Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha csak logikusan nézzük minél jobban kilóg annál nagyobb lesz a rádiusza ahogy billegteted

Csuhás

A dolog nem oly egyszerű, mert a fej a tengelyhez képest egy ferde pálya szerint eltolódik a fúró átmérő szerint. Szóval nem fix a fúró tengely és a billentés tengelyének legközelebbi pontja. ( Metszés pont nincs mert a fúró átmérő függvényében ezek változó mértékben kitérő tengelyek. )

000000000

Én úgy tudom ezekhez az élezőkhöz van valamilyen táblázat ami alapján be kell állítani, de ilyennel még nem éleztem. [#nemtudom]

ywathzay

Nem biztos hogy tudom érzékeltetni, vagy hogy megérted-e (ez nem a te hibád lesz). Mutatok egy nem "szabályos" fúróköszörülést. Nekem a nagyapám tanította (pedig annak idején sok nyaklevest kaptam a szakoktatótól míg megértettem hogy is kell szabályosan fúrót köszörülni). Itt a fúró nem forog, a megfelelő él- és kúp szögekbe beállítva egyenes vonalban "tolom". Ezt kézből, vagy mint most élezőben elvégzem. Az élezőt azért szeretem, mert teljesen szimmetrikus lesz. Tudom, itt mindenki más tud szimmetrikusan köszörülni kézből is, de ez nekem nem mindig sikerül[#vigyor4].

ywathzay

Mielőtt jön a fikázás, a keresztél azért nincs kiköszörülve, hogy tudjam láttatni mit akarok mondani, ha kiköszörülöm, legalább 1/2 részben akkor úgy megy az acélba mint kés a vajba....

jani300

Oldalról kellene látni a fúrót .
A hátraköszörülés szöge tűnik nagynak így a képek alapján .
Ha úgy van , akkor "harap" a fúró .
Én még mindig kézből köszörülök , de szemüveg már kell régóta :)

Csuhás

Itt egy kép majdnem oldalról:

jani300

Ezek a képek hiányoztak , csuhásnál .
Van valami újfajta , síklapokkal operáló köszörülési technika az is nagyon jó . De szerintem maradok a megszokott réginél .
Ha nem hajszálpontosan szimmetrikus akkor kicsit nagyobbat fúr , ritkán gond az .
Volt hogy lemezfúrónál fontos volt tartani az átmérőt , azon néhány próbafúrás segített .

000000000

Juhtyükon van fent rengeted videó, Craftsman Drill Grinding így keressed.

000000000

Csuhás

Az enyém csak hasonlít arra az élezőre. Ha ez érdekel akkor "Potts drill grinding jig" vagy "van royen drill sharpener" kulcsokkal keress rá.

jani300

Próbáld meg egyszer kisebb hátszöggel , amíg nem nyom tartósabb lesz az él is .
De minden szög anyagfüggő is , így kép alapján nehéz eldönteni .
A spirál emelkedése is befolyásolja az élt .
Én a méhