Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

remrendes

Nem a 3-as a kiveheto agyas?

remrendes

hostya

Leírom ide is..

Ha már a felső csavarokat kivetted, és mozog is a ház, akkor valóban a kereszt szán anyája/orsója akadályozza a "kiemelést".

Ki kell szerelni a konzolból a keresztasztal orsóját..

Kezd azzal hogy leszereled a keresztorsó kézikerekét, és haladj tovább a kiszereléssel a keresztorsó 'mentén'.., nóniusz.., stb..

Ha ez megvan, akkor tekerd ki az orsót az anyából, és így már kivehető a mellékhajtómű..

Segítségül itt egy kép a keresztorsó beépítéséről.

Ha még nincs gépkönyved a géphez, akkor töltsd le Csuhás fórumtársunk "könyvtárából", abban  vannak rajzok is amik sokat segítenek.

Az a hegesztési varrat tényleg idegesítő lehet..

Ha az előző tulajdonos(ok) ilyet elkövetettek, akkor egyéb galádságokra is lehet számítani.. (sajnos)

drehás

Köszönöm István!
Ez már nagy segítség.

Motoros

Nem tudom, lehet.. annyira nem ismerem, de a Kőbányai Szerszámgyárban ez bevett szokás volt, mármint a -01...-02 jelölés.

J-Steel

Tegnap este puha 60x20-as alutöböt oldalára fektetve martam bele zsebet. HSS kukoricamarót használtam, ami 8-10mm vastag.
 15mm mélyre kellett készítenem a zsebet, így a mélységet két részre osztottam 7-7 mm.
 Türelmetlen voltam kézi előtolással, és az átmérő felére vettem a fogást.
 Nem használtam hűtést, sem levegőt, ezért az alu elkezdett gyűlni a zsebben, egyszercsak már nem tudtam előtolni kézzel, ekkor kiemeltem a négyélű marót, és úgy rá volt gyógyulva az alu a vágóélekre, hogy kalapáccsal kellett leütni.
 Vagy hűtést vagy levegőt kellene használnom, de a vízzel az a bajom, hogy akkor minden nedves lesz és a zseb még gyűjti is, viszont a HSS-nek kielégítőbb lenne a hűtése. Levegővel könnyebb lenne elfújni a forgácsot - pláne a zsebből - csak kérdés, hogy a maró mennyire fog felmelegedni?!

Egyébként a kézi előtolás marógépen igencsak izzasztó.
 Csinált már valaki marógépen kézzel - az X-Y kerekek forgatásával - körívet?
 Én a férkör bemarást fogóasztalon csináltam, és viszonylag tűrhető lett.

Csuhás

Nézd puha alut kukoricamaróval reszelni kenés nélkül, nagy fogással, az teljesen hibás döntés. No jó nem hibás, inkább katasztrofális.
Ha már zsebet marsz akkor egyélű ( esetleg 2..3) maróval, a zsebet felöntve mondjuk denszesszel akár még sikerülhetne is.

J-Steel

Miért denszesz? Miért nem mondjuk víz?

J-Steel

Azért döntöttem a kukoricamaró mellett, mert a felület minősége nem fontos, és az a tapasztalatom, hogy a kukuricamaró valahogy jobban viszi az anyagot, mint a csavart szármaró. Nem is torlódik fel a csavart vonalban anyag, mert ki-kitép belőle.

Csuhás

Alura jobb az alkohol, kisebb a viszkozitása. Még jobb az alkonek ami kevésbé büdös. Viszont az alkohol tűzveszélyes.
A sima víztől rozsdás lesz a géped..

J-Steel

Ha összekeverem a vizet a MOL-os forgácsoló emulzióképzővel, akkor az is rozsdásítja a gépet?

Csuhás

Rövid távon nem okoz korróziót. Hogy mégis azt mondjuk egy köszörűgépen a mágnesasztal alatt meg lehet nézni.

Sanyi Bá

Alu marás mindig egyélű maróval, esetleg kétélűvel, fordulatszám RPM=12000-30000-ig, előtolás, F=50-1000 ami függ a maró átmérőtől és a fogás mélységétől ( vigyázat az egyélű maró törékenyebb az élkiképzés miatt, 2-es, 3-as maróval nem lehet 7mm mélyen marni). A műanyagot és a plexit is lehet hűteni alkohollal( sőt néha kell is). Én ezeket használom hűtésre és jégoldó flakonból hűtöm a marót, és nagyon kevés alkohollal lehet marni.

kisssandor

Rendbe kellene tennem öreg esztergámat, de rákövesedett az olaj ,emulzió és a forgács keveréke. Mivel lehetne legjobban feloldani?

szf

Pont ilyet csinálok.
Egyik nap megpermetezem valamilyen vékony olajjal Wd-40.másnap lemosom egy kis féktisztító, hígítót, benzin ,gázolaj.valami maradékkal.olaj csak felpuhítja a kemény cuccot