Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

hostya

Erre a kérdésre, nem tudom a választ.

(lehet hogy a gyárban az adattábla készítő "szakember" lehagyta az "M" utáni karaktert...-nem tudom... :) )
Néhány kép a gépedről talán segítene a megfejtésben..

Én eddig úgy tudtam hogy, van:
ME-1000 (Egyetemes Marógép 1000mm aszal hosszal)
MU-1000 (Univerzális Marógép 1000mm aszal hosszal)
MF-1000 (Függőleges Marógép 1000mm aszal hosszal)

J-Steel

Találtam egy videót a megosztón, ahol egy svéd szaki a különböző marógép kúpok között igazítja el az embert.
A mellete lévő gépnek 7/24-es (ez a kúposság) 40-es típusú (vagy átmérőjű) kúpja van. A mutatott svéd könyvben (ami angolul is létezik) ajánlja az utána nézni vágyóknak az egyes kúpok méretrajzait.

Sorrendben a következőket mutatja be:
- Elöljáróban felületesen összehasonlítja az MK2-es kúpot a 40-essel, azol kifejti, hogy a 40-es kúpnak nagyobb nyomatékot kell átvinnie, ezért van a a kúp szélesebb oldalán egy gallér két horonnyal, ahova az orsó stiftjei kerülnek.

- Az első kúp az ISO 40-es amely tökéletesen illeszkedik a gépébe, miközben felül belecsavarja a M16 menetes behúzórudat. Az ISO kúp hosszabb a többi kúpnál, a felső hengeres részben található a menet.
 Ezután kiveszi a menetes behúzórudat, hogy megmutassa. Véleménye szerint könnyen utángyártható, akár másfajta hosszban vagy menettel is.

- A következő kúp a BT40. Ez rövidebb az ISO-nál, nincs meg rajta az a felső henger, de a belső M16 menet ugyanúgy megtalálható benne. Mivel a menet lejjebb van, hosszabb behúzórúd kell. A menet egyébként ugyanaz mint az ISO-nál volt.

- Ezután jön a CAT40. A két stift, ami a hornyokba megy más méretűek, ezért az előző kettőnek való befogóba nem megy bele. Javasolt megoldás a főorsón a stifteket cserélni melyeket imbusz csavar tart a helyen.

- Ezután kitér a ER szorító rendszerre amit mindenki ismer.

- Mutat egy sajátmaga által készített satuba befogható tartót, ahol a ER szorítós kúpot elő lehet készíteni. Mivel a stiftek itt is megtalálhatóak, az anyát meg lehet húzni/lazítani.

- Végül bemutat két másik kúpot, ahol a befogáskor nem belső- hanem külső menete van, ehhez megint más behúzórúd kell amit meg is mutat.
 A video végén azt mondja el, hogy sokszor lehet az, hogy egy MK1-2-3-as szerszámot be akarunk fogni a 7/24-es kúpba, erre jó a külső menetes megoldás, ugyanis vannak olyan szármarók és fúrók amikben belső menet van a rögzítéshez. Ebben az esetben egy imbusz csavarral rögzítjük a MK-s szerszámot a 7/24-es kúpba, majd a külső menettel a főorsóhoz.

Itt a video:
https://www.youtube.com/watch?v=GxWB81CAsPI

Itt pedig egy magyar cikk ami bőséges magyarázatot ad, történelmi háttérrel és pontos adatokkal:
http://www.cnc.hu/2015/07/szerszambefogo-tipusok-ii-resz/

Csuhás

Nekem már nem fér be a műhelyebe, pedig de szívesen eldolgozgatnék a rendberakásával: Furat és palástköszörű 125eFt

Csuhás

Talán van itt aki ért a szerszám élezéshez. A mellékelt fotókon látható egy hátszög beállítást segítő eszköz, a szegnyeregbe fogva. Kérdés hogy hogyan kell ezt használni?

Amit feltételezek az a következő: Az eszközt nullára állítjuk, majd támasztócsúcson vezetve megélezzük a főélt. Majd a csúcsot elvesszük. A fellazított szögállítóval mondjuk beállítunk 14 fok hátszöget majd az így elforgatott szerszámhoz hozzáigazítjuk a támasztócsúcsot és ráköszörüljük a szerszámra az élszalagot.

Ha így működik a dolog akkor minek ez a szögállító kütyü amikor a befogó fej szinte mindig tartalmaz szögskálát amivel megoldható a hátszög beállítás?

J-Steel

Valaki tudja-e, hogy az angol pack drilling-nek - azaz amikor a HSS fúróval valamekkora előtolás után a fúrót a furatból kihúzzuk a forgácstörés és forgácseltávolítás miatt, majd visszatérve újra előtolással fúrunk - mi a magyar neve, ha van egyáltalán?

Melyik kollégának van itt a fórumon holland HBM BF marógépe?

Vetesi75

Mélyfúrás. CNC-ken általában van rá "beépített ciklus. (Fanuc G83)

ra8nsmk6w

Szerintem az -pick drilling- És jobban takarja ezt a fúrási módot. Használd az Angol kifejezést az tömörebb. Vagy találj megfelelőt 4-5 Magyar szóból és egy kézikönyvet mellé[#nevetes1]

Vetesi75

Peck drilling vagy tiefbohrung...   :)

J-Steel

Az angol wiki azt írja:
"In computer numerical control (CNC) machine tools a process called peck drilling, or interrupted cut drilling..."

Tehát megszakításos fúrás is lehetne.
 A mélyfúrásra egyből a föld alatti fúrást dobja ki a kereső:)

Vetesi75

Lehetne felőlem az is. Bár a megszakításos jelző jobban arra a fúrásra/fúró ciklusra illik, ahol tényleg csak a forgácsolás megszakítása megy végbe, szerszám kiemelés viszont nem történik. (max. egy minimális néhány tized milliméteres)

dezsoe

A G73-as peck drill pont ilyen: meg lehet adni, hogy mennyit emeljen vissza forgácstöréshez.

J-Steel

Azt hittem a G83 a való ehhez a fúráshoz

G83 canned cycle peck drilling
; Z-60 Absolute how deep the hole has to be
; R2 Canned cycle recract level (Z level ABS)
; P500 Delay time canned cycle ms
; Q20 Feed increment(or mm) canned cycle
; F Feed rate
G83 Z-60.R2.P500 Q20. F0.12

J-Steel

Most nézem, hogy a G83 mindig ugyanoda vezeti vissza a fúrót, azaz ha a mindig ugyanoda pont a furat felett van, akkor ezzel kivezeti a forgácsot. Ezzel nem lehet rövid megszakítást csinálni.
Jól gondolom?

J-Steel

A G73-nál hol adom meg, hogy az egyes szakaszok után mennyit viszakozzon a szerszám?

J-Steel