Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

jani300

kart emg

jani300

[#eljen] Most értettem meg hogyan működik ez a fajta "satu".
Már ez a megoldás is megérte hogy feltetted , önmagában .

kart emg

Ez is mutatja, hogy a Szovjetúnióban hiánygazdaság volt (satu+kézigyalu), míg a franciáknál volt vas bőven.

Csuhás

Szoktad nézegetni a http://www.lathes.co.uk oldalt? Az ott levő gyaluk nagyjából a fele kézi hajtású szerkezet. A jelek szerint nagy divat lehetett ez a maga idejében. ( Az oldal egyébként rengeteg érdekes gépet mutat be, bármikor bele tudok feledkezni az ottani nézelődésbe. )

dezso74

ÓÓÓ, de aranyos ez a masina!

jani300

Veszélyes itt nézelődni , gyorsan telik az idő .
Mekkora lehetőség lehetett ez annak idején pl egy fegyverkovácsnak , elképzelni is nehéz .
 Gőzzel még ugye mehetne , de az is drága gép volt .
Ami nyugdíjjal ugye lehetne játszani egy gőzgépes műhely gondolatával , a fáradt gőz még meleget is adhatna .

kart emg

Szia!

Ezt egy francia gépész fórumon találtam. Hasonló a felépítése mint pl. a Practical Machinist-é, de ezt a franciák maguknak csinálták. A gyaluknak külön topikja van. Ezen belül a kézigyalu "rapide lime" (gyors gyalucska) topikban van a legtöbb poszt és a legolvasottabb is, tehát ott is meglehetősen népszerű. Itt a link az 5. oldalra:rapide lime Azért pont ezt mutatom, mert itt egy különösen szép díszítő hántolásu "gyalucska" van, ime:

Üdv.

kart emg

Kicsit előrementem az oldalakon, és ezt taléltam:
automata előtolás Tehát volt olyan változat, amelyen volt automata előtolás.

nu3tcujng

Üdvözlök Mindenkit!
Segítségre lenne szükségem! Venni akarok az ME-1000 gépemre egy EM-200 egyetemes marófejet. Ehhez elvileg létezett gépkönyv valaha. (Csuhás linkjei között csak a FM-200 fej gépkönyve van meg, mindkét link ugyan az)
Ha valaki tudna nekem segíteni ez ügyben megköszönném!
Csatoltam egy linket hogy melyikre gondolok a félreértések elkerülése végett:

http://gepbizomanyi.info-port.hu/univerzalis-strigon-marofej

Előre is köszönöm!
Üdv.: István

Csuhás

Tévedsz, letölthető az egyetemes fej, és a vertikálfej gépkönyve is.

nu3tcujng

Szia! Már rájöttem [#worship]
Pont elküldtem amikor lejöltöttem a könyveket, csak mert mindkét linkben FM-200 van ezért gondoltam hogy ugyan az. Köszi azért...[#vigyor5]

nu3tcujng

Üdvözöllek! Az ME-1000-es marógépemen nekem is gondot okoz az vertikálfej orsója és az asztal közötti távolság. Az anyatartó oszlop rövidítése megoldást jelentene nekem is.
Le tudnád részletesen írni a gép szétszedésétől kezdve, hogy mire kell vigyáznom és milyen taktikája van ezeknek a nem könnyű! alkatrészek le és felszerelésének, vagy esetleg a konzol alátámasztásának? Az esztergálást megoldom, csak a szét és összeszerelésnél kérném a segítséged.
Szerintem másoknak is hasznos lenne akinek ilyen gépe van!
Hálás köszönet előre is![#worship]

Csuhás

Hasonló marógépen hasonló problémára nekem ez volt a megoldásom: T nútba anyát csúsztattam, majd egy vertikál fejen átdugott menetes szárral összekötöttem a fejet és az asztalt. Így már lehet dolgozni. Ha aggódsz a T nút nagy terhelése miatt akkor lehet a satuba fogni a menetes tömböt amibe a szár alsó végét tekered, így két csavaron oszlik el a terhelés.

jani300

Üdv ! Ezt nem értem , hogy hogyan kötötted össze a fejet az asztallal . Ahogy én értelmezem úgy csak a fej orsólyával tudnál lefele jönni , a többi mozgás kötött .
Egy kép esetleg ?