Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

dezso74

Keresnék E400-as esztergához gépkönyvet Pdf, word...stb

Csuhás

dezso74

Vetesi75

A forgácsolás teljesítményigényét az időegység alatt leválasztott anyagmennyiség és az anyagra jellemző fajlagos forgácsolóerő határozza meg leginkább. Az egyéb körülményekből adódó "szorzók" - hacsak nem bottal esztergálsz - kb. +-30% szórást jelentenek. Azon szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan gépen is dolgozhatok, ami monitorozza a megmunkálás közben fellépő erőket és a tapasztalatom azt mutatja, hogy számítással egész jól megsaccolható, hogy egy-egy műveletnél mi várható. Fúrás tengelyirányú erőszükségletéhez viszont a klasszikus Fc/8 -at el lehet felejteni. Egy egyszerű keresztél kihegyezéssel történő könnyítése is sokkal nagyobb változást okoz.
Szintén tapasztalat - ugyan hagyományos gépen - , hogy egy lestrapált főhajtómű terhelés alatt akár a meghajtó teljesítmény felét is "lenyelheti", szóval a szerszámgép hatásfokának becslése szerintem ingoványosabb terület.

KoLa

Az a +-30% változó, az szerintem is valós, és helytálló!
Na! és még a többi, a hagyományos gépeken, mint ahogy írtad.
Engem az érdekel a legjobban hogy, hogyan lehet ezt mérni?
Ahogy írtad, a gépen amin dolgozol rendelkezésre áll minden adat.
Miből áll ez?
A főorsó teljesítmény változás kijelzése,és a tengelymeghajtó motorok teljesítményváltozása, plusz van beépítve a késtartóba , valahová egy erőmérő szenzor?

Vetesi75

Az elektronikus hajtásból (hajtás kártyából) származik a kijelzett érték. A gyártó (beüzemelő) azt mondja hogy az általa adott PID értékek mellett "statikus" üzemállapotban adott terhelésnél a kijelzett érték megfelel az általa meghatározott 100% NYOMATÉK arányos részének.(a motoron áramerősséget mér?) (100%-egy a gépspecifikációban leírt adat, amit szervó moci szerintem csak túlterheléssel képes biztosítani - időkorlátos szoftveres védelem + hardveres biztosan van.) Ebből lehet számolgatni! Én általában forgácsló erő után nyomatékot is számolok , mert ilyen téren hamarabb meg lehet "elletni" a gépet. (Pláne, hogy alura való technikával küldjük rozsdamentesben...)  :(

Vetesi75

Ja..   Ezek az esztergák a "3db mosógép szíjat" nem nézve szinte közvetlen hajtásúak, főmotor=szervó, mert a C-tengely az adott, a két üzemmód közötti váltás csupán elektronikus (a hajtás kártyán).

Vetesi75

A gyártó rajzolgat a felhasználónak, aztán hogy a gépkezelő/technológus mit kezd vele az egy dolog... (tapasztalat azt mutatja, hogy nem veszik figyelembe)
A pillanatnyi terhelések vonaldiagramon leolvashatóak - majd keresek képernyőképet (vagy hétfőn fotózok). Két mutatott érték, amire kapásból emlékszem, ill. itt az adott gép görbéi.
M16 menet fúrása rozsdamentesbe főorsóból, a fordulatszám az állandó nyomatékú szakaszba esik - legyen n=100, a számított nyomatékigény kb. 30Nm, a kijelzett érték kb. 35%, ami normálisnak tekinthető.
Átm. 10-es keresztfurat hajtott szerszámmal ST52-be, bevonatos gyorsacél csigafúró: n=850 f=0.1/n , kijelezve 85-90%.

Vetesi75

Hagyományos gépen amikor kihagyom a hajtásláncból a régi hajtóművet, kap egy fele akkora motort és megtáltosodik a szerkezet, akkor nem kérdés, hogy hol fogyott el az energia.  :)

KoLa

Köszönöm az infókat!
Nálam ezek az adatok, a gyakorlatból alakulnak ki, max, a CT40-en van egy százalékos ampermérő,a főorsóra.
Jól mutatja hogy meddig mehetek el mire leveri a megszakítót( 3x25A)
Nem egy sufni műhelybe való, de lehet vele boldogulni!
Valószínűleg le fogom cserélni egy kisebb teljesítményű hajtásra.
A régi hobbi cnc esztergámon egy 3Kw-os 2800rpm asszinkron hajtás van, frekiváltóval vezérelve, felező áttételű hajtással, mindent megold 20A alatt, lakatfogóval mértem, a frekiváltó amper kijelzésben nem mutat 9-nél többet.
Sokkal gazdaságosabb mint a CT40 egyenáramú főorsó motorja,és egyik sem C tengelyes, tehát bármi szóba jöhet.
Ezt kell majd mostanában megoldanom.

d6i9g5pbs

Üdv Tagok szükségem lenne egy E2N méretezett bajonett záras főórsó rajzára  akinek van ossza meg velem  előre is köszönöm..

Gamos

Csuhás könyvei között találsz

52
Kalotai Kucher Szele Tihanyi
Szerszámgéptartozékok és készülékek
MKK 1969
http://data.hu/get/4824097/Szerszamgeptartozekok.pdf

31. oldalon

d6i9g5pbs

Köszönöm szépen..a segítséget

dezso74

Sziasztok Fórumtársak!

Ismét segítséget szeretnék kérni, biztos vagyok benne, hogy megfelelő választ kaphatok kérdésemre.
Lassan kész az E400-as eszterga felújítása. Mégannyi van hátra, hogy feltöltsem olajjal az olajzórendszert (orsóház, nortonszekrény + a vonószekrény).
Milyen hajtóműolajjal töltsem fel. Valakitől azt hallottam, hogy egyes autók váltóolajai is megfelelnének.

A másik a hűtőolaj. Milyet és milyen arányban?

jani300

Ebben a témában már több száz hozzászólás születhetett ...
Ha annak az autónak a váltójában ATF olaj van az még talán csak csak .
Cirkulációs szerszámgépolaj ,a kuplungosok hoz , de vannak átfedések az olajok közt .