Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nekem a kapirgálás utáni forró trisós víz vált be a legjobban.

laca

Hideg zsíroldó, fél óvatosan,esetleg egy kevés vízzel hígítva, gumikesztyűvel.Nem árt egy próba eldugott helyen.

sanyi84

Az iparban 3 élűt használunk alura. Alura valót. Hűtve rendesen. 3x os előtolás, forgácsot a hűtővíz kimossa. A hűtővíz keni is a szerszámot, nő az élettartam. Ráolvadás, rátét képződés így nincs. Katalógus alapján a használat.

Sanyi Bá

Igen "az iparban" gép függő milyen hűtéssel, szerszámmal és fordulattal marunk. Mi "hobby" körülmények között dolgozunk általában és arra írtam a hűtést, szerszámokat. Persze én is dolgoztam az iparban, hűtővízzel már szinte mosatva volt, marás után vegyszeres mosás következett hogy a hűtővíz után maradt olajat, koszt eltávolítsa. DATRONon dolgoztam ahol csak alkohollal lehetett hűteni, nem kellet utána vegyszeres mosás mert elpárolgott, fordulatot 40000-ig lehetett állítani ami kellet is az 1-2-es maróhoz és a gravírhoz is, de lehetne erről napokig "beszélni" akarom mondani írni. Ezt használtuk hűtésre a DATRONON.

J-Steel

Épp előtolásvezérlést készítek hobby marógéphez, és az lenne a kérdésem, hogy mekkora a legkisebb előtolási sebesség, amit a régi mechanikus marógépeken még be lehetett állítani?
 Jelenleg 0,33mm/sec-nál (20mm/perc) járok. Kellhet-e ennél lassabb előtolás? Ha igen, akkor mennyi?

Köszönöm a válasz(oka)t!

e4vvbfxw

Strigon ME 1000-nél a legkisebb előtolás 14mm/perc.

J-Steel

Ez a legkisebb előtolás van is használva?

Vetesi75

Ha nem csal az emlékezetem, az orosz 6R82-n 16 fokozatban, 20...800 mm/min az előtolási sebességek tartománya. Marási feladatokhoz tökéletesen megfelel. (A gyorsjárat 2m/min környékén lehet.)

Vetesi75

Kiesztergálós munkákhoz jól jöhet.

e4vvbfxw

Én szoktam használni.

Fő kérdés mit, mivel akarsz marni?

Milyen munkához tervezed a géped?

J-Steel

Kiesztergálós munka az az Z-tengely. Ezt jó, hogy említitek, mert ott valóban szükséges a kisebb előtolás. Majd arra odafigyelek.
 A kérdés először az X-Y tengelyre irányult, de akkor külön is kérdezem: Az X-Y tengelyre és a Z tengelyre ugyanaz a mechanika adja a forgást, és ugyanazok az áttétek?

Szingrati:
 Egy univerzális vezérlést készítek. Nincs mögötte semmi cél egyelőre, csak meg akarom határozni a limiteket, mert nehézségekbe ütközöm egy bizonyos sebesség alatt, és tudni szeretném, hogy kell-e nekem ennél lassabban mozgatnom, és ha igen akkor mennyivel.

nu3tcujng

Sziasztok! A napokban vettem az ME-1000 marógépemre egy EM-200 egyetemes verikálfejet, azonban két alkatrészem hiányzik a felszereléshez: az egyik a szorító lapok, a másik ami nagyon fontos lenne, az pedig a fej gépkönye szerinti 9412. sz. FORGATÓTÜSKE a végén MK4 kúppal. A kérdésem az lenne, hogy van-e esetleg valakinek ilyen tüske elfekvőben, vagy beszerzési forrást tud-e valaki mondani. Csatolok egy képet az elvi felépítéséről a tüskének.
Előre köszönöm a segítséget! [code]

e4vvbfxw

Nem tudom mit szeretnél, és igazából azt sem tudom hogy a X-Y-Z tengelyeknek az előtolását ugyanaz a mechanika végzi e.

Nekem egy ME van és azon csak az asztal kereszt irányú mozgásának van gépi előtolása. Minden más még a hagyományos kurblis technika. Nekem megfelel, sőt néha jobb is mert érezni hogy halad a maró, nem csak a gép hangjából tudsz következtetni.

Kiesztergálós munkához véleményem szerint egy fúróműves vetikálfej az igazi, ha még ennek van gépi előtolása az külön királyság...

e4vvbfxw

Figyelni a hirdetésekben felbukkanó ME 1000 és hívogatni kitartóan az eladókat nincs véletlenül pluszban ilyen alakatrész.

Én ezzel a módszerrel tettem szert a gépkönyvre, amiből 2 darab járt egy géphez, mégsincs meg sok esetben.

Petitking34

Üdvözlöm!
A felfogató lapok kérdését lehet megtudjuk oldani mert én nemrég vettem egy vésőfejet és ahhoz volt egy pár csak nem hozzá való a furatok távolsága nagyobb. Holnap megmérem a furattávolságot és ha megfelel akkor eladom mert nekem nincs rá szükségem.