Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Nyírbátorban őket kell hívni, de sajnos általában el vannak havazva.

jani300

Üdv ! Először is ,nekem is tetszik a feltett rajz .
A térben szinte minden irányban beállítható ez a marófej .
Ebből azért kiderül az alkalmazhatósága . Egyszerűbb ezt forgatni mint a munkadarabot , és gondolom az is előny hogy a munkadarab egy befogásból megmunkálható , persze ha ez megoldható egyáltalán . A kitámasztó ugyanarra való mint a gép tetején a támasztógerenda a bakokkal , hosszabb marótengelyek kitámasztására .

jani300

Üdv ! Kíváncsi vagyok ennek a kis gyalugép felújításának a munkamenetére . Nekem is van egy hasonló , üzemképessé tettem , néhány hiányzó alkatrészt pótoltam . De nem dolgozik szépen , a kos csúszó felületei nem párhuzamosak .
Hogyan kéne nekiállni , a kos melyik felületével kellene kezdeni ? Felfogó derékszögre felfogva a kost a késszánnál , a felső csúszófelületeket megtámasztva gondolnám lemarni az alsó csúszó síkot először . Utána ahhoz illeszteni a felső síkot , esetleg átfordítva maróval újból tisztázni .
Gondolkodom hogyan kellene nekiállni , majd talán a télen :) Ja , ez nem fecskefarkú vezetékes. , csak sima egyenes .

svager

Ugyan nem sarokcsiszolóval hanem egyenescsiszolóval de én felhántoltam a kis kínai eszterga ágyát.
Mivel gondolom az indukciós eljárásnál vagy a köszörülésnél valamit elbasztak,az ágy mindkét vége több mint két tizedet fel volt kunkorodva.
Nem volt egy tál eper,mivel legalább 200 órát elszórakoztam vele,amiből vagy ötven órát csak próbálgattam a különböző köveket mire megtaláltam a megfelelő kőméret,fordulat,finomság és technikát.[#rolleyes]  

Nem tudtam rendesen lefényképezni,és ahol a szán sokat van használva már nem is látszik,de remélem valamennyire látható,és természetesen sokkal jobb lett a felülete mint a gyári volt,mivel azt valami nagyon durva kővel csinálták.

ide még raktam képeket

ubk3j5b

Sziasztok!  

Ágy köszörüléssel kapcsolatban bennem az a kérdés merült fel, hogy eredetileg az ágy milyen mélyen edződött át? Mekkora az a felületi kopás, amit eltávolítása még mindig edzett felületen fut majd a szán?

Csuhás

Legalább egy két fotó kellene hogy ötletelhessünk. Kép nélkül is azt mondanám hogy nem kell marni. Marógépen gyorsan hatékonyan el lehet rontani a gépet. Szóval elsőként csinálnék néhány mérőeszközt, néhány ideiglenes tolóka egy szögtapintó és egy tusírléc kell elsőnek.  Egy ilyen univerzális mérőeszközt láthatsz nálam a hántolás könyvtárban. Lényeg hogy legyen egy adatsorod hogy hol mekkora az eltérés. Ha egy két tizeden belül vagy akkor csak csiszolj (kézzel) és hántolj. Ha nagyobb a hiba akkor esetleg marógép, de nagyon átgondolva sokkal több időt eltöltve a beállítással órázással mint a marással. Végül ha kapsz egy hántolt jó olaj tároló képességű csúszófelületet ami századon belül illeszkedik akkor egy nagyon szépen futó gépet kaphatsz. A gyalu ilyen szempontból szerencsés masina, mert más gépeknél egyszerűbben felújítható.

jani300

Köszi !  Miután elküldtem , beugrott hogy azt a felületet tudnám etalonnak használni , ahol a himba csatlakozik a koshoz . Ahol leszorít a csavar. Tisztítás után azt kellene párhuzamosan feltenni a maró asztalra , és először persze , óráztatni hogy mekkora a kopás .Kos hátsó része szorul .
A gépágy biztosan kopott , de ott lehet mérni a leszorító lécek alatti peremhez , ott nincsen mozgásból adódó kopás .
Fénykép lehetne , de alig látszik ki a gép :)

kart emg

Szia!

A jutubon van egy sorozat egy Elliot 14 S -re keresztelt gyalugép felújításáról:

Elliot 14 S felújítás

A fickó 11 hónapja küszködik vele, csak kézzel hántol, és a hántolást is ezen a gépen tanulja. Nagyon hosszúak az epizódok, kezdetben végignéztem, most már csak felgyorsítva az érdekesebb részeket.

Üdv.

Csuhás

Néhány részbe belekukkantottam, de végig fogom nézni az egészet, mert az eddig látottak alapján szépen igényesen dolgozik.

kart emg

Igen, csak ne beszélne olyan sokat [#circling]

jani300

Üdv !
Gépszállításban balfék ! Hegeszteni nem tud . Gyönyörű lett a kulissza kő ![#csodalk] Na a kost legalább űgy ellenőrzi ahogyan másodszorra gondoltam [#eljen] .
A nagyfogaskerék betoldásától sem tudok hanyatt esni .
A gép tök jó , sokkal modernebb mint az enyém .
Azért érdemes volt végigszenvedni tíz részt .
Biztosan jó forgácsoló ,precízen dolgozik .
Nem engedném egyik gépemhez sem hozzányúlni .
Rajz alapján viszont biztosan korrekt munkát végezne .

kart emg

Megdöbbentem, amikor megláttam hogyan akarja leengedni a gépet a szuterénba, el is cseszte. De a fogaskerék nem ettől tört el, megkérdeztem tőle, már előtte is törött volt. Engem csak a hántoló és bemérő munka érdekel, az esztergáláshoz és hegesztéshez még annyit sem értek [#papakacsint]

hostya

"Esetleg van gépkönyved? "
=====
Esetleg van... :) -De ez a rajz nem a gépkönyvben van-

- Esetleg, lenél szíves kitölteni az ADATLAPODAT..? [#ejnye1]
- Esetleg még segítenék is, ha tudnám kinek segítek... [#ejnye1]

6rk75uezn

Eddig nagyon egyre gondolunk,de én a meghántolt tendbe tett szegnyereg talpra épitkezek.

000000000

Ha segíteni akarsz akkor segíts és ne zsarold ki mások adatait !
Különben meg ha tudni akarod ki is az illető kérdezd meg magánban !
Aztán nem kell ez az [#ejnye1] újrázós ikon se !