Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Elég lesz,nekem 2,2Kw-os van rajta és elég.
Mennyit mondtak az ágyköszörülésre?és hol csinálják ha szabad tudnom?
Nagyon kopott most?

fy9k4amuy

Csak nem jó a saját hántolás? [#nyes]

Én pont most találtam két darab 1m körüli, minden oldalán köszörült öntvény hasábot, egy fogaskerék köszörűből lett kiszedve. azt szeretném megnézetni síklapúságra.

6rk75uezn

Pusztán csak az ár érdekelt ;)

Hol találsz ilyeneket?

fy9k4amuy

Nemrég volt alkalmunk egy régebbi hiányos, Csepel csigakerekes fogaskerékköszörűt elbontani, leadni a méhbe, abból mentettem meg hidraulikát, olajszívattyúkat vasakat.
Ezek épp valamelyik csúszófelület lefogató  alkatrészei voltak.
Nem hántolt, csak köszörült, de kíváncsi lennék a laposságára.

6rk75uezn

Hogy mennyire sik vagy egyenes.
Max elviszed egy gépműhelybe ahol egy rendes gépen (kikköszörű) átköszörülik.
Küldtem egy linket.

Csuhás

Elvileg ha három síkot tudsz egymáshoz ellenőrizni, akkor eldöntheted mennyire jó a síkod. Jelen esetben a két hasábon nyolc felületed van, így simán ellenőrizhetőek egymáshoz, sőt egymáshoz hántolással még javíthatsz is a köszörülés pontosságán. Szép feladat, de elfogadható munkamennyiség belefektetésével ipari minőségű etalon síkot tudsz készíteni egyszerű kéziszerszámok segítségével.

7cim5mm0

Kár érte, folyamatosan keresem az ilyeneket, de úgy látszik lassan arra sem tartják érdemesnek ezeket a gépeket, hogy meghirdessék.

remrendes

Ha nem titok ez engem is erdekelne. Meg mindig vacillalok az E400M-en.

fy9k4amuy

Nem is hasáb ez(vagyis technikailag az), hanem L keresztmetszetű idom, de egy próbát, meg szabad időt megér.
A szánnak, amivel a fogaskerék magasságát lehet állítani a köszörűkő előtt, ez volt a lefogó alkatrésze, ezért L alakú.
Erről a 3-mat egymáshoz dologról tudsz mesélni, vagy van szakirodalom róla?

vaskukac: Csepel Fka 326 típus volt, egy kiürített forgácsolóműhelyben. Gondolom nem véletlenül hagyták ott pont azt. valami "kompenzáló" szerkezet hiányzott belőle, és a villamos része is kókány volt. Én is megtartottam volna szívesen, négyzetméterre elfér,tanulmányozgattam volna, de 6.5 tonnát odébbvinni még 25km-t is nagyon komoly pénz lett volna, munkát pedig nem tudtunk volna szerezni rá, hobbin kívül nem értünk hozzá [#lookaround]

Csuhás

Esetleg ez:
232
Edward F. Conelly
Machine tool reconditioning and Applications of hand scraping
Egy nagyon jó angol nyelvű könyv hántolásról, geometria mérésről gépfelújításról.
Machine tool publications St. Paul USA 1955
Mech.

fy9k4amuy

Magára a 3 sík összehozására gondoltam, hogy maga az hogyan működik.
Ezt találtam róla:

Na mondjuk erre nem biztos hogy alkalmas az én két vasam az alakja miatt, ha meg elvágom, akkor úgyis eltekeredik, de veszteni való végülis nincs az egésszel, jó ötlet!

s7manbs8

Távcső tükör csiszolásnál használnak hasonló módszert síkok készítésére, ha minden igaz.

fy9k4amuy

Igen, én is úgy értettem a videóból, hogy ilyenre használják/használták.
Gondolom Csuhás erre gondolhatott, hogy tusírplatnit/lécet is így is lehet csinálni, ha kevés eszköz, de sok idő áll rendelkezésre.
Ha nem esztergált, hanem köszörült a kiindulási anyagod, gondolom gyorsabb is, mert csak kis léptéket kell már haladni.

Vagy ha van két kopott, ugyanolyan tusírplatni, akkor azok felújítására [#fejvakaras] . Akkor gondolom nagyságrenddel kevesebbet kell csak lecsiszolni belőle.

Csuhás

Olvasnivaló hántolás témában:
link1
link2

fy9k4amuy

Köszönöm! Jó olvasmányok voltak!

A második link teljes könyve nagyon jó lenne ebookban, de sajnos sehol nem találtam meg.