Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

jani300

Ha csúszócsapágyas a főorsó , akkor talán MOL spinol , a gépkönyv szerinti viszkozitással .
De biztosan fognak írni még sokan .

ywathzay

Egy szerszámgépeket felújító üzemben mondta nekem a tulaj, hogy nyugodtan lehet a hidraulika olajat használni a szerszámgépekbe. Mert elég híg hogy mindenhova bejusson, megfelelő kenést biztosít, nem habosodik, és tulajdonképpen "semleges" natúr olaj. Gyorsan, bárhol beszerezhető 5l is belőle.

ejcd0gic5

Helló Gab 27 ! Nekem is van egy hasonló kis marógépm. De nincs rajta szinte semmi meg a gépi előtolás szerkezetből Ha tudsz küldj képet az meglevő alkatrészekről.
Mail cimem :himzesinfo@gmail.com

sanyi84

Étolajat is, minden további nélkül.  Nemár. Na ma az va hogy atmegyek az első településre ahol van megfelelő olaj már ott elbuktam hogy elindulok. Megrendelem a megfelelőt a wevshopból ahol a megfelelő minőségű és megfelelő fizikai adottságú olaj a legolcsóbb, kifizetem az 1500 + futárköltséget és örülök.

2018 at írunk, van minden. Nem kell "B" terv az olajokhoz.

ywathzay

Igazad van kisbarátom! Szeretem ha az okos hülyéskedik, de nem szeretem ha a hülye okoskodik.
Leírhattam volna neki hogy vegyen MOL TCL 32 olajat, megkeresi a weben, megrendeli a webshopból mind az 50 litert ami a legkisebb kiszerelés, felhasználja azt a 4-5 litert ami neki kell, 'oszt a többit meg elnézegeti élete végéig, úgy pár évente úgysem árt frissíteni az olajat. Hidd el, nem a kisujjamból szoptam az infót, de lehet ha adsz egy konkrét adatot azzal többet ér a kérdező, mert amit te mondtál az egyenlő a 0-val. 2018-at írunk?- És akkor mi van? Nem kell B terv?
Beillesztek ide egy Agip hidraulika olaj leírást, és ezt nem én írtam okostojás!
Tulajdonságok:
    Az eni OSO olajok nemcsak hidraulikaolajként alkalmazhatók, hanem kopásállóságot biztosító szerszámgép olajként, cirkulációs kenőolajként is, így a felhasznált kenőolaj féleségek száma optimalizálható
    Az eni OSO olajokat gépi berendezések hidraulikus energiaátviteléhez fejlesztették ki. A sorozat tagjai a rendszerek megfelelő kenését is ellátják, a fémfelületeken tartós olajfilm alakul ki, amely a nagynyomású hidraulikus rendszerek egymáson csúszó alkatrészei között kialakuló nagy terheléseknek is ellenáll.
    Az eni OSO olajok nagyon jó kopáscsökkentő tulajdonságúak, amit a következő szabványos vizsgálatok támasztanak alá: a magasabb viszkozitási osztályúak (OSO 46-150) az FZG vizsgálat 12. fokozatát teljesítik, míg az alacsonyabbak a 11. fokozatot. Vickers vizsgálatnál az összes tömegveszteség (szárnylapát és gyűrű) 35 mg.
    Rendkívül jó oxidációs stabilitással rendelkeznek, még nagyon magas üzemi hőmérsékleten is, így minimalizálják a lerakódások képződését és megtartják viszkozitásukat, ezért a hidraulikus működés tartósan optimális Kiemelkedő korrózió- és rozsdagátló tulajdonságaik megakadályozzák a hidraulikus körfolyamat egységeinek oxidációját.
    Az eni OSO olajok jó emulziószétválási hajlama, még kis mennyiségű víz esetén is megakadályozza az emulzió kialakulását, ami a rendszerben szivárgást vagy kondenzációt okozna. Kiemelkedő szűrhetőségüknek köszönhetően az ISO VG 68 feletti viszkozitási fokozatok 3 mikron pórusméretű szűrővel szűrhetők.
    Habzásgátló tulajdonságuk és gyors levegőelváló képességük által elkerülhetők azok a rendellenességek melyek a szivattyúk és a szabályozó egységek működésekor a légbuborékok keletkezéséből és azok összenyomásából adódnának.

És most hasonlítsd össze a TCL leírással:

MOL TCL 32 cirkulációs és szerszámgépolaj A MOL TCL 32 cirkulációs kenési rendszerekkel ellátott ipari berendezések csapágyainak és hajtásainak üzemeltetéséhez kialakított kenőolaj. Oxidáció- és korróziógátló adalékokat tartalmazó magasan finomított ásványolaj. Magas szinten megvédi a fémszerkezeteket a korróziótól és rendellenes kopástól, kimagasló ellenállást mutat az oxidációval és hőbomlással szemben. Gyors levegő és vízelválást mutat, ennek köszönhetően megbízható üzemeltetés, hosszú olaj és berendezés élettartam érhető el.
Döntsön a kérdező.
Viszont neked igazad van! Nem kell B terv. 2018-at írunk, nemdebár?

sanyi84

Nem vagyok se kicsi se barátod mert nem ismerlek. 1-5-20-50-200 literes kiszerelésekbe kaphatók a jobbak általában. Nem kell ragaszkodni a márkákhoz. Mindenki azt tölt bele amit gondol, majd amikor szétesik a nem megfelelő kenés miatt akkor lehet gyártatni ezt azt. Elsősorban gidraulika olaj. Ja szánkenőre is azt mondták, még a képviselő is azt mondta. Jól megette a karmantyúkat -2 nap míg legyártattuk. Lehet beletenni mert na rá van írva.
Más olaj, 2T motorolajba is a 3. vált be, azt szereti a fűrész. Stihl ásványi , 1 tank majdnem felforrt a gép, castrol szintetikus 1 tank jobban melegedett. Panaszkodás havernak, motult adott. 5 tank, elfáradtam.

