Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

laca

Sehogy sem jó, ha magára rántja a munkadarabot, kb 16-os maróig a szerszám törik, utána meg a munkadarab selejtes, aminek esélye van a kisebb maróknál is. Alura is igaz !

J-Steel

Most vettem észre, hogy rossz a lenti kép linkje. Ezért kattintáskor nem lesz jó felbontású. Most akkor mégegyszer.

jani300

Ezek a szerszámra ható erő irányai ?
A munkadarabra ható erő irányait is nézd .Kezdem érteni az írásaid .
De jobban jársz ha elhiszed hogy könnyen törhet valami egyirányú marásnál , ha van holtjátéka az asztalmozgatásnak .

J-Steel

Mi a helyzet a nagy fordulatú, kis szerszám átmérőjű megmunkáláskor? Ezt már acélra is értem.

Fizikailag ugye adott az előtolás maximum sebessége. Kézi előtolás esetén trapézmenetes orsóval egy bizonyos határon túl már nem lehet menni. (kényelmes sebesség) Amennyiben 6-os háromélű carbid maróval dolgozom nagy fordulaton, akkor kicsi a valószínűsége a berántásnak, nem?
 Elképzelésem szerint a kis maró (pl D=6mm) nem tud akkora erőhatást sem kifejteni a nagy tehetetlenségű asztalra.

Valahol olvastam, hogy egyenirányú marásnál a forgács veszi fel a hőt (nem a maró), amit aztán leválláskor magával is visz. Ez sem egy utolsó szempont.

ysc3kmx9v

Próbáld meg gyakorlatban az azonos irányú marást, és abban a pillanatban észreveszed miről beszélünk. Pontos lógásmentes orsó esetén más a helyzet, ott valóban érdemes irányba marni.

J-Steel

Jani300 írta:
"De jobban jársz ha elhiszed hogy könnyen törhet valami egyirányú marásnál "

Én mindenkinek mindent elhiszek! Nem meggyőzni akarom magamat vagy másokat, csak tisztázni a körülményeket.
 Szerintem már az is jó, hogy van ez a kép (tegnap kifüggesztettem a műhelybe) mert így ha valaki azt mondja, hogy egyenirányú vagy ellenirányú, akkor tudom hova tenni.
 Sajnos a két kifejezés a magyarban nagyon hasonlít egymásra, és egy hónap szünet után már nem is tudom melyik melyik.

Az angol úgy oldotta meg, hogy ő "szokásos" marásnak (ellenirányú) és "felmászó" marásnak egyenirányú nevezi.

Én magam decemberben áttértem az egyenirányú marásra, azóta így csinálom. Folyik az emulzió mintha dézsából öntenék, minden el van árasztva.

jani300

A törött marónak mindegy hogy kicsi vagy nagy volt a törés valószínűsége .
Ha kipróbálod tegyél burkolatot az asztal köré !
A hagyományos gépen nem csak a trapézorsó szabhat határt az előtolási sebességnek , úgy gondolom .
A fecskefarkú csúszó vezeték és a gördülő kocsi is más tészta , elméleti alapon közelítesz de gyakorlati életből vett válaszokat kaptál eddig .

jani300

Az hogy elírja az ember a két kifejezést az lehetséges , de az értelmét nem tudom elképzelni hogy téveszthető .
Ha megy az egyirányú marás annak csak örülhetsz , jó a géped .
Elképzelhető ha kopni fog picit az orsó (anya) ,megváltozik a véleményed .
Nem értettelek eddig azért szóltam be néha .
1954 ben is készült már hagyományos termelőmarógép egyirányú marásra !
Robosztusabb ,két orsó van a hosszasztalban .

J-Steel

Látod most is elírtam! Útálom!
 Azt akartam írni, hogy decemberben áttértem ellenirányú marásra bő hűtés mellett.
 A másikfajta marást csak akkor próbálgatom, ha kis fogással szép oldalfalat akarok. Meg úgy gondolat szinten.

Azért arra gondoljon mindenki, hogy a fecskefarok (nálam legalábbis) azért nem csúszik olyan jól mint a lineáris sínek.

J-Steel

A golyós lineáris sínekre gondoltam.

Csuhás

Hogy működött ez a két orsós asztal? Nekem régi gépnél is elégnek tűnik az egy ( feszített ) orsó és a hosszirányban előfeszíthető anya.

jani300

Ez nem egy rossz kérdés .
De egy tök jó állapotú gép , ha megy a főhajtómű csak a váltó és a motor közti lapos "szíj" surrogását hallani .
nem szedném szét ,talán még ha muszáj lenne sem .
Az adattábláról csinálhatok képet , hátha valaki talál róla valamit ,nekem nem sikerült .
50es meredek kúpja van ,nyugat Berlinben készült .
A prizma elrendezése is a köszörűkéhez hasonló .
Az egészről kép készítésére még alszom egyet , most nem akarom bevállalni :)
Persze nekem már úgyis mindegy :)
Laza 3 tonna . E kapcsán ismertem meg egy gépkereskedő ismerősömet ,simán kivágta a méhbe . (TALÁN EGY PÓTOS NYERGESSEL VITT GÉPEKET)

jani300

Teszek képet az adattábláról ,hátha valaki egyből talál valamit a gépről .
Az asztalban két orsó van párhuzamosan , elég vastag átmérővel . A holtjáték megszüntetését nem tudom hogyan kezeli .

designr

designr