Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Kiderült, hogy a mozgásvezérlőben van a holtjáték kompenzáció, ha külső eszközt használ az ember.
 Azt írja, hogy "Pokeys impulzus engine (v4.1.26-tól) támogatja a holtjáték kompenzációt. Minden irányváltáskor 2*W (ahol W a holtjáték fele impulzusban) további impulzust generál.

Nehéz lefordítani, mert az angol szöveg is ködös, de a lényeg, hogy valami van. Sokan használják a kompenzációt, sok kérdés is van vele kapcsolatban a neten. De tény, hogy az eredmény pontosabb lesz.

Vetesi75

Igen, a súrlódás sok esetben jótékony hatással van a megmunkálás pontosságára. Hagyományos gépen nem is nagyon szabad erőltetni az egyirányú marást, mert az alkalmazása nagyon szigorú feltételekhez van kötve.
A holtjáték kompenzáció az elsősorban CNC-vel kapcsolatos fogalom és elsőre szinte mindenki súrlódás mentes gördülővezetékekben gondolkodik. CNC-ken is csak azért lehet eredményesen egyirányba marni, mert nem számottevő holtjáték. Egy jó állapotú ipari CNC-gépen szánonként néhány mikron van kompenzálva.

xgn8p4wk5

Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy strigon me1000 gépen hol van lehetőség a függőleges szán kenésére?

drehás

Szia!A prizmáknál a szánon van 3 olajzó gomb.A a rögzitők felöli oldalon 2,a másikon 1db.

xgn8p4wk5

Köszi a segítséget! Megtaláltam, csak kicsit sok volt rajta a kosz :D

Vetesi75

Hiteka FO3220 fúrógép. Gondoltam, ha már kibontom, fotózok is, hátha szükség lesz rá.

J-Steel

Szeretnék visszatérni erre a hozzászólásomra, mert azóta gyűjtögettem információt. Kérem az urakat kattintsanak az előzményre.

Mach3-at használok külső mozgásvezérlővel.
 FONTOS, hogy nálam nem a MACH, hanem a mozgásvezérlő kompenzálja a holtjátékot, de ez sajnos nem látja előre a kódot úgy mint a MACH.

X-tengely mozgatásakor az történik nálam - ha a holtjáték kompenzáció be van kapcsolva - , hogy ha pozitív irányba mozgok akkor annyit lép, amennyit kell.
 Ha ezután negatív irányba kell mennem, akkor végez egy kompenzációt, ami abból áll, hogy az ellenkező irányba lép holtjátéknyi millimétert, majd innen folytatja tovább az útját a megadott lépéssel.

Végeztem tesztet: Kipróbáltam, hogy x=0,y=0 pontból...
(megj. x=0 és y=0 pontba már úgy érkeztem, hogy a holtjáték a pozitív irányban már ki volt véve)

Relatív távolsággal:
1) menj x + 5mm-t, majd
2) menj y + 5mm
3) menj x - 10mm

A 2-es pont előtt kellene egy holtjáték kompenzációt csinálni, ugyanis a forgácsolóerők továbbnyomják az aszalt, ami miatt az elmozdul. Ehhez tehát x-et a negatív irányba kellene kompenzálni, miután elérte az 5mm-t.

A mozgásvezérlő nem csinál semmit. Nem is tudja, mi történik pontosan, ő csak az utasítást követi. Csak a 3. pontban kompenzál, mert X ott váltott irányt. De ez már sajnos késő.

Kompenációt úgy tűnik csak úgy lehet G-kódban létrehozni, ha a beépítjük ezt. Ezt jelenleg csak úgy tudom elképzelni, ha 1) és 2) pontok közé beteszünk egy "pici ellenkező irányú lépést".

Relatív távolsággal:
1) menj x + 5mm
  >  menj x - 0.001mm (a lehető legkisebb)
2) menj y + 5mm
3) menj x - 10mm

Nem tudom melyik CAD program tud ilyesmit. Nem egyszerű a dolog.

Amire kíváncsi vagyok még, hogy a MACH3 + Párhuzamos port kombó vajon tudja-e ezt külön kód nélkül?
Holnap szerzek gépet, majd kipróbálom.

happisusu

Ilyen nincs és mégis van, már múltkor is megírták, hogy holtjátékot a CNC nem tud kivenni.
01,: a forgácsoló erők játszótere az pár tizedes lógás, seni sem tudja megjósolni mikor lesz az + vagy -.
02,: a mach 3 egy hobbystáknak szánt vezérlő program, de nem szabályzó, / a mach3 topikban régebben ki lett tárgyalva, hogy a külső útmérő jelket nem dolgozza fel.
03?: ilyen, " hogy holtjáték" kompenzáció nincs a komoly ipari programokban se. ( Pl NTC; HEidenhain;...)
Sajnálom, hogy nem tudod rendes munkára fogni a gépet, de ha megméred a trapéz orsó méreteit, /menetátmérő+ menetemelkedés/ találsz hozzá biztos előfeszithető anyát, avval azonnal megszünik a holtjáték.
Üdv Süsü

J-Steel

01 Megjósolni a CAD program tudja, mert ő az aki ismeri a teljes utat. Ellenirányú telibemarásnál egyértelmű az irány. A CAM (Mach3) nem ismeri a kivágni kívánt alakot.

02 ponttal egyetértek

03 Kompenzációnak lennie kell a komoly gépeknél is, mert nincs holtjátékmentes mechanika. Valamennyi mikrométer mindig van.

Van a gépemen egy trapézanya előfeszítő, de nem merem meghúzni, mert ha nagyon megfeszítem, akkor erősebb a kopás.
 Egyébként a holtjátékom 0,22mm.

s7manbs8

Nekem a saját cnc progrmaomban van holtjáték kompenzálás, egy fix érték, és aautomatában csinálja amikor a másik irányba kell mennie, akkor kis sebességgel a holtjáték mennyiségét meglépi.

s7manbs8

Nálam is valami 0.4 mm is van a holtjáték akár.

s7manbs8

J-Steel

Nálad mekkora a legnagyobb holtjáték az x,y tengelyeken?

J-Steel

Te olvasod a gondolatomat. Már akkor válaszoltál, amikor még nem is kérdeztem.

happisusu

Az iparrban a Kompenzáció az az alkatrész tűrése, van holtjáték mentes mechanika, golyósorsó hidraulikusan előfeszített golyósanyával, és külső útméréssel,visszacsatolt jelfeldolgozás, amikor is a tényleges elmozdulást is figyelembe veszi a vezérlő, illetve ez már szabályzás, de ezek a mikronos cnc-k nem a mi árkategóriánk :D
Igen az az anya mindig is kopni fog a surlódás miatt a bőséges kenés/ gépzsír/ ami csökkentheti