De mindenki azt pancsol a masinájába amit akar. Na latod ezért nem adok pontos tanácsot, mert tudom a szöveg a kannán meg a valósag más. De lehet beletenni hidraulikát nyugodtan. Elvégre is van az a pénz amiért újragyártják a fogaskerekeket.
Én se hiába kínlódok külső olajkenéssel+szűréssel a belső szivattyú helyett.

Azért egy jó tanács, a csapágyakat érdemes felülvizsgálni évente tmk jelleggel.

ywathzay

Azt nem árt elfelejteni, hogy ezek a forgácsológépek nem az űrtechnika, vagy magfizika színvonalán mozognak. 40-50 éves mechanizmusok, golyós, görgős, esetleg siklócsapágyakkal.

sanyi84

A fűrész is 30 éves konstrukció ha nem 40! , mégis kéri a belevalót. Nem űrtechnika de vannak típusbetegségeik, sokaknál az olajzás. Nem pont ugyan az kell a hajtóművekbe sem. Pl. az én esztergamba 3 féle olaj kell +szánkenéshez kézzel+ ha azzal hűtesz akkor oda is. Ez 5 fajta olaj, a gép az tippre 50-70 éves. A 3 hely ahova olaj kell az egyik siklócsapagy miatt olyan 12 es viszkozitasú,vagy kicsit nagyobb, a masik helyre dupla/tripla olyan viszkozitasút ír, míg a 3. helynél 40? . a A mértékegység átváltással is bajban vagyok, mert teljesen más érték, számolható. Minden esetre én a felújításnál egy külső állandóan járó szivattyút teszek, 5 perc tétlenség után off... Szűröm is, lesz rajta szűrő+mágnes.

Egy esztergát igazán használhatóvá mai korban egy útmérő tesz. A mechanikus gépek se elavultak, csak időnként korszerűsíteni kell. Frekvenciaváltó is egy jó eszköz erre ésszel használva mert ott már gondolni kell a motor paramétereire is.

Az hogy 100% célra való olaj van benne még nem garancia hogy jó lesz bele! Lásd fűrész példa 2. Olaj full szintetikus forralta a gépet 3. Olaj amit baratom adott azzal megy úgy ahogy kell. Kisker árban különbség nincs is.
Nagy név a munkahelyen emulzióval megbukott, nem MOL annál jóval komolyabb forgácsolóipari olajokat gyártó cég. Ami bevalt az hazánkban ismeretlen még kis cég. De város szinten már szorítja ki a másikat. Nem büdösödik, meg nem rohad a kezed tőle. A szankenőjével együtt ajánlott használni. A poén a másiknál olcsóbb is. Főleg hogy nem rohad az ember keze tőle + nem kell fél évente cserélni.

ysc3kmx9v

Abban igazat hagyok, hogy a nagy fordulatú 2 ütemű motorokhoz a full szintetikus olaj a jobb, az olaj márkájának már nem tartok olyan nagy jelentőséget. A hidralika olaj amit említettek, az egy finomított  ásványolaj, megfelel más hajtások kenésére is, ami számít az a vízkozitás, ha az megfelelő bátran bele lehet tenni. A szánkenő olajat én nem favorizálom, különösen barkács üzemmódban, inkább a gyakori gép tisztítást.

7cim5mm0

Megint jól szórakoztam az olaj választással kapcsolatos vitán. Csak az a bökkenő, hogy egyik félnek sincs igaza. :)

A TCL-ből is létezik 10L-es kiszerelés, de némelyik olajdepóban kimérik literre, ha kell. (Nem mindenhol.)

A hidraulika olajból pedig igenis létezik több, hajtómű kenésre alkalmas változat, aminek a viszkozitása megegyezik, a kenőképessége, és az öregedésállósága pedig messze felülmúlja a TCL-ét.

jani300

És akkor most végül is mit öntsön bele ?  :)

sanyi84

Nem kell magyaráznom semmit, csináld úgy. Én meg tapasztalataimra, tanultakra hagyatkozva csinálom :). Keresem a bizonyítványom hogy visszaadjam azért. A szakmai részleteket kitöröltem úgyis mindenki mindent jobban tud és csinál. Szárazon járasd mindenféle szankenés nélkül az esztergádat, jót tesz neki, legalább gyorsabban bekopik.

Amúgy köszörülni is lehet házilag gépágyat, erre is láthattunk példát. Az nct kft meg még egy hazai akinek nagy gépágyakra szakosodott köszörűje van... Na ők már vitték is a méhbe ezeket az elavult technológiájú gépeket.

Mért nem jó mindent a céljára használni???  Főleg olyan zsebbenyúlós dolognál mint a hibás olajkiválasztás?

jani300

Megnéztem az adatlapod .
Túl régóta itt vagy egy ilyen besértődéshez .
Nem kell halálosan komolyra venni .
Ameddig beszélgetés folyik , szerintem nincsen gond .

jani300

Még annyi , aki jóindulattal elbasz egy gépet "felújítással" abban legalább megvan a szándék , tanulhat belőle .
De sok hibátlan gépet láttam összetörve , na azt gyors pénzért csinálják , ezekről az emberekről nem fogfok véleményt írni .

Robika37

Szia !

Mit öntsek bele című 3 felvonásos dráma.....a hidraulikánál ken meg minden stb. csak azt felejtik , hogy az általános gépiparban talán a hidraulikánál van a legprecízebb szűrésrendszer ..