Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

Ennél az anyagminőségnél ha gyorscacél késsel 2 mm fogással 0.2 mm/ford előtolással 180 rpm főorsó fordulattal esztergálsz, az ~ 1KW.

ecp4rs0md

Szia! Elmegy kisebbel is de nyilván kisebb fogásokkal stb. apám cserélt neki 5,5kW-os volt eredetileg és 3,6kW-ra cserélte,észrevehető volt a változás de ez van ha hiányzik 2kW. Nem mindegy mekkora tokmánnyal használod, magasabb fordulatoknál tuti,hogy észreveszed, nagy fogásoknál is de ott nem olyan markáns viszont fúrásnál szintén előjön a teljesítmény hiánya. A sokkal kisebb gépeket pl. E2N is 2,2kW szerelték és ott mekkora a főhajtómű a tengelyek,fogaskerekek és mekkora az E400-ban ehhez képest és a 3kW-os motor csak 800W-al nagyobb, hát nem hiába rakták bele azt amit, számolni már akkor is tudtak nem is akár,hogy....

000000000

Bocsi, de 50-es fúróval nem illik telibe fúrni egy E400-on, már csak azért se, mert nem használ a főorsó csapágyazásnak ez a folyamat, gépet "gyilkolászni" meg nem ildomos.

jani300

Köszönöm !
Csak kíváncsi voltam , és lusta utána keresni , számolni .
Én azt nézem ha kezd kékülni a forgács akkor már sok lehet a fordulat :)
Ha pedig fullad a gép akkor a többit is illik csökkenteni .
Hogy ez így nem tudományos az biztos , de talán még a nagyon kezdők sem számolgatnak .[#nemtudom]

KoLa

Én ezt sose' értetem, hogy lehet ezt kiszámítani?
Hiszen olyan sok a változó egy rapid késnél,van-e forgácstörő, ha van akkor milyen a geometriája, dúrja vagy szépen esztergálja az anyagot, és még a hűtéstől is függ a teljesítménye.
Hogy van ez mérnöki szemmel elemezve? van egy képlet és kidobja az eredményt?
Az előtolást a fogásmélységet és a főorsó fordulatszámot azért nem említem mert ezek fix adatok a kiszámításhoz.

jani300

Szerintem igazából csak az orsó támcsapágyát terheli a fúrás . 40 es körüli fúróval már bizonyosan fúrtam hasonló kaliberű gépen .
Az élezés milyensége azért sokat számíthat .

000000000

A mérnök általában inas korában esztergálgat is (én így voltam vele 40 évvel ezelőtt), így az optimális forgácsolási feltételeket (legfontosabbak a helyes élszögek az adott anyagra, és a késbefogás) tapasztalatból is tudja, érzi. Az elméleti számításokban mindeféle az optimálistól eltérő esetre léteznek szorzótényezők, de nyilván amikor én itt adatokat közlök, akkor az optimális esetre számolok, feltételezve és megtisztelve az eszergályost, miszerint tudja a szakmáját mesteri fokon, és nem egy "bottal" akar esztergálni.

jani300

Akár kötekedésnek is lehetne érteni amit írtam ,de nem .
Sorozatgyártásban megvan (volt) a számítások helye .
De hát ez hobby fórum .
Tájékoztató adatoknak azért nagyon jók Tibor számításai , legalábbis nekem biztosan .

000000000

A főorsó csapágyazását radiális ás axiális erőkre méretezik. Axiálisan is túlterhelheted, és ahogyan írod fúráskor bőven akad ilyen komponens. Az pedig való igaz, hogy a különböző keresztél kiszedésekkel, "ravasz" fúró köszörüléssel sokat lehet javítani a hatásfokon, és ezzel egy jó szakember él is.

KoLa

Sok a változó!40év alatt is.
Én! magamnak is szoktam, meglepetéseket okozni.

sufnituning

000000000

Hidd el a nagy Zseni, Newton óta alig változott a világ, mivel a differenciál matematika azóta is ugyanaz, és elég pontosan szinte minden kiszámolható, leírható, megérthető ezen a nyelven.
Az idő műlása csak újabb divat és gyorsan elévülő paraméter listákat dob fel (sok szemfényvesztéssel, virtualitással, hazugsággal is megspékelve), de az igazi alapok 340 éve ugyanazok, és ezen új dolgokra is mindig alkalmazhatók.

7cim5mm0

Ha nem nagy teljesítményű nagyolás a célod, és nem baj, ha azt amit egyébként egy fogásban is le lehet venni, 2-3 fogásban kell majd leesztergálni, akkor meg fog felelni az igényeknek.

kart emg

Nem vitatkozom Robsy írásával, de pár dologgal kiegészítem. Newton kitalálta a módszert, ahogy mechanikában egy Pontrendszer erőviszonyait és mozgását kezelni lehet. Ehhez később kitalálták a szilárd testek mechanikáját, amit ugyan el lehet képzelni pontrendszernek (hiszen az is, atommagok, elektronok stb) de a mai napig nem lehet egy méretesebb anyagdarabot így leírni (nincs elég compúter kapacitás). Ezért aztán bevezettek pár jellemzőt, ami a folytonos  szilárd testek rugalmas (feszültség mátrix) és rugalmatlan (folyáshatár, szakítószilárdság, stb) viselkedését leírja erők hatására. A forgácsolási folyamat ezek kombinációja, erre felállítottak egy modellt, ami ezekkel a tiszta paraméterekkel operál. Az "Esztergályos Szakmai Ismeretek" c. könyv (Csuhás fórumtárs gyűjteményéből letölthető) 9.3 fejezete bemutatja, hogy ezt a modellt hogyan lehet használni. A 446. ábrán a szagattot vonal a modell eredménye, a folytonos már mérés. És ezzel visszakanyarodok Robsy írására: minden, ami az idealizált modelltől eltér szorzófaktorral vehető figyelembe.

Üdv.

dezso74

Megköszönném mindenki hozzászólását, tanácsait. Sikerült egy 3 Kw -os motort beszereznem, most jön a futárral. Majd megosztom a tapasztalataimat, ha már dolgozik a gép.