Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Ez a kép a MACH3 menüjéből van, de ahogy nézem a siemenses Sinumerik esetében is egy környezeti változó, amit a G-kóddal nem lehet megváltoztatni.

dezsoe

Igen, az ugyanoda az teljes kiemelés. De látom, hogy közben összeraktad, amíg én aludtam. :)

e4vvbfxw

Próbáld meg a munkadarab rögzítések vagy a szerszámok variálását, mielőtt neki méssz a gépednek...

Üdv.

e4vvbfxw

Tudomásom szerint az MF az furóművel ellátott vertikálfejjel van, az alapgép az mint az ME.

ypcjgjbma

Szép napot kívánok.  Véletlen nincs valakinek Strigon MF 1000 előtoló szekrényhez fogaskerekekről rajz, leírás, eset tartalék fogaskerék. Vacakol az előtolás, szét szeretném szedni és megjavítani. A fórum könyvtárban lévő gépkönyvben nem találtam róla részletes rajzot, leírást. Köszönöm Zoltán.

Csuhás

Miből gondolod hogy fogaskerék hiba van? Sokkal gyakoribb a reteszek kúpos szegek elnyíródása, vagy rugók törése. De még egy fogaskerék hiba esetén is lehet javítani akár a törött fogat akár a megkopott agyat. Szvsz szedd szét és ha látod a hiba okát akkor kezd el a 'javítást'

ypcjgjbma

Készült kép a meghajtás oldalról.
A hiba mikor kiveszem az előtolásból egy pillanatra megugrik az asztal, és már törik is a maró. A motor levétele után láttam a foghiányt.

szf

Korábbi munkahelyemen a marógépnek hasonló betegsége volt. Fogaskerék kiszed, awival felhegeszt,flexel megigazit.
Mai napig üzemel.

ypcjgjbma

Ez rendben. Szerintem valami hézagolási probléma lehet. Egy robbantott rajz ezért lenne jó. Esztergombot felhívtam, 40000Ft lenne egy gépkönyv másolat. Sajnos nem eredeti szakmám a forgácsolás, ezért nincs szakmai múltam. Minden tanácsot köszönök.

Csuhás

Lehet vásárolni nyers fogaskereket, nem is túl drágán. Gyakran megoldás lehet az eredeti fogazást leesztergálni majd a nyers kerékből készített fogaskoszorút felsajtolni az agyra és az érintkezési  felületbe oldalról befúrt menetbe tekert hernyócsavarral biztosítani. Ez csak egy ötlet, a rossz keréktől függ mi a célszerű javítási megoldás.

hostya

"A hiba mikor kiveszem az előtolásból egy pillanatra megugrik az asztal, és már törik is a maró."
======

Nem a(részleges) foghiány okozza a "megugrást" hanem ettől sokkal összetettebb a probléma.

Túl feszesre van állítva a 'gyorsjárati' lamellás kuplung..
(ez nem feltétlenül szándékos beállítás eredménye.., egyes gépelemek kopása is előidézi ezt az állapotot)

Ekkor történik az, hogy amikor kikapcsolod az előtolást, akkor egy "pillanatra" BEKAPCSOL a gyorsjárat..

A javítása nem egyszerű művelet..
A javításhoz nem forgácsolói, hanem inkább GÉPSZERELŐI ismeret/gyakorlat szükséges..

Le kell szerelni az egész mellékhajtóművet. (nem bonyolult)
Ki kell szerelni a mellékhajtóműből ezt az egységet. (kép1)
Így néz ki kiszerelve.. (kép2)

Nem ígérem, de ha lesz időm, a hétvégén folytatom...
Már nagyon este van..

ypcjgjbma

Köszönöm a segítséget. Nem láttam még szétszedve, ezért nem mertem hozzáfogni. Várom a folytatást, javítás remélem sikerül majd. Remélem a következő dolog is ebből adódik. Tapasztaltam, hogy előtolás használata esetén, az asztalt kézzel szerettem volna állítani, de nem lehetett. Olyan volt mintha valami összeakadt volna benne. Ide-oda mozgás után mozdult meg csak. Vagyis motorikusan megállt, de nem oldott szét mechanikusan.

jani300

Csináltunk fényképeket, készült két kép erről a marógépről is. Sötét volt picit. Egy érdekes síkmarógép, az adattáblája alapján nem találtam infót erről a gépről.

hostya

" Olyan volt mintha valami összeakadt volna benne. Ide-oda mozgás után mozdult meg csak. Vagyis motorikusan megállt, de nem oldott szét mechanikusan."
=============

Akkor valószínűleg az történt a gépeddel amire elsőre gondoltam...

A kopott kapcsolóvilla miatt, a kuplungházban levő 3golyó közül valamelyik kigördül a 'helyéről', és csak Ide-oda mozgás után talál vissza a helyére...
Amikor a 3golyó nincs a helyén, akkor a kuplung befeszül/zár/.. (ezért nem szűnik meg a mechanikus kapcsolat..)

Csak annyit tudok segíteni hogy feltettem néhány képet/rajzot a táramba, ami remélem segít...
Megtalálod ITT

Ha sikerül kiszerelni a kuplung egységet..

Akkor a további szétszerelést valami tálca/tepsi fölött végezd, mert sok golyó fog kiperegni belőle..!
A képek-rajzok remélem segítenek..
Távjavításra nem válalkozok.. [#integet2]

rmkeh8a83

Sziasztok nincs véletlenül valakinek gépkönyve SNB400x2000-es/Aradi/ esztergagépről?