Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

happisusu

irtál egy makrót amit meghívsz minden mozgás elején, vagy végén a holtjáték függvényében ?

Vetesi75

És a szánszerkezet tudja, hogy abban a pozícióban kell maradnia, ahova vezérelted vagy a holtjáték tartományában önállóéletet él?

happisusu

Erre gondoltam mikor azt írtam" holtjáték a forgácsoló erők játszótere"

Vetesi75

Ezt próbáltam én is ragozni #4604-ben, de nem landolt. [#eljen]

s7manbs8

Nem makró, ez a program forráskódjában van benne, Pascal nyelven van írva a program maga.

DOS alatt fut. Régi gépeken, a 486-P1 kategóriát szereti. :)

s7manbs8

A szán nem tudja, csak olyan értleemben jó, hogy amerre az erőt kifejti oda rááll végül is vagy fúrásnál jó, ahol egy pontatlan rossz menete szárral is elviselhető pontosságba kerül a furat.

Persze ez régi móka már, 2003-2005 környékén foglalkoztam vele, akkor írtam.

Hercules monitoron ment még az első verzió, utána mát a fekete fehér VGA is jó volt neki. :)

csg67

"03?: ilyen, " hogy holtjáték" kompenzáció nincs a komoly ipari programokban se. ( Pl NTC; HEidenhain;...)"

Már hogyne lenne!
Szemelvények a Heidenhain iTNC530 műszaki leírásából:
MP708.x Traverse distance for acceleration-dependent backlash compensation
MP709.x Time constant for backlash compensation
MP710.x Backlash compensation
MP715.x Height of peaks during circular movement (analog only) with M105
MP716.x Compensation value per control loop cycle time with M105
MP720.x Linear axis error compensation
stb...

Tehát van ilyesmi egy mai CNC vezérlésben. Tipikusan legfeljebb 1mm az itt kompenzálható érték.
Ugyanakkor, ha megnézünk egy ilyen vezérlést, akkor általában itt mindenhol 0 értéket látunk, azaz ezek a funkciók ki vannak kapcsolva. Miért, talán nincs irányváltási hiba?
A magyarázat többrétű. Egyfelől ha mérőléces a gép, akkor a szánok elmozdulásának mérése közvetlen, a mozgató mechanika nem játszik bele a méretre állásba, a holtjáték ebből a szempontból lényegtelen. Persze vannak olyan gépek, ahol a motor végén van egy forgóadó és azt használjuk pozíció mérésre (is). Ekkor már számolni kell az irányváltási hibával. Nézzük, itt mi a megoldás. Egyfelől az irányváltási hiba nem állandó az elmozdulási tartományban, ezért nem egy konkrét értéket szoktunk beírni, hanem (lézerrel vagy VM rendszerrel) megmérjük a tényleges elmozdulást mondjuk 10mm-enként mindkét irányban és ezt egy táblázatban adjuk meg a gépnek. Ezt nemlineáris hibakompenzáció néven emlegetjük:
MP730 Selection of linear/nonlinear axis error compensation
Ha ezt használjuk, akkor értelemszerűen az előző kompenzációs értékeknek nincs szerepük.
A nemlineáris hibakompenzációs táblázatban tehát az adott tengely bizonyos pozícióihoz rendelhetünk kompenzációs értékeket, a köztes távolságokban pedig a két szomszédos kompenzációt interpolálja a rendszer. Megjegyzendő, hogy ebben a táblázatban nem csak saját magához lehet kompenzálni a tengelyt, hanem másik tengelyekkel is. Tehát egy vízszintes gerendán lévő főorsó a gerenda (mondjuk Y tengely) kitolásakor függőleges (mondjuk Z) irányban is elmozdul. Ekkor ezt a Z irányú hibát is beírhatjuk a táblázatba, aminek az lesz a hatása, hogy az Y mozgás Z irányú kompenzációs mozgást is generál.
A nemlineáris hibakompenzálást persze mérőléces gépeknél is alkalmazunk, hiszen a mérőlécnek is lehetnek hibái, amit minimalizálni kell.
Kanyarodjunk vissza a mérőléces gépekhez. Azt állítottam, hogy a pozíció mérésébe nem számít bele a holtjáték. Ez nagyjából igaz, ugyanakkor a holtjátéknak komoly hatása van a tengely szabályozhatóságára. Minél gyorsabb, dinamikusabb egy gép, annál kisebb a megengedhető holtjáték (egy ilyen gépnél már az 0,01 mm is problémát okozhat). Ugyanis a holtjáték azt jelenti, hogy például a körnegyedeknél irányváltáskor az egyik tengely nem mozgatható egy kis ideig (amíg a mechanika a másik irányba át nem rendeződik). Ráadásul az irányváltáskori viselkedést több tényező is befolyásolja! Kis sebességnél inkább a szán tapadása, nagyobb sebességnél inkább a tehetetlen tömegeké a főszerep. A tengely optimalizálásakor tehát sok tényezőt figyelembe kell venni. Szerencsére a vezérlés ismeri a megvalósítandó pályát, ezért az irányváltás előtt is el lehet kezdeni a kompenzációt. A tengely optimalizálása egy soklépcsős folyamat (áram-, sebesség- és pozíciószabályozó hurok beállítása), melyet speciális programok támogatnak és nem árt hozzá némi gyakorlat is. Ezért sem célszerű "kézzel" belekotorni a gépi paraméterekbe... :)

Vetesi75

A Fanuc-ot se hagyjuk ki a példák közül. Az értékek mikrométerben:

drehás

Szevasztok!
Segítsetek!
Megállt a vertikálfej az ME1000-en(ezért megállt az élet) ,és nincs rajzom a fejről,továbbá van egy körmös anya az elején aminek a szerepét nem ismerem(lehet a hengergörgős csapágyat kell lenyomatni vele?).Ha volna valaki aki már bűvölt ilyet ,és elmondaná mi ez annak örülnék.
Ennek az anyának van-e más szerepe is netán? Mert ha nincs akkor az orsó beállitásánál nem játszik szerepet.

6mrgeizbx

Üdv!

A gépkönyvben úgynézem ott egy porvédő lenne, a tied lehet nem eredeti , tényleg valami lehúzókarima lehet....

hostya

Ezen a képen az ME1000 vízszintes főorsó csapágya látható...[#integet2]

hostya

"lehet a hengergörgős csapágyat kell lenyomatni vele?"
Igen.!

Itt egy öá rajz a vertikál fejről.

drehás

Köszönöm István.
Esetleg a vertikál fej hivatalos kenéséről tudsz valamit?
Mert a tömitések nem léte miatt is csak olajjal kevert gépzsírt tudok elképzelni.

hostya

HELYESBÍTEK..!!

"lehet a hengergörgős csapágyat kell lenyomatni vele?"

NEM,(!) annak az anyának a labirint tömítés beállításánál, ill. a csapágy lesajtolásánál van szerepe, de NEM az anyával kell lesajtolni a csapágyat.

A csapágy lesajtolásakor az anyát kell alátámasztani egy csőszerű hüvellyel.
FIGYELEM!
Ha a nem az anyát, (hanem a fedelet támasztod,) akkor lesajtolásakor deformálódik a labirint tömítés..!!

Bocsi, de kb. 25-30 éve csináltam, és nem emlékeztem pontosan, de a rajzot átnézve, rájöttem az előzőleg írt hozzászólásom nem helytálló... [#rinya]

hostya

A vertikál fej "hivatalos" kenése, a gép központi kenőrendszerével van(lenne) összekötve, egy csatlakozóval, ill. csővel... lásd:öá rajz "9" tétel.

De az elmúlt 40+ év alatt, én még ilyet nem láttam "élőben"...

"... tömitések nem léte miatt is csak olajjal kevert gépzsírt tudok elképzelni."

Van ott azért egy labirint tömítés, ami nagyon hatásosan teszi a dolgát, addig amíg forog az orsó, de ha napokig ÁLL, akkor bizony csöpög...

Szerintem elegendő ha összeszerelés előtt az összes csapágyat, és a kúpkerekeket alaposan bezsírozod.
Ha gondolod összeszerelés után töltesz bele némi olajat...

Hobbi használat esetén megfelelő.