Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

remrendes

Az a baj, hogy a nepszeru kismeretu gepek, mint pl a Deckel FP1 es klonjai altalaban kifejezetten nem olcsok.
Esetleg a hirdetos oldalakat figyeld, a BF45-hoz hasonlokat keresve, de azok meg eleg ujak, szoval azert lesznek nem tul olcsok.

Istvan0728

xgn8p4wk5

Üdv mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék, hogy valaki nem tud esetleg olyan műhelyt ahol tudnak morse kúpot dörzsárazni? Morse 4-et kellene. Vagy ha valakinek van ilyen dörzsára és elvállalná akkor nekem úgy is jó lenne.

d6i9g5pbs

J-Steel

Ha elkészült az alu munkadarab a marógépemen, amit közben olaj emulzióval hűtöttem, akkor a marás befejeztével milyen módon lehet eltávolítani, a picike forgácsot és olajat amik a sarkokban, lépcsők tövében bújnak meg?
 A sűrített levegő sajnos nem segít, mert csak összevissza fújta a felületen, de nem tűnt el.

Motoros

Szabadban foltbenzinnel ecsettel.

J-Steel

Tegnap már a fülpiszkálóig vetemedtem.
Arra gondoltam, hogy ha felmelegíteném az alut 200-300 fok körüli hőmérsékletre, akkor elpárologna a víz és olaj, utóbbi talán el is égne, és a kis forgács ami addig tapadt a felületre, leseperhető lenne.

Mindenesetre hazafele menet beszerzek egy kis benzint.

istvan3

Én féktisztítóval szoktam tisztítani, az leszedi az olajat.

J-Steel

Az a bajom azzal a fránya féktisztítóval, hogy nagyon drága, és ha veszek egy flakonnal akkor hamar kifújom.
 A kifújt dolgot, meg nem lehet összegyűjteni és felhasználni. Ennél akkor már jobb a Motoros által ajánlott foltbenzin, mert az egy fürdő és azt le lehet zárni.

istvan3

Én Mannol gyártmányú féktisztítót szoktam venni, 600Ft körül van, 600ml-es kiszerelés, ez elég olcsó. Egy komplett kis gravírozógép alkatrészeinek (kb. 25db alkatrész), a tiszításához elég volt egy teljes flakon.

Motoros

Sajnos a tűzveszélyessége miatt nagyon oda kell figyelni, pl külön tárolása dobozba kültéren, sőt a tárolása jobb átlátszó üvegben mint a saját flakonjában, esetleges szikra esetére. Használata során mindíg figyelni kell még arra is, hogy hova teszed le, mert a munka hevében a következő művelet a hegesztés és....annyi.
A fékmosóknál ez a gond nincsen, ha jól tudom, ezért lehet jobb azt használni.

remrendes

H ennyire arerzekeny a dolog, akkor en a szelvedomosot probalnam meg.

Szalai György

Nem mondom, hogy házilag készített hamulúggal, pedig az lenne a természet adta megoldás.
Miért nem jó neked bármelyik konyhai mosogatószer, vagy hideg zsíroldó, esetleg mosószer?
Azok is simán leszednek minden olajmaradékot, a forgács meg leesik szinte magától, ha nincs, ami ott tartsa.
A zsíroldó az aluról még az oxidréteget is leszedi, előkészítve a felületet valami védőbevonat számára.

J-Steel

Az a baj a lúggal, hogy megtámadja az alut. Azt írtják, hogy pl a natrium hidroxid oldat is csak forrón képes eltávolítani a zsírt. Nekem még így sem sikerült. A forróvizes mosogatószerrel jobb eredményt értem el.
 Lehet akkor bekészítek a garázsba egy kis Jar-t és egy vízforralót.

J-Steel

Új kérdés:

Marógépre készítek fúvót, hogy eltávolítsam az alu forgácsot. Szerintetek 0,5 Bar-ral el lehet fújni?