Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

svejk

Milyen típusú frekiváltóval hajtod?
Nekem a V1000-es Yaskawával elég kétes eredmények születtek ilyen alkalmazásban, pedig már többször nekifutottam a dolognak.
Persze bénaságom nem kizárt.

3ebj3bk8b

Bordogh

Üdv! Szükségem volna egy kis instrukcióra. A mai napon végre leműtöttem a marógépemet arról a raklapról amin eddig állt. Mivel nincs darum, sem targoncám, és a műhelyemben nincs is hely fentről emelni, így "krokodil" emelővel megemelve kifűrészelgettem alóla a raklapot... (jó játék volt), majd a géptalpakra letettem. Pont ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Hogy lehet letenni normálisan a géptalp felütköző csavarjára a gépet. Mivel az emelő mindenhogyan magasabb lesz. Jelenleg emiatt anyacsavarok vannak rátekerve a géptalpak száraira és azon pihen a gép, de ez így túl magas, és nem is elég stabil. Ha a csavarokat elkezdem letekerni egyenletesen a négyet, ezzel süllyesztve a gépet, akkor a csavar a tengellyel együtt forog el mivel a súly rajta van. Sehogy nem jó. Ötlet hogy hogyan tudnám letenni normálisan ? Köszi előre is!

Csuhás

A géptalp csavarok felül négyszög kialakításúak, így meg tudod fogni tekeredés ellen. Ezután az alsó anyákkal vízszintbe hozod a gépet. Ha kis gép, és úgy érzed nyeklik akkor felülről is tehetsz egy egy kontraanyát. ( Ha nincs lapolás és nem akarod kivenni a csavarokat akkor a felső véget flex-el is lelapolhatod, vagy átfúrhatod keresztbe. )
Egyébként egy ember is egész jól el tud mozgatni egy gépet egy vödörnyi fahasáb, egy erős pajszer  és két három görgőnek használt csődarab segítségével.

Bordogh

A tengelyeken van lapolás csak úgy van megcsinálva a furata hogy kívülről nem lehet hozzáférni. Belülről lehetne megfogni viszont a gép lába alatt nem fér át a kezem ha leengedem, meg nem is szívesen nyúlkálok egy tonna alatt :) a melléklet képen látható a gépváz lábrésze:

jani300

Szerencsés vagy szép nagy talpa van ,nehezen billen .
Egy jó pájszer kell mindenképp .
Ki akarnád venni a talpakat és letenni a "földre"?
A gépnél szélesebb padló az igazi .
De zártszelvény is jó . Óvatosan egyik oldalát kell billentgetni ,alápakolni elöl ,vagy hátul egy egy oldalt apránként emelve . Először aládugsz vékony csövet ,gömbvasat. Majd picit vastagabb csövet .
Tehát a sarkokat emelem ,míg telesen át tudok tenni alatta keresztben valamit .
Először vékony laposvas a két sarok alá utána még egy vagy vastagabb . Ha már átmegy alatta keresztben egy cső akkor már hátrább tolva beállítható hogy előre hátra billenthető a gép .
Ha mozgatni akarom aláléptethető másik cső és lehet tolni .
Ne guruljon le a csőről , kettő legalább mindig legyen alatta .
Nem tudom érthető-e . Nehezebb így elmagyarázni mint csinálni .
Ez a súly nudli ,egy emberes .
3 tonna felett már picit nehézkes egyedül ,pláne ha nem beton a talaj , és pluszban alá kell padlózni a csövek alá .

jani300

Másról írtam valószínűleg .
Alápakolhatsz a talpak alá is egy oldalon .
És rövid padlóra vagy gerendára engeded a gépet a talpak mellett közvetlenül , úgy hogy kiveszed a talpak alól az alápakolást mikor alatta a gerenda vagy padló .Be állítod a talpakat , újból alápakolsz kiveszed a padlót , és kiszeded egyenként az alápakolt hézagolásokat , a talpak alól .
Nem krokodillal kel ilyenkor emelni ,hanem pájszerral .
Centiket emel, de nem is esik nagyot a gép .
A pájszer alá is kell alátét mert mert kicsi így az út , ja és mindig kétkarú emelőként kell használni ,lenyomva emeljen .
Egyszerű ez csak rá kell érezni egyszer .

Csuhás

A gép alá is be lehet nyúlni mozgatáskor, de mindig legyen két félméteres keményfa hasáb a gép alatt ami vastagabb mint a csuklód. Érdemes valami hozzáférhető helyen lelapolni a csavart mert nem lehet pontosan vízszintbe hozni a gépet csak úgy ha nem emelve állítod. A saját gépeimnél a talpon van két rugós fül ami ad akkora tartást hogy az anyával tudja emelni a gépet egy villáskulccsal. Esetleg érdemes megkenni az orsót, és alátétet is rakni az anya és a gép közé.

6rk75uezn

De jól irod ;)
Pontosan igy emelgettem fel az e400 at,centiről centire szinte magam,15cm re kellett felemelnem a gépet hogy alá tudjam tenni a 4db talpat,soha le nem veszem róluk.

d6i9g5pbs

Üdv tagok  Ha valakinek szüksége van szegnyereg hüvely vagy oszlopos fúrógép kúpjának javítására morse 4 ig ki tudom dörzsárazni .. akár futáros küldéssel is  .

e4vvbfxw

Elnézést nem idetartozik.
Nem találtam topikot rá.

DIGÉP 1250mm.-s gépi lemezvágó késeit szeretném éleztetni.

Ki vállal ilyent? Dunántúl és Bp.-ig jó a távolság.

Köszönöm előre is az infót.

jani300

Üdv !
Ez mi lehet ? Köszörült kúpos ,de gyanús hogy nem Morse .
Hengeres furat van benne reteszhoronnyal .
Marótüske támasztó csapágy is lehetett akár ?

epvxc49

Hello! Deguss!
A marógép felújításával kapcsolatban keresnélek! Légyszívess jelentkezz: t.hadfi kukac gmail.com Fontos lenne... Köszönöm, üdv. Tamás

8v9esubsb

Sziasztok!
Lapkás marófejet és Egyetemes kiesztergálófejet vásárolnék ezzel kapcsolatba pár tanácsra ,információra lenne szükségem.
Hol-kinél tudnám kedvező árban beszerezni?
Milyen típust válasszak?
Mik az általában beszerezhető méretek amihez lapkákat is tudok a későbbiekben beszerezni.
T hornyhoz lapkás létezik -e.
A gépem Szinuszfej morse4, vízszintes tengely iso40.
500x300x30-as kazánlemezeket szeretnék minden oldalról síkba marni és 12-es csavarnak T hornyokat készíteni.
A kérdésem az lenne ,hogy postázva megoldható-e ,menyibe kerülne ,fizetés módja utánvét?
Üdv: Zoli

PSoft

Látom, új vagy ezen a fórumon.

Elég régi a post amire hivatkozol.
@deguss fórumtársunk, a dőlt betűvel írt nick neve szerint nem regisztrált erre az új fórumra a váltáskor, nem aktív fórumtag.
Így, valószínű, hogy nem is olvas bennünket.
Próbáld, valamilyen más módon is felvenni vele a kapcsolatot.