Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

bagesz81

No  meg mekkora a furat? Az előgyártmány?

svager

Még nem próbáltam ki de 200 db kellene a marógép öntvény  asztalba,ezért kézzel nem szívesen állnék neki.
Igen a másik kérdés mekkora legyen a fúrat?

ywathzay

5.7- 5.8mm furatba, 600-800/percnél nem emelném többre, Folyamatos emulziós hűtés mellett.

svager

Kipróbálom,de ezt a 600-800 szerintem nagyon lassú ennek a motornak.
Esetleg egy 6-os maróval mennyire lenne körkörös a fúrat?

ywathzay

Az hogy a te motorod mit bír, azt te tudod. El kell döntened hogy dörzsárazott furat kell, vagy jó másmilyen is. A fúróval fúrott is körkörös, csak megfelelő köszörülést kell alkalmazni, ne legyen kopott. Maróval telibe úgysem tudod fúrni, annak is előfúrás kell, végeredmény szempontjából meg ugyanaz.

ysc3kmx9v

Dörzsölést az anyagminőség ismeretével, a vágósebesség bő hűtés mellett, közepes acél anyagnál 25-40 m/min, ami átmérő 6 furat esetében 1500-2000 fordulat, én a dörzsárazást azért jóval kisebb fordulaton végzem, a furat 5,9mm nél ne legyen kisebb.

svager

Szeretném ha pontos lenne,6-os köszörült csapokat szeretnék bele rakni.
Mindenképpen előfúrtam volna,csak arra vagyok kíváncsi ha dörzsár helyett marót használnék mennyire lesz pontos a fúrat.

ywathzay

Elképzelni nem tudom miért kell 200db illesztett furat egy gépasztalba.
Ha a szerszámkészítők által használt illesztőszeget akarod használni, és jó a dörzsárazás, akkor kapsz egy patent illesztést, enyhe kalapácsütések segítségével tudod mozgatni, passzos lesz. Ha ugyanezt a csapot egy fúrt furatba teszed, akkor szépen belecsúszik, és nem olyan passzos. Tegyél egy próbát melyik megoldást találod jónak.

grekon

Èn sem  tudom elképzelni miért kell 200db illesztett furat egy gépasztalba de elmondom hogy kèszitheted el dörzsár nèlkul :
1. Kivàlasztod az  illesztőszeget vagy az annak valo  húzott köracélt ( ezek olyan - 0.01-0.03 kozott vannak) , lemèred mikròval (legyen 5.98)
2. Tudod hogy milyen illestèst akarsz ( ez fugg az illesztőszegek szàmàtol is !! minèl tobb van annàl lazàbb kell legyen az illesztès !!) legyen egy àtlagos - 0.01 (h7)
3.Keresel egy neki valo furòt ; az àtlagos 6-os (cucilista) furok 5.95-6.00 kozottt vàltoznak , jo nèmet az 6.00 ; lemèred NEM A HENGERES RÈSZEN (mert ott 0.03-0.06 mm-vel kissebb) hanem elöl az èlszalagnàl . Megvan a furo 5.99
4.Kersel egy elöfùròt ami mivel öntvénybe megy  0.3-0.4 milivel kissebb legyen (acèlnàl ez 0.1-0.2) elöfùrò 5.5-5.6 mm
5.Fursz egy lukat az elöfùròval az öntvény asztalba ès ellenörzöd egy jò sublerrel hogy a luk 5.6-5.7  
6.Nem elmozditva !! az asztalt kifurod az  illesztőfuroval ès ellenőrzöd az illesztőszeggel kis kalapàccsal kocogtatva kell menjen ; az igy kifurt luk pontosan 5.99 lesz (ha jòl mèrted a furot)  hengeres ès vègig pàrhuzamos (mint a dörzsárazott)
7.Furhatod a 200 lukat , lehetőleg nem elmozditva az asztalt (furocserèvel) , igy biztosabb de hoszadalmas

Fordulat öntvénybe szinte fele az acèlènak (puha de nagyon koptatja a szerszàmot) tehàt fùrònak 800-1000 .
6-os dörzsárnak pedig acèlban 200-300 öntvénybe 100-at ajànlanèk , ugyanis ha 0.01 milit lekopik szinte dobhato el .
Dörzsár lànykoràba +0.02 ha azzal csinàlod akkor 6.0 +0.01-es illesztőszeg kell . Maro az 6.00 de nem igazàn alkalmas mert vègig pàrhuzamos ès beszorulhat .
Mèg egy : emulziós hűtést NEM HASZNÀLNAK öntvénynèl , iszapot csinàl sokkal rosszabb (iparilag levegővel hűtik szivjàk el a port) .

e4vvbfxw

Szia!

Ha véleményem elmondhatom, nem biztos hogy megéri felújítani illetve a felújítással foglalkozni.
Az én gépemen nem volt géplámpa, és gondjaim voltak az árnyékkal is használat közben.
Mikor megláttam mennyiért hirdetnek géplámpákat, elgondolkoztam az eredeti géplámpa szükségességén.

A melléket géplámpát már magam készitettem, anyag költség 5.000.-Ft volt. A fény klasszisokkal jobb, és a teljesítmény is csak 20W nem a gyári 60W.

000000000

Kínai filléres ledes lápa, aztán bírja ameddig bírja !
Utána kuka és feltesz a következő !

drehás

Szia!
Nekem is ME 1000-re kellene.
Te ezek szerint 2db 10w-ost tettél fel?
Nem látom hová,és mitől lesz állitható?
Ha mást nem érdekel ez a téma,írj privátba,emailre.

000000000

Vannak ilyen ledes lámpák is. (a kép csak példa)
Különben egy harapás sz*r maga a lámpa
De ilyen flexibilis karért vetünk már lámpát mert a béna sofőr nem érte el a proximity kártyával az olvasót a sorompónál.
A még bénább meg el is vitte aztán csak elhajlott majd jött a biztonsági őr nyakonbaszta hülye bénáját és visszahajtott a kart.

Csuhás

Lokális fényként három gépemen is ezeket a lámpákat használom: Ikea jansjö

000000000

Ezek a hollad fantázianevek ! [#nevetes1]