Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

y580keijn

Üdv.

Vásároltam egy Gép Szöv FP13-as fúrógépet.
A visszahúzó rugója van eltörve.

Ha valakinek lenne,vagy tud ilyet kérem keressen meg.
Esetleg Dél Pesten egy rugóst aki reprodukálja...

Köszönöm.

fisrcxuk3

y580keijn

Motoros

Ha ott nincs akkor van még a nyóckerben a Fedor úr, nem kezdő a szakmában, biztosan van neki készen is a lomjai közt.

y580keijn

Üdv.

Köszönöm mindenkinek.

Kis átalakítással belefaragtam.
Műkszik.

jani300

spirálkerék marás
Most találtam ezt a videót . Egyetemes marógépen ez a megoldás szabályos fogprofilú  kereket ad ?

000000000

Egy biztos nem semmi volt aki így összehozta a fogaskerék áttételt és a szögeket.
Miközben megy a X tengely előtolása az osztófej úgy fordul le.

jani300

Ha egy egy az áttétel ,akkor talán hasraütéssel is megállapítható az ív alakja . Az ellenkerékhez kel egy forgásirány váltó kerék .
Na de ha áttétel van , és számolni kellene ...[#fejvakaras]

jani300

Azért ezen rendesen jár az agyam .
Lehet csak  a kúpkerék marás van összekombinálva a spirálmarással . Akkor elvileg számolható .
Vagy tévedek egy jó nagyot :(
Hátha egy jól képzett mérnök Úr megszán bennünket ...

szabo janko

A strigonokhoz tartozék volt a cserekerék készlet tengelyekkel konzolokkal. Ha tudod az orsó emelkedését váltókerék számítással ki lehet számolni az áttételt. ugyanígy maródik a ferde fogazás vagy a csiga tengely. Persze tudni kell a gépet beállítani. Én a múltkor csináltam csomagoló cimkéző géphez 400 mm hosszú csigát POM-ból a emelkedése 2.5 menet volt, kör profillal 100 sugárral. Befőttes üvegeket vitt a szalagra. A kerék készlet egy orosz marógépre volt feltéve. De ezt készletet lehet diferenciál osztáshoz is használni, pl 127 fogszámhoz (EAN cserekerék).

jani300

Köszönöm ! Ez a technikai része , az azért nagyjából megvan .
A kúpkerék rész beállítását is értem . De a spirálmarás részhez kellene megállpítani átmérő és emelkedés adatokat . Na erről elképzelésem sincsen ,hogy hogyan számolható .
A meglévő könyveimben sem emlékszem hogy erről lett volna valami információ . A lefejtő eljárásokkal foglalkoznak , de az sokkal komplikáltabb .
57 es vagyok igazán csak a hagyományos forgácsolásban tudok gondolkodni , a CNC megmunkálás mikéntjét itt ízlelgetem ,csak .

szabo janko

Hát igen. Ívelt fogazású kúpkerék az más. Többféle kerék járatos Fiat, Kligenberger, stb. Hagyományos gépen szerintem nem lehet korrektül megcsinálni modul maróval.

szabo janko

Azt nem írtam én 62 vagyok. Finomechanikai műszerésznek tanultam, elektrós ként dolgoztam 17 évig. 1994 töl foglalkozom forgácsolással. De még most is tanulgatok föleg a CNC-t.

jani300

Én is műszeres voltam , középiskolában , elég átfogó ismereteket adtak abban az időben , úgy érzem .
A tizen pár tonna géppel a forgácsolás csak hobby , de tanultam róla ,és érdekelt is mindig . [#integet2]