Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Az új lapok viszonylag ilyen szempontból jók, de használt többször élezett lapnál már szerintem nem szerencsés ez a megoldás.

ANTAL GÁBOR

Azért nem kapsz választ mert így azt nem lehet megválaszolni . Hogyan lesz meghajtva a hosszán ? az eredeti vezérorsóval vagy golyósorsóval ? mik az elvárt sebességek ? Mekkorák az emelkedések?
 De hogy ne maradj dilemmában : ( nekem van egy EMU 250esem és építettem néhány Cnc-t. Nos én az esztergáimnál a vezérorsót hajtom meg ( aminél jelentősek a surlódások )
Egy EMU hoz hasonló EMCO Star nál 4 Nm es a motor ( direkt hajtás ) . A nagy TOS SVR 18 as ment egy ideig egy 9 Nm es motorról olyan kb 2.7 szeres lassító áttétellel
 Ha golyósorsót fogsz használni akkor sokkal kedvezőbbek az esetek . A szán tömegének a gyorsítását első közelítésben el is hanyagolhatod . A golyósorsó és a rajta lévő cuccok ( tengelykapcsoló , fogazott szíj tárcsák  stb ) gyorsításához szükséges nyomatékkal számolnod kell . A szán súlya szorozva a( rossz kenésre vetített )  surlódási tényezővel  is erőt ( áttételesen nyomatékot) fogyaszt , valamint figyelembe kell venni az forgácsolás során fellépő előtoló erő nyomatékigényét is   ( azt is csekélynek saccolom a többihez viszonyítva )
Én az EMU ra direkt vezérorsós hajtásra kb 6 Nm es léptetőt tennék , golyósorsóval pedig kb 4 Nm est .
 De egy fogas tárcsával egy darab szíjjal és egy "halmérleggel " nagyon jól meg is lehet mérni a surlódásból adódó értékeket. Aztán a többi már számolható  [#vigyor4]    [#vigyor4]

fn47xk7ei

Igen , a fogakat kell megtámasztani "egyenesen " és a lap hátulját szalagcsiszolón egyenesbe hozni .Gyári gépen is így van kialakítva csak a fogmagasság ( ezáltal változó terpesztés miatt ) forgatni kellett a foghegyeknél látható ütközőt - persze ez egy hegesztő gép .

bagesz81

Kedves Gábor!
Ez számomra egy korrekt, irányt adó válasz volt. Rád hallgatva a cél:
-2db 4Nm-es motor(1 direktbe x tengely, másik 4-szer lassítással z, később golyósorsóval mehet direktbe)
Nincs esetleg valakinek két eladó 4 Nm-es motorja?
Mégegyszer köszönöm!

D.Laci

Eddig amit én láttam az mind fordítva működött.

fn47xk7ei

Persze azért változó a dolog , hogy ki milyen megoldást használ - például a gyári gépek között az Ieal az hátsó megvezetést a Temelsan pedig a foghegyen való megtámasztást részesíti előnyben .

fn47xk7ei

svejk

A képen látható gép mivel hegeszti a lapot?

svejk

Nem értek hozzá, de talán attól is függ hogy fém vagy faipari lap?

D.Laci

Nem hiszem, hogy van e különbség.
Az én álláspontom az hogy a hátsó élt kel egy síkba illeszteni, mert úgyis az élezéssorán ahhoz van támasztva. Használat során, megint nem jó ha csak a fogak szaladnak, mondok egy extrém esetet hogy jobban érthetőbb legyen.
Fa ipari lap esetén 10-20 élezést simán kibír egy lap, nagy kerékátmérő és gondos élezéssel még akár többet is.
Az élezések során kopik a köszörűkő, egy lap élezése során is érezhető már a kopás a sok hirtelen ütésszerű használatból.
Már itt jelentkezhet probléma a foghegyhez való illesztés miatt.
Arról nem is beszélve ha egy picit elcsúszik, a pontatlan illesztés hibája jelentkezik mindkét esetben, ez igaz.
A hátsó támasz helytelen beállítása csak ront a helyzeten, lökdösni fogja a lapot még üresjáratban is, nem, hogy megmunkálás közben. Hátulról a támasztás lökdösi, elöl meg a változó fogásmélység miatt kezd majd repedezni a lap.
Egyre több élezés és végtelenítés hatására csak fokozódik a jelenség.

No de mindegy, mindenki másképp csinálja! :)

fn47xk7ei

5,4-6 V AC és a hivatalos neve az eljárásnak - "Leolvasztó hegesztés " . Ez biztosítja , hogy bármilyen oxid származék ne legyen a hegesztési varratban . De mostanában majd belefogok ebbe a témába is a saját építős topicomban mert nagy unalmamban elkezdtem egy ilyen hegesztő-megmunkáló központocska építésébe is (no meg , hogy több színű legyen a fórum is ).

svejk

fn47xk7ei

Szívesen . Természetesen valójában sokkal bonyolultabb ( plc vezérlés , hidropneumatikus megfogók , stb ) csak nem teljesen ebbe a topicba való a téma így bővebben nem fejteném ki a mondandóm .

Miki2

Ezt az E1N gépet egy 6 és egy 3 Nm-es motor hajtja.
A tőle elvárható módon teszi a dolgát.

bagesz81

Ma foglaltam le az adok-veszek topikban két darab 4.9-es motort, ezek szerint ezek már biztos hogy jók lesznek. Egyenlőre maradnak a trapézmenetes orsók, így nem árt ha erősebbek.
Köszönöm a videót!Tetszett! Pont ilyenre szeretném én is.