Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

ajpwg6jrn

Az alu helyett tegyél réz drótot (1,5), annyit hogy passzosan legyenek benne. 2-ben viheted a lámpának a delejt, a többi meg jó merevítésnek. Amúgy a 10W-os CREE LED-ek 1000lumen feletti fényáramot tudnak. Ami halogén lámpából is 100W-nak felel meg. De a sztenderd E27-es foglalatba ha betekersz egy 4000-4500K színhőmérsékletű LED-es 8-15W közötti izzót, már lesz elég fényed. Pl. ilyet: 10W-os LED izzó Náluk érdemes szétnézni jó áron jó cuccaik vannak. (Eddig pár éva alatt egy V-TAC izzót és lámpát sem tudtam kiégetni/tönkretenni. Nálam megfeleltek a minőségellenőrzésemen. (A LED reflektoraik is nagyon korrektek, nincsenek túlhajtva.)

000000000

Ez evidens, hogy jobban világít mivel az izzó hatásfoka jó ha 10 % a led meg 60-80% (típusfüggő)
Ezek a kinai ledes lámákat nem is érdemes javítani inkább kuka aztán venni másikat.
Haver vett mozgásérzékelős 20 Wattosnak írt ledes reflektort 3000Ft-ért a jozsefvárosin.
A kisebbek érzékelő nélkül 1000Ft körül lehetnek.    
Ezért is írtam birja ameddig bírja...

e4vvbfxw

Szia!

Véleményem szerint megérné megkérdezni, hogy van e nekik valami dokumentációjuk.
http://strigon.hu/?page_id=2

A másik "vad" ötlet, mérés után valamit keresni a csapágykatalógusban.K/B átmérő, szélesség, a fordulatszám meg a gép oldalán.Nagy terhelés nincs, hiszen a lényeg az alsó duplasoros nagypontosságú csapágyad megvan az végzi igazából a munkát.

grekon

Akkor ha nem valami kulonleges melo ami nem megy màskènt akkor el vagy tèvedve .  Ütközőre igy teszunk darabot marogèpen :

elovesszuk azt az alètètet ami pontosan passzol a maroasztal nutjàba ; ez illik koszorult legyen pl 16.00 - 0.01 X 30(40) X 120(200) de lehet marni is ilyet . Kèt hàrom darab ilyen illik legyen a marogèpnel . Belekocogtatjuk az asztalba 10-40 mm-re attol a helytol ahol marunk . Pàrhuzamos alàtètekkel ;  pl reteszek (magyarul èk :) ) , beàlitjuk a tàvolsàgot .

màsik irànyhoz leszoritunk az asztalra egy leszoritot megfelelo tàvra s merolegesen(vinkli) ugy hogy a darab leszoritoi elfèrjenek

Kèsz , mehet a sorozat .

Ezèrt nem kell sajtkukacràgta maroasztalt csinàlni . . :)

svager

Tegnap sikerült 20 fúrat a tervezett 200-ból 2óra 35 perc alatt,de legalább olyan lett amire gondoltam.
Szerintem itt megállok vele,ennyi egyenőre elég lesz....[#vigyor5]

ywathzay

Vazzeeeee..... miért nem ezzel kezdted, hogy miért is kell neked ez a sok furat. Grekon elmondta, de ha ennek a manusnak  a videóiba belenézel, olyan ötleteket találsz a pozicionálásra, leszorításra, amilyenről nem is álmodtál. Ha még mindig nem találod mire van szükséged, majd ha minden jól megy, a héten dolgozok a marógépen, készítek egy- két fotót.

7cim5mm0

A 230V-os kivitel miatt nem ajánlom géplámpába, de ha van 24V-os változata, az biztosan jó.

Petitking34

Üdv!
A kérdezés folyamatban van még nem érkezett válasz idáig.

Most egy 6207 es csapágy van benne a legfelső csak nem vagyok benne biztos hogy eredetileg is ilyen volt benne mert volt fölötte bronzból esztergált távtartó is ami nem gyári.

e4vvbfxw

Szia!

Nekem nem teljesen tiszta most melyik felén nem tudod milyen csapágy kell. Előbb az alsó duplasoros fölött említetted, most meg én értelmezésem szerint a orsó másik végéről beszélsz.

A ME 1000-esen ( létezik MF 1000 - fúrómúves ) a vertikálfej ami ugye nem fúróműves, abban alul a szerszámbefogó oldalon 1 db. duplasoros hengergörgős precíziós csapágy van. A másik végén van 2 db. támasztócsapágy és e felett van egy golyós csapágy. efelett van a fejen a csapágyfészek lezáró dekni. A golyóscsapágy és a dekni között van hézag mert az ott lévő hollanderel állítod be a hézagot. legalábbis én így értelmeztem amikor szétszedtem. Az esztergált bronzperely lehet a behúzócsavar miatt van ott. Látni kellene.

Ha tévednék akkor nyugodtan kijavíthat bárki, megköszönöm, ugyanis elsőre és másodikra sem volt teljesen világos hogy mit akart a mérnök abban a fejkialakításban elérni. Gondolok itt az alsó csapágyhézag beállításra első körben.

Véleményem szerint a két fej mármint a hagyományos és a fúróműves nem sokban tér el a csapágyazásban. Bár nem láttam még ilyent belülről, ha hülyeséget írtam akkor elnézést.

üdv.

e4vvbfxw

Szia.

Létezik 24V és 12V -os is, de piszok drága, az axiálnál megkérdeztem a traktorra való munkalápák árát, letettem arról az ötletről. Bőven 10rugó feletti árat mondtak akciós kedvességel...

Petitking34

Üdv!
Bocsánatot kérek hogy nem volt érthető csak időközben kaptam választ Csuhás fórumtárstól arra hogy a hengergörgős csapágy után az csak egy távtartó gyűrű. Utána van a két axiális csapágy és fölötte egy mély hornyú golyós na ezt nem tudom hogy ott eredetileg is ilyen egyszerű 6207 es golyós volt vagy abból is valami precízebb.

Csuhás

Sima kommersz csapágy van a tengely másik végén. Oda már nem is kell jobb, mert az már messze van a megmunkálástól. A fő csapágy a hengergörgős, és a dupla axiális csapágy.

J-Steel

Segítség kellene!
 Van egy nagy forgóasztalom, régi orosznak van kikiáltva. Kb 250mm az átmérője. (olyan mint a mellékelt képen)
 Van ebben egy csiga amiben valamilyen menet van. Nem tudom felismerni mi lehet. 28,5mm távolságot mértem 7 menetemelkedés után ami 18,5/7=5,5-re jött ki.
 Ilyen metrikus trapézmenet nincsen. Mivel el van rozsdásodva, a menet szögét sem tudom jól kivenni. Valakinek van erről információja?

Csuhás

Van egy ilyen körasztalom, ha akarod nálam szétszedheted és méregetheted. Egyébként ne metrikus hanem modulmenetek között keresgélj :- )

J-Steel

Hát nincs könnyű dolgom, sajnos nehéz megtalálni ezt a fránya 5.5-öt. De legalább mostmár tudom, hogy 30 fok a két menetoldal bezárt szöge, mert a modulmeneknek ennyi.