányzik belőle az anyag. Egyébként én hobby célokra simán bevállalnám a kínait :).

3z3fhyubr

dezso74

Sziasztok Fórumtársak!

Felújítás alatt van egy E400-as esztergám.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek párhuzam beállító tüskéje?
Vagy valami ötlete, hogyan és mivel állítsam be beállító tüske nélkül.

iy567t72g

Szia!

Erre én is nagyon kíváncsi vagyok, mivel hasonló feladat előtt állok.[#conf][#csodalk]

svejk

A főorsóházat akarod beállítani?
Befogsz egy legalább 250 mm hosszú 80-as anyagot -bronz lenne az ideális- és esztergálsz kis fogásokkal, majd mérsz.
A kúposság függvényében korrigálsz, esztergálsz, mérsz, etc.

000000000

Talán köszörülve lett az ágy?

dezso74

Szia!  

Igen köszörülve lett.
Tudtam kölcsön kérni ellenőrző tüskét.

svejk

Csak kíváncsiságból kérdezem, mekkora ütése volt a tüske végének?
Vagyis mennyire megbízható, jó állapotú egy 30-50 éves gép főorsójának a belső kúpja?

hostya

Húú de jó kérdés... [#taps]

Én is pont ezt akartam kérdezni, de megelőztél.

iy567t72g

Szia Svejk!

Ma pontosan így csináltam ahogy leírtad, csak a rúd volt vékonyabb. Sajnos nem sikerül a képeket feltöltenem. Lefényképeztem, a rúd 2 végén mikrométerrel  mérve 250 mm hosszon 0,01 mm az eltérés.

iy567t72g

Mégis sikerült feltölteni. [#csodalk]

svejk

A vékony anyagnál félő, hogy elnyomja a kés a központból a végét és ezért becsapós lehet.
Nem véletlen van az sem hogy általában 3D hossz felett megtámasztást kell használni.
S bizony az a 34-es átmérő és 250 mm hossz már több mint hét l/D viszony.
No persze jó éles késsel kis fogással akár jól működhet.

iy567t72g

Úgy van. Jó éles késsel és kis fogásokkal esztergáltam.

000000000

Csak kíváncsi voltam, hogy tényleg azért kellett levenni a főorsóházat.
Ez már egy tényleg komoly felújítás lesz.