Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

kmajer

Rendszeresen hasznaltam zsiroldasra natriumhidroxidot hidegen is mukodik de
melegen jobban. Szinten jol vizsgazott a kaliumhidroxid is.
Legjobban a forro 90 fokos magasnyomasu viz teljesitett.
Utolso fazisban benzin , gazolaj, nitrohigito.

kmajer

Mig el nem felejtem mindegyik eszi az alut
de egy csomo hidrogen a nyereseg....

J-Steel

Hány rész vízhez hány rész nátrium hidroxidot szoktál tenni?
Amikor kikevered, azt eltárolod és többszört használod?

ab

Vegyel komolyabb hidegzsiroldot.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

kmajer

Ipari padlofelmososzer ami 15-20%os azt kb 5-10%ban.
Addig hasznalod amig viszi.

js44ksuki

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek. A napokban vásároltam egy Strigon ME-1000 marógépet és olajozási problémám van vele. Nem nyomja az olajat. Persze lehet az is, hogy el van dugulva vagy valami apró probléma. Az olajszivattyú érdekelne engem hogyan működik ezen a gépen és hol keressem. Válaszokat előre is köszönöm.

Kristály Árpád

Halihóóó

Ennek a gépnek szóró olajozása van!
Egy kis pumpa van amit egy excenter mozgat, ennek az alján van egy kis acél golyó, jobb esetben csak leragadt...
Többnyire ezért is hangos a gép!
Macerás az egész mert ha megjavítod újra bedögölhet....

Én anno az enyémet átalakítottam egy Zsiguli olajpumpával kis mocival és egy külső tartállyal... dőlt rá az olaj s csendesebb lett...
Remélem segíthettem!
Sok sikert[#integet2]

vadember

Az előtoló szekrényben van a dugattyús szivattyú (nyomattyú[#vigyor2]). Le kell hozzá szerelned, hogy hozzáférj. Egy kb.3 mm-es lyukon keresztül nyomja az asztalon levő olajhoronyba az anyagot.

vadember

Ha a sebváltó olajzás nem megy az sajnos gyári szériahiba. A merülőcsőből visszafolyik az olaj mert a végén lévő golyó nem zár rendesen. Ez mindennapi használatkor nem jelentkezik, mert 24 órát megtartja az olajat. De ha belevegősödik a dugattyú akkor már nem tudja fölkapni az olajat.
Én hidraulikusoknál kapható visszacsapó szelepet tettem a cső végére ezzel már jó. Kb. 1800Ft.  Bár így is kb.20 nap alatt elmegy belőle valahol az olaj. Ezért ha nem használom is a gépet, minden vasárnap beindítom 10 másodpercre, hogy ne legyen olajhiány a csőben.

js44ksuki

Köszönöm a segítséget. Van egy Eu400-as padom aminek szintén ilyen dugattyús szivattyú olajozása van amit egy excenter mozgat. Én azt felváltottam egy villanymotorra felfogatott fogaskerék szivattyúra. Az sem kapta fel az olajat. Sejtettem, hogy ez is ilyen lesz. Ha nem boldogulok vele akkor ennek is fogaskerék szivattyú lesz a sorsa.

js44ksuki

Kristály Árpád

Szalai György

Szerintem 0,5 bar-ral szívni lehet, de gondolom 1,5 bar, vagyis 0,5 bar túlnyomás a kérdés.
Forgács elfújásra szerintem az is elég nagy szívás.
Még egy arra kitalált fúvókával is min. 3-4 bar körül gondolnám hatékonynak.
A légkések is csak lehelnek 20-30 psi környékén is, ami pedig már 2 bar.

J-Steel

Tegnap kipróbáltam egy 0,05-0,1 bar körüli túlnyomással és nagyobb volumennel. Elfújta a forgácsot, de 20mm után a marófej felmelegedett és az alu ráragadt. Ettől kezdve már nem volt jó.
 3 élű HSS maró D=6mm, 4mm mélyen telibe martam.

Ezután megpróbáltam vizet is spriccelve fúvatni. Ekkor a víz felületi feszültsége miatt a forgács már nem távozott.

Jövőhéten megpróbálom 10-szeres nyomással azaz 0,5 barral.
 Akkor majd csökkentek a mélységen is, kipróbálom az ugyanilyen keményfém marót is.

J-Steel

Tegnap aztán az új munkadarab elkészülte után műanyag tálba betettem a munkadarabot, rá egy kis Jar mosogatószert, és ráöntötttem a vízforralós bugyogó vizet.
 Kicsit megmozgattam fakanállal, átforgattam többször, hogy mindenütt érje. Aztán 1 perc után leöntöttem és leölítettem.
 Megtörtöltem és gyönyörű tiszta lett. Az alu még csillogott is. Gyönyörűen lehetett látni a szármaró által hátrahagyott mintázatot az x-y síkon.
 Ez nekem nagyon bevállt! Köszönöm a jó ötletet!