Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

designr

Rányomsz baloldalt a kis könyvre és az egész manual ott van.

TROMF22

jani300

Hát ,minden elismerésem !
Nagyon sok hasonlóságot látok .
A két orsót nem értem ,akkor dobnék egy hátast , ha két golyósorsó van benne .
Akkoriban mikor ez lett még csak nem is hallottam golyósorsóról . Egy ford kisteherautó kormányműben találkoztam először golyós orsóval .

designr

Sajnos nem teljes könyvv.Most látom csak előnézet.

jani300

Köszönöm , ez akkor feszíthető anyás trapézorsó ?
Hiába nagyítom a képet , nem elég részletes .
Ki kell ezt a gépet próbálnom ...

TROMF22

Hát igen. Van benne néhány apró, de bizonyára fontos részlet, ami nem látható pontosan. Pl. az orsó támcsapágyak melletti rúgós előfeszítések... a két orsó közötti "himba-szerű" kapcsolat a bal oldalon...

J-Steel

A 46. oldal lap alja ezt írja nagyon szabad fordításban:
"...A Jerwag-eggyütfutó marónál az előtolómű ebből a célból készült. A gép nyugodt futása az erős keretkonstrukciónak és az asztalra ható függőleges erők felvételére szolgáló tartósíneknek köszönhető (82. Ábra). Más újabb marógépeknek olyan további berendezéseik vannak az együttfutáshoz, amelynél legtöbbször hidraulikusan egymás ellen szorító anyák a holtjátékot az előtolóorsónál lecsökkentik."

jani300

A himbát rögtön észrevettem , a feszítőrúgókat csak most .
Én nem találtam erről semmit :(

jani300

Köszi a fordítást .
Itt láthatsz példát hogy az egyirányú marás azért támaszt komoly követelményeket a gépel szemben .

jani300

[#t163p11399#]
Itt jó lesz ?
Félreértettél !Az MVE nem menne sehova .
A talpai alá mehetne I gerenda keret , és arra rögzíteni a nudli max pár száz kilós munkadarabot . a géphez is rögzítve . Ezen sajnos hátul az ágyon nincsen megmunkált referencia felület ,van olyan gép amin van .
A csúcstávolságot szerintem illene lemozognia a hossz szánnak . Az ágyazat maga , a szegnyereg miatt hosszabb .
De ez csak ötlet szinten van meg ,de nem tartom lehetetlennek a gyakorlati megvalósítást . Azért MVE mert újszerű az ágy és a keresztszán is .
Nem vinném méhbe 175 ezerért . Bagóért meg egyszerűen nem adom .
Hobbi vázak megmunkálásához szerintem megfelelő lenne . Ha valami remegne , az valószínűleg maga a munkadarab lenne (zártszelvény szerkezet ).

TROMF22

Hátha már kellően lecsupaszítottad, nem találsz valahol egy olyan sávot az ágy oldalán, ahova saját magával (hosszánnal) + egy rátét marófejjel referencia felületet marhatnál?
(Készültek már igy CNC masinák is ebben a körben)

jani300

Nem akarok én semmit levenni arról a gépről max a kéziszánt . Egy kisebb szánt a keresztszán hátsó T hornyaira építve felfogö derékszöggel  működne a dolog .
Végül is egyedi heftelt felfogókat alkalmazva , azt síkolva először érdekes dolog lenne .
Sok ilyen videó van a ytu n súlyozott keresztszánnal .
Úgy hogy bizonyosan működik :)

TROMF22

Azt hittem már teljesen megpecsételődött a sorsa és csak a kármentésen gondolkodsz egy céleszközzé alakítással.

jani300

Hibátlan gép ,de nem tudom mire használni .
Nincsen kopása ,pontos munkát tudna végezni, ez az egész amiért szóba hoztam.
Ma is ment  , és a hétfőn is sok minden távozni fog a méhbe . Több okból is ... :)

dezso74

Sziasztok Fórumtársak!

Tudna valaki ajánlani olyan festéket, amivel szerszámgépeket lehet lefesteni. Olaj és kisebb mechanikai hatásoknak ellenálló.
Festékboltokban kérdeztem, de nem nagyon tudnak segíteni.
Biztos vagyok benne, hogy itt jobban találok hozzáértő embereket.

Válaszolat előre is köszönöm.