Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

dezso74

jani300

Szia ! Megbékültem a jóemberrel :) Nézegetem is a videóit .
A gépet azért nem kellett volna leejtenie :) Rájöttem ,hegesztetni viheti a cuccokat , azért vár napokat a fojtatással .
Vannak dolgai ,amit én is úgy gondolok , jó nézni mennyit dolgozik egy olyan géppel ,amit sokan hulladékvasnak tekintenek .
Van egy PW 550 em régóta , és nagyon útban . Néhány mázsa pótalkatrészt is vettem hozzá , meg van amit már ki is dobtam abból :( Kibillentették , úgy tették le ...
Elkezdtem azt is , szétszedtem egy darabig , az pont a jó méretű gép ,már nem kicsi , komolyabb dolgok felfoghatók rá .
Nem emeli az asztalt ,azt meg fogom nézni ,folytatom , pedig már sokszor ki akartam vágni , de nincsen szívem megválni tőle . Pont a bejárat mellett van , keresek neki helyet beljebb , akkor már biztosan marad . Felújított egyébként , de biztos találok benne hibát :)

kart emg

Szia!

Én sokat tanulok abból, amit csinál, mivel a hántolós, bemérős feladatokat elég részletesen kitárgyalja. Úgy hogy mindig várom az új epizódokat, de hamarosan elkészül.

ii5d35wcx

Sziasztok! Vennék egy Strigon pantográf marógépet. Van hozzá betűsablon valamint
Körsablon. Ennyi ! Marószár köszörüléshez kell a saját köszörűje?  Az nincs
Máson lehet köszörülni?  Kérnék tanácsot ,akinek van tapasztalata. 100 lenne az alapgép a sablonokkal. Megéri?

Köszi: Sanyi

mdani2

Szia!

Köszi a linket. Tényleg nagyon érdekes. Én is végig fogom nézni. Nekem egy Gack H20-as gyalum van, amit szeretnék majd felújítani. Egyelőre csak annyi történt vele, hogy atomjaira szedtem, megtakarítottam és újra összeraktam. Működik, de elég rendesen meg van kopva és jól el is volt hanyagolva. Ha majd egyszer eljutok oda, hogy tudok rendesen hántolni, akkor valamelyik téli estén nekiállok.

Egyébként, ha érdekel a hántolás, én az ő videóit szoktam nézegetni:
https://www.youtube.com/channel/UCD1jVjhwma9Ehj8BQqDMPHw/videos

Ő pedig csak néha hántol, viszont nagyon precíz dolgokat készít:

https://www.youtube.com/user/syyl/videos

Üdv Dani

kart emg

Szia!

Köszi a linkeket! Ismerem mindkettő urimber filmjeit, szoktam követni. Van még egy nagyon jó:

https://www.youtube.com/user/MuellerNick/videos

S. Gotteswinter meg is emlékezik róla, mint aki a németországba újraélesztette az amatőrök körében a hántolást. Neki is Gack H20 gyaluja van. Irigyellek érte !!

Üdv.

jani300

Orosz hidraulikus harántgyalu , tpus 7M36 1958 .
Mond ez valakinek valamit ? Próbáltam rákeresni , de eddig semmi ...

jani300

Megvan ! Na ez harántgyalu :) 20 éve még netem sem volt ...
Akár még gépkönyve is lesz ,talán .

jani300

GYALU
Szerintem nem is sok egy 3200 kilós gépért .
Bocsi hogy betettem , de ezt már rég meg kellett volna keresnem .

jani300

Hihetetlen miket lehet találni ...

Motoros

Nem lényeges a köszörű. Kell egy készlet marószár mindenféléből, azzal elvagy. Ha gondod van akkor készítek neked bármilyet.
6 mm a  Strigonba való gravírtű szármérete, érdemes egy adaptert készíteni 1/8-ad coll befogadására is.
A gyárilag hozzáadott köszörű egyébként teljesen egyetemes élező, ügyes univerzális szerkezet, a ma kaphatóak ugyanilyenek. Sokszor látok külön is eladót, sőt itt a fórumon is van többeknek.
A 100 az reális ár, akkörül mennek, de mivel nemigen van manapság rá érdeklődés, ezért érdemes alkudni.
A Strigonnak van egy hátránya, a viszonylag nagy helyigénye, az oldalsó tárgyasztal miatt.
Az orosz pantográf feleakkora helyen elvan, de lehet, hogy nem annyira kezes.

000000000

De jó ez a kép![#eljen]
Jó nézni, látni, mit tudtak már 100 évvel ezelőtt mechanikában, gépészetben a mesterek. Ennek a gépnek "lelke" van, nem úgy mint a ma vedd meg - holnap dob el, kacat, tucat, népbutító elekronikus kütyüknek.

Motoros

Ezzel belső ékpályát is lehetne gyalulni, a billenőfejbe rakott adapterrel. De ez igazi gyalukra is igaz.

kart emg

Szia!

Van hozzá gépkönyv a chipmaker.ru-n. A teljes letöltéshez regisztrálni kell (én már megtettem). Van gépkönyv, méretezett rajzok az alkatrészekről, minden oroszul. Öt adagban kb 40Mbyte.

Üdv.

Csuhás

Ha már gyalukról beszélünk itt, egy kicsi, ami közelebb van. Ez is nagyon szépen felújítható:gyalu