Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

fy9k4amuy

Elnézést hogy beleszólok de szerintem a szán kopása nem okoz kúpolást, csak az ágykopás okoz ilyet. Kivéve ha kéziszánnal esztergálsz, mert akkor a szánkopás is.
Nekem is van egy ilyen gépem. Edzett ágyas, de a szánból az első prizmán tokmányfelől hinyzik 2,5mm, a szegnyereg felől 0.5mm. Na ez kéziszánnal kúpol is, de előtolással századon belül van 15cm-en

6rk75uezn

Köszi válaszod.
Akkor a Diamant ragasztót fogom használlni,jelenleg is van itthon aluhoz való,párszor már sikeresen vizsgázott.
Igazából csak az árra voltam kiváncsi,mert én belefogtam itthon a köszörülésbe és hántolásba de mégegyszer ezt biztos nem csinállnám végig.
Ha 10 éve volt 120 akkor most min 200 de szerintem egy köszörüléssel egybekötött edzésér ez nagyon jó ár.
Melyik Diamont ragasztót használltad?Az acélra valót ugye?

mma6fim4

Igen, az acélhoz valót. De vigyázz vele, mert nem állítom hogy tökéletes a bronzhoz is. Úgy oldottam meg, hogy a bronzlemezt kifurkáltam pár helyen 3mm-es furatokkal. 10éve tökéletes.
A hántolással kezdtem anno én is. Az egy halott ügy. Napok mennek rá, és az ellenőrzése szinte lehetetlen normálisan. Pedig az egy puhaágyas gép volt. Azt pontosan nem tudom, hogy az edzés mennyi volt az árban. Ez eredendően egy puhaágyas gép volt ezért lett edzve. Amúgy egy köszörülés is elég neki.

xgn8p4wk5

Üdv!
A napokban leszereltem a Strigon ME előtoló szekrényét... Hát vannak gondok [#vigyor3] valószínűleg valamikor beázhatott, mert rozsdásak az alkatrészek. A felső középső tengely csapágya annyira kivan, hogy kb 3mm-t lóg...

Csuhás

Nem olyan vészes ez, szépen meg lehet pucolni, és javítani.

6rk75uezn

Csak szimpla furatok voktak a bronzlemezen?
Gondolom csak a ragasztóból kialakult kis csapocska ami plusszban figitt a furatokban.
Mulyen vastagoj voltak a bronzlemezeid?

ypcjgjbma

Szépen néz ki. Valami kell hozzá szólj, megpróbálok segíteni.

6rk75uezn

Utánna érdeklődtem egy nagyobb forgalmazónál a Diamant fémragasztóknak,azt mondta a fickó hogy nyugodtan használhatok aluhoz valót öntvényhez vagy bronzhoz,egyedül a szinbeli eltérés amibe különbözik,igazából én ezt észre is vettem mert aluhoz való volt itthon amivel egy satu prizmályára ragasztottam sárgaréz lemezt és fogja tökéletesen.

xgn8p4wk5

Üdv!
Csináltam egy videót a strigon előtoló szekrény szétszedéséről. Hátha valakinek egyszer a segítségére válik.

PITU

dezso74

dezso74

Szia! az eu 400 miben különbözik az E 400-tól? Üdv
Dezső

dezso74

Sziasztok Fórumtársak!

nekem is van egy Srigon ME 1000-es marógépem, van egy kis kottyanása az asztal hordozó kereszt szánrésznek.
Mértem a gép ágyat, az nem kopott, inkább az állítható éken lehet kopást mérni. Hogyan tudnám azt felújítani? Köszörültetni lehet?

Dezső

drehás

Szevasz!
Az E400 gyűjtőnév, ehhez nehéz így a különbséget meghatározni.Ötven évvel ezelött voltam esztergályos inas,kezdtem egy EU215-össel,azután jórészt csak E400 volt a gépem.Ezek között sokféle eltérés volt amiket már nehéz így utólag összeszedni ,kiértékelni.
Nyugdíjas koromban sikerült egy kissé lestrapált EU400/1000 géphez jutnom.Ez a szögletes tetejű,ezekből is van kéféle csapágyazással .Én szándékosan a hengergörgőset kerestem,és erre fáztam rá.Ha vásárláskor viszel mérőórát és méred a főorsó kottyanást,az fontos,hogy a határértéken belül legyen,mert utólag kiderülhet ,hogy már teljesen be van húzva az anya,és csak a csapágycsere segít.Nálam is így történt,és az eredeti SKF 98ezerbe került kb 10 évvel ezelött.Egyébként a főorsó 52 miliméter furattal rendelkezik,és próbaképpen leszuráskor 50-60  miliméterrel a tokmánytól sem tapasztaltam rezonanciát.Én még nem láttam EU-ba telitalpast,de ettől még lehet,hogy van.Ugyanakkor egyszer dolgoztam E400-al ami gyorsjárattal is rendelkezett,de ilyet sem láttam azóta sem.

dezso74

Na ezt a gépet én Még E-400 képt ismerem, ahová jártam esztergáltatni ott volt ilyen gép.
A tiéd is elég jó állapotot tükröz.
Nekem egy bubos van, most viszem köszörültetni.
Viszont egy másik esztergályosomnek is bubos változat volt, Ő azt mondta, hogy jó gépek. Na ezért merészkedtem megvenni egyet egy gyár megszűnő tanműhelyéből. Most viszont a villanymotort cserélem le ideiglenesen, mert nincs 3 fázisom és frekiváltóval és egy 3 Kw-os motorral hajtom meg, rem elég lesz...
Ha elkészült teszek fel képeket.