Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

dezso74

Köszönöm a hozzászólásod sanyi84!

Az egyik videómegosztón találtam ilyen átalakított gépet, és beszéltem azzal, aki csinálta, azt mondta, tökéletesen működik. Ismerem a lineáris hajtásláncokat is, tudom lesz vele munka, elvileg megéri. És itt is olvasgattam hozzászólásokat és volt, aki átalakított már gépet. Ezért is érdekelnének a tapasztalatok.

dezso74

Helló Mindenkinek!
Egy E 400-as eszterga felújításába kezdtem bele. Kicsit drága az ágy felköszörülése. Valaki csinált már rászerelt köszörűvel?

jani300

Ilyent  még nem láttam . De akkor az még egyszerűbb lesz . Egy Morse 4  / megfelelő átmérőjű átalakító (behúzó menetes ,ugye ) .
Reteszt írj , mert az ékért megszólhatnak :)  Hasonló de nem ugyanaz . Én is ékpályának hívom ,de nem az , és ugye még igazuk is van :)
Az UF 222nél 50ES MEREDEKKÚP /bordástengely ez a kapcsolat , de a vésőfejnél .   Nekem az hiányzik ,de úgyse fogok vésni vele .

ecp4rs0md

Szia! Én is pont ilyenben gondolkodom, a marógéphez a Z tengely mozgatásához a motorom megvan egy Dc servo motor a hozzávaló táp is elkészült ha minden jól megy a héten megveszem a licencet az UCCNC programhoz ill. az UC400ETH mozgás vezérlőt, aztán meglátjuk. Még elég sok cucc kell de majd alakul.

husrdczi

Szia dezso74!

Szerintem másokat is érdekel, engem mindenképpen, ha tudsz az E 400 eszterga ágyazat köszörülésére egy árat mondani, azt megköszönném. Ha esetleg kaptál valahol ajánlatot.

Üdv: Csaba

ywathzay

Úgy emlékeszem DLaci annak idején töltött fel ilyen videót.

Csuhás

Egy remek videó a régi idők gyárairól: videó

jani300

videó
Ezt láttad ? Története van , de tetszik . Most találtam .

hostya

"A másik fejnél viszont a fejben nincs fogaskerék, csak egy tengely, amiben van egy ékpálya."

Pedig a sinus fejnél is Morse 4-es kúpnak kellene lenni...

De az is lehet hogy nálad hiányzik az M4-es kúp, és "valami" van helyette..
Ha ez segít, akkor itt a sinusfej rajza.

D.Laci

ywathzay

Igen, ez rémlett, de már látom ez valami hozzáépített felszereléssel történik, nem a saját ágyán.

kart emg

Szia!

Én ezt találtam egyszer a jutubon :-).

sanyi84

De hogy lesz ebből jó gép? Mihez képest köszörüli? Mert ha egy kopott részhez az nem valami jó dolog. Nem értem. Amit láttam az egy marha nagy gép, arra tették fel a köszörülni valót. Aztán felhántolták. A szegnyerget kiesztergálták a gépen majd kapott új hüvelyt-kolléga mesélte. Más azt mondta tesznek alá textilbakelitet majd azt köszörülik. Egy jó köszörüléshez képest fel lehet jóra hántolni a gépet . Szerintem nyer vele az ember mert már30-50 éves gépek ágyazata eléggé pihentnek mondható. No de könnyű elrontani. Alapvetően nem a szép csilivili felület a lényeg. Főleg "puha" ágyasnál.

Csuhás

Két lehetőség jut eszembe: Előbb behántolod a valószínűleg kevésbé kopott, és karcsúbb szegnyereg prizmát majd ahhoz köszörülsz. Esetleg egyedi csúszótalpat készítesz ami az ágyazat megmunkált de nem használt felületeire támaszkodik. Ilyen lehet a prizma teteje, az ágyazat hátsó oldala, szegnyereg mellett szabadon maradó lapos ágyazatrész. Ezek egy óvatos tisztító hántolás után már tudják vezetni a köszörűt.

kart emg

Szia!

Én azt a módszert követem a saját esztergám ágyazatának a hántolásánál, hogy kimérem, hogy a szegnyereg csúszófelületei mennyire kopottak. Ha van bennük kopás, akkor az előbb ki kell javítani, és ez után az lesz a referencia felület. Ehhez képest már meg lehet mérni, hogy a szán vezetéke mennyire kopott.

A köszörű tologatós módszer is kiindulhat ugyan ebből, az előkészítés nincs rajta a videón. Nekem az nem tetszik ebben a módszerben, hogy a szán végein nem biztos, hogy jó lesz a vezeték, mivel a szegnyerek talpa ott már nem fekszik fel teljes hosszában. Persze nem biztos, hogy szükséges, hogy végig jó legyen a vezeték, de ha már csinálja az ember, akkor legyen végig jó.

Üdv.