Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Talán leginkább ide tartozik: Elkészült  a fűrészgépemhez a hiányzó párhuzamvezető. Egy régi fejes vonalzóra emlékeztet. A lomosban talált alu darabokból készült. Pl a végén a szorító egy asztali lámpa felfogatója volt eredetileg. A fűrész asztal egyik oldalán tisztára martam a nyers felületet, oda támaszkodik a vezető. Az alu zártszelvény belsejében egy vonórúd van ami rászorít az asztal túlsó oldalára. Szerintem remekül sikerült, próbaként tudtam vágni egy deszkadarab lapjából egy 1.5mm-es áttetsző szeletet.

B.Zoltán

ercd2gjn

Kis segítséget szeretnék kérni.

Sikerült elbaxnom a Quantum esztergám szegnyergének MK2-es hüvelyét.
Valószínűleg forgács kerülhetett a kúp és a hüvely közé, és mivel elég izmosat fúrtam elfordult, bemaródott mindkét felület.

Lehet ezt egyszerűen javítani?
Dörzsár?

Csuhás

Ha van dörzsárad akkor azzal besimíthatod. Ha nincs akkor egy egy háromélű reszelőből köszörült hántolóval ki tudod kapirgálni ott ahol felgyűrődött az anyag. ( Festékkel jelölve  látod hol kell kaparni ) De ha elég nagy az esztergád akkor befogva a hüvelyt bábbal támasztva órázás után késsel is simíthatod. Az hogy a felület kis része berágódott az nem zavarja a használatot. A fúrót azt vagy kidobod, vagy felsimítod a gépen a kúpot. Ezután ha nem használod a szegnyerget akkor tarts benne pl egy forgócsúcsot úgy kisebb eséllyel megy bele forgács.

ercd2gjn

Köszi a választ!

Dörzsáram nincs, ezt a hántolásos dolgot átgondolom...

Az eszterga elég nagy , bábot tudnék gányolni hozzá csak valami pici kés kellene (MK2 hüvelyben ~5cm mélyen van a sérülés)

A fúró kúpja már rendben van, azt azért egyszerűbb volt (még nekem is [#nevetes1]) megoldani.

Amikor vettem az esztergát szemeztem kúpos-filces hüvelytisztítóval, ideje lenne esztergálnom egyet ...

KoLa

Még megvan az a 2-es kúpos dörzsáram ami, már körbejárta az országot...

6rk75uezn

Ez a kúpos filces dolog tetszik,ha kész a gépem biztos hogy csinálok egyet ;)
Köszi az ötletet ;

ercd2gjn

És egy dörzsintést meg tudnánk ejteni [#lookaround] ?
Győri vagyok, de sokfelé járok ha esetleg megoldható...

ercd2gjn

Csak láttam, nem az én ötletem [#papakacsint]

dezso74

Helló Mindenkinek!
Egy hete vásároltam egy Srigon ME 1000-es marógépet.
Szinte mindennel fel van szerelve, kivétel a vésőfej.
Szeretném kissé felújítani, majd később Cnc vezérléssel ellátni. Van valakinek tapasztalata ezzel a géppel? Van hozzá Egyetemes marófej, ahogy kivettem a gépkönyvéből, viszont nem tudom hogyan csatlakozik a Morse4-es csatlakozáshoz. Valaki tudna ebben segíteni?

Üdv
dezso74

jani300

Egy négyes Morse szárra fel van ékelve egy fogaskerék . Ha találtál ilyet , akkor avval :)

jani300

Reteszelve , mielőtt elkezdenének ,javítgatni ....

sanyi84

Ne alakítsd át, gondolj bele teljesen más követelményszint.
Cnc gép: feszített kottyanásmentes golyósorsók, feszített kottyanásmentes megvezetés ( mindegy hogy nagy nyomású olaj vagy LM guide) .
Mechanikus gépek:
Lazább orsók, lazább szánrendszer. Ha nem így lenne szétkopna hamar. Ott még nem teflon-olaj-"vas" kapcsolat van. Ha golyósorsót teszel rá az fog szétkopni.

Persze magánvélemény. Ezzel "gyilkolni" tudsz, a cnc korlátozottabban alkalmas erre. Mindkét technika megállja a helyét mai napig.

Bencze András

Kedves Urak!
Keresek MECHANICY FYJ40 MARÓGÉP villamos rajzot, vagy szakit aki ismeri a villamos megoldását.

dezso74

Köszönöm jani300!

A vertikál fej azzal van kapcsolatban. Morse4 rajta egy fogaskerék és összeszereléskor kész a hajtáslánc.
A másik fejnél viszont a fejben nincs fogaskerék, csak egy tengely, amiben van egy ékpálya.