Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

grekon

Bocsi rosz konyvet dobtam fel ; itt a màsik  :

http://osztott.com/xMYd/Erney_Fogaskerekek.pdf

s a màsik is

http://osztott.com/xMYd/DrabekFogaskerekgyartas.pdf

a HobbyCNC fórum linkelèsèvel van a bibi direktbe jon .

grekon

Igen van . Szeniczei is (làsd Csuhàs tàr) ès Erney is leirja valahol hogy a csiga átmérőt szabvànyositottàk (MSZ ...) . De màs a nèmet , ruszki vagy amerikai szabvàny . S AZ SE BIZTOS  hogy a tied szabvàny . .

"Ami nekem van, az csak magáról a csiga menetről szól a Modulo fügvényében, de az átmérő nincs megadva" s a kèpen  amit kuldtem nem szerepel a KÈPLET ??? Puskàval elotted is megbuksz a vizsgàn ?? :)
d = m * q

DE MÈG MINDIG NEM IRTAD MI VAN ELBASZODVA :)

38tnwsv8g

Üdv Mindenkinek!

Elméleti síkon feldobnék egy témát, mivel itt többen foglalkoznak a gépük felújításával, vagy annak gondolatával.
Látom hogy a nagyobb, ezzel foglalkozó cégek olyan költségekről beszélnek egy-egy ágyszerkezet felújításánál, amit mi hobbysták nem tudunk kigazdálkodni, vagy jobban járunk ha az egész gépet lecseréljük.
Ezeken a megmunkálási költségeken kívánnék csökkenteni, úgy hogy nektek is jó legyen.

Arra gondoltam, csinálok egy nagyobb, komolyabb szerkezetet, komolyabb öntvény elemekből, ami alkalmas 500 - 1500mm csúcstávolságú esztergák, marógépek ágyvezetékének, keresztszánok, késszánok prizmáinak felújításához. Arra is alkalmas lenne, hogy kisebb hobby-cnc marógépek bázisfelületeit meg lehessen munkálni, lineárokat előkészíteni.

Először azon gondolkoztam, hogyan lehetne egy olyan berendezést alkotni, ami mobil ágyköszörűként tudna működni, de erre még nem jutott eszembe forradalmian jó megoldás.
A gépet Veszprémtől 10 km-re nyugatra tudnám elkészíteni, telepíteni és annál kicsit nagyobb méretű lenne, hogy rugalmasan tudjam mozgatni. (le lenne rögzítve és kiszintezve). Az ekkora ágyak egy komolyabb utánfutóval, vagy kisteherautóval könnyen mozgathatóak, és szerintem találnátok rá módot, hogy szinte üzemanyagköltségen egy ilyen utat megoldjatok.

Mit gondoltok a fent elhangzottakról?
Előre is köszönöm a megosztott gondolatokat!

Józsi

drehás

Szevasz Józsi!
Érdekes az elgondolásod,de te sem dolgozná ingyér?
A fuvart kifusizni nehéz ügy nekem 280Ft/km a le és felrakodás plussz.
A mobil szerkezet izgalmasabb lenne talán.
Én a napokban írtam egy ilyen vállalkozónak aki köszörüléssel foglalkozik,itt küldöm név nélkül a válaszát.
Izgalmas lenne a köszörülés utáni szánszerkezet magasságvesztésének pótlását kitárgyalni itt mert ugye azt már a kuncsaaft végezné.
Én mindenesetre lesem minden szavatokat.

drehás

EU400/1000-es gépről van szó ,erre kaptam az ajánlatot.
Teljes köszörülés,hossz,kereszt,kézi.

Szalai György

Szerintem nem lesz rá annyi fizetőképes kereslet, hogy bármikor is megtérüljön, tehát befektetésnek önmagában csapnivaló.
A legtöbb ilyen régi utánmunkálandó alkatrész már ritka, vagy egyedi. Kudarc esetén a vesztesség tragikus, az alkatrész szinte pótolhatatlan. Így lehet, hogy az kerül majd sokba, ami olcsó.
Persze, ha garanciákat vállalsz és bagóért dolgozol, akkor mindenki örömmel fogadja majd a nagylelkűségedet.
Szóval nekem tetszik az ötlet.

ii5d35wcx

Szia! Ha ilyenben goldolkodsz, akkor a legpraktikusabb a bemásolt webcímen lévő hosszgyalugépet megvenni. a hozott anyagból felfogatod az ágyat .A nagy konzolon a billenő szánokra tehetsz vendég marószupportot. ,vagy szupport kőszörűt.
Ha az ágy kopott lehet nagyolni a saját gyaluló funkcióval
.Ha fiatal lennék akkor gondolkodnék rajta. nem csak ezeket a gépeket maróasztal szánok ,ágyak, hanem vasbeton mintaasztalok köszörülésérefaipari fúrészgépasztalok stb.Egy marögépnek korlátozott a mérete.
Valamikor a szolnoki Gépipariban csináltunk kisebb esztergák
EAN E-tipusuk fegyalulását, majd köszörülését.
Először meg kell nézni a gyalugép tárgyasztalát pontosságát,ha kell javitani,akkor ,megcsinál,és mehet az üzlet.

https://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga-marogep_es_tartozekai/hosszgyalu

J-Steel

Van-e valakinek rajza, hogy néz ki egy HSS darabolótárcsa száras felfogatása marógépre.
 Nekem 100mm-es tárcsám van és 25mm-es ER szorítópatronba akarom felfogni. A tárcsának 22-es a lyukátmérője.
Eddig ennyi van meg (csatolmány)

Köszönöm!

designr

A rajzodból kiindulva legegyszerűbb a tárcsa belső átmérőhöz illeszkedő 21,8-as váll esztergálása a felfogó tengelyre.Pár tizeddel a tárcsád vastagságától kisebbre.Aztán felfogó tengely végébe 10-es vagy 12-es menet fúr..
Nagy alátéttel ,imbuszcsavarral felfogatod.
Komolyabb marótárcsákon van reteszhorony,de ezt nem irtad.

J-Steel

Nincs reteszhorony, csak a 22mm-es furat.

DonElvis

T. Urak,

Szeretnék egy műszerész esztergát vásárolni, max 200K-m lenne rá. Furcsának tűnhet, de egy barkácsüzlet weblapán találtam számomra szimpatikus gépet:

Kiseszterga

Tudnák az Urak véleményezni ezt a berendezést? Megéri?

Köszönettel:
Péter

Csuhás

Alapjában nem. Persze ha nincs helyed és a munka után a szekrénybe kell tenni a gépet, vagy nincs három fázisod akkor kényszerből. Ha ezek vannak akkor én esztergát vennék lásd a hirdetésfigyelőben ma linkelt emu200-at amit még pont meg tudnál venni.

Motoros

Ha 200 az ára akkor EZ vajon mennyit ér? 2 milliót?
Nézz körül jól a piacon, vannak amik nagyon megérik, csak ki kell várni.

DonElvis

T. Csuhás és Motoros,

Valóban hely és 3 fázis hiányában szavaztam volna a praktikeres esztergára, de a linkben szereplő gép is jó lehet.

Köszönöm a hozzászólásokat.

Motoros

Nem mondom, hogy ezt vedd meg, csak jeleztem, hogy két perc keresés után ilyet is lehet találni.
Ha még is akkor ezzel termelni is lehet...arra készült Egerben anno.
Arra vigyázz hogy mindegyik részegységbe azonos szám legyen beütve, ezeket nem csak összehányták, hanem be is üzemelték, összepárosították, alapgép--szegnyereg, alapgép---revolver fej, stb