Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

kart emg

Szia!

Nagy köszörűgépe van pl. a Némtech KFT-nek, íme:
Némtech KFT

6rk75uezn

Ez az egy megoldás van,igy fogom én is csinállni.A kevésbé kopott szegnyereg vezetékeit behántolom majd a szegnyereg talpra csinállok egy köszörű alkalmatosságot.
Kiváncsi leszek mennyire fog pontosan sikerülni.
Egyébként 100-120 ér köszörülnek egy ágyat.

Csuhás

Az a köszörülési ár sajna minimum duplázódik ha a szállítást is figyelembe veszed.

Egyszer láttam egy érdekes megoldást, fadarabokkal, menetes szárakkal összefogtak két gépet. Talán egy nagy henger köszörű volt az egyik. Gondosan hosszas órázással párhuzamba hozták az ágyazatokat, majd az etalongépre ideiglenesen telepített köszörűvel dolgoztak. Ez talán kicsiben is menne mondjuk két tusírléccel amit az ágyazat két oldalára fognának.

A hántolásnál pedig egy mm nagyságrendű homorúra kopott ágyazat esetén nyugodtan lehet és kell is flex-el nagyolni. ( Akár a pár tizedes kopású szegnyereg prizmát használni. )

dezso74

Köszönöm mindenkinek a hozzásólását!!!
Én is inkább az ithoni megmunkálást választom, már kimértem a prizmák tetejét, azok nem kopnak, mert nem érintkezik mozgó alkatrésszel. Az lesz a párhuzam, ahhoz kiórázom a szegnyereg ágyát, majd hántolás és a többit meglátjuk. Már megrajzoltam a szánt CAD-ban és itt tervezem meg hozzá a köszörűt is.

dezso74

Köszönöm a videót! Már megnéztem egy párat! Szerintem is meg lehet csinálni.
https://www.youtube.com/watch?v=GlbKtYJJw-s
Ez se semmi :-)

7cim5mm0

Olvasgatva a témát, már vártam, hogy mikor kerül elő a flex. :)

dezso74

Köszönöm!!! Na ezzz azzz!!! Pont így raktam össza a gondolataimban, ahogyan az összeállítási rajzon is van.
Akkor nekem hiányzik a csatlakozó 4-es morze tengely.

Motoros

Nekem az esztergám szerencsére engem már ki fog szolgálni. De ha ilyen gondom lenne, akkor elvinném szakműhelybe, szó nélkül. Se nem tusíroznám, se nem köszörülném, mert mindkét szakma csúcs hozzáértést követel.
Ha csak arra gondolok, hogy egy megfelelő köszörűtengelyt kell kialakítani a feladathoz...pár tíz de inkább százezer ft...aztán azt egyenesbe vezetni, pozicionálni.
De eddig még csak csak el jut valahogy a delikvens, de akkor ott van még a megfelelő kő kiválasztása, és ami még nagyobb gond--a megvágása, aztán maga a művelet....brrr!
De ezt csak az én kishitűségem mondatja velem, nem akarok senkit lebeszélni.
Be kéne kéreckedni egy olyan műhelybe ahol ilyet csinálnak, és megnézni mik a feltételek. Esztergomba volt ilyen valamikor.

dezso74

Megyek feltúrom a ládákat, hátha megtalálom a Kúpot.
Egyébként ezt a fejet hogyan és mire alkalmazzuk?
A befogó előtt a megvezető, csak egy szögállásban használható. Na, de mire jó az? [#fejvakaras]

dezso74

Én egy elég nagy gyárban dolgoztam Jászberényben, a gép is a gyár tanműhelyében szolgált, ott vannak nagy gépek, csak már nem csinálnak ilyen dolgokat. Öcsém még ott dolgozik egy majd 40 méteres cnc gépen és nem tudjuk sehogy bejutattni. :-( holnap kapok egy telefonszámot, ahol gépeket újítanak fel, csak az ár bosszant, mert több száz ezret mondtak a felújításra. Én fazékkővel szeretném köszörülni 50-es átmérőt néztem ki annak az élével.
https://www.youtube.com/watch?v=oZCjsT2c9qQ&t=19s
Így csak a szöget kel helyesen beállítani.
A kéziszánt fogom felhasználni a köszörű mozgatására.

dezso74

Szia Csaba!

Eladó egy Behringer Dx500 PRO mixer Kifogástalan állapotban
Használva még nem volt csak tartalékként szolgált.
Van magyarnyelvű használatiutasítás.

Most találtam egy címet és beszéltem is vele.

Ágyazatok, hossz-keresztszán, kéziszán, szegnyereg köszörülés 3500mmig 180 ezer Ft.
Kb 3 nap alatt készül el.
Ehhez a gépet teljesen szét kell szedni.

https://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Agyazatok__hossz_keresztszan__keziszan__szegnyereg_felujitasa_67750470.htm

Még azért keresgélek, ha tudok valamit közkincsé teszem.

Csuhás

Házilag nehéz mással kiszedni a 0.5mm feletti hibákat. Vagy csak én nem tudok jobbat. Magam még nem használtam. Amikor megvettem a gyalugépem a berágódott kos prizmáját, egy fél méteres köszörült vastömbre ragasztott szalagcsiszolóhoz való smirglivel nagyoltam, de még így is ráment vagy három estém. Volt is izomlázam a bőven.

dezso74

Szia Csaba!

Most találtam egy címet és beszéltem is vele.

Ágyazatok, hossz-keresztszán, kéziszán, szegnyereg köszörülés 3500mmig 180 ezer Ft.
Kb 3 nap alatt készül el.
Ehhez a gépet teljesen szét kell szedni.

https://www.jofogas.hu/hajdu_bihar/Agyazatok__hossz_keresztszan__keziszan__szegnyereg_felujitasa_67750470.htm

Még azért keresgélek, ha tudok valamit közkincsé teszem.

dezso74

Esetleg van gépkönyved?

Találtam egyet, de abban ez a rajz nem volt benne.

Sem a többi kiegészítőkről.

D.Laci

Egy árajánlatot talán megérne az esztergaágy köszörülésre.

H-4300 Nyírbátor, Fáy A. u. 33.
Első Gépészeti Vállalkozói Iroda Bt.
Tel/Fax: +36-42/283-446 Mobil: +36-30/9676-814   igvi@freemail.hu
 Telephely:     H-4400 Nyíregyháza Kinizsi út 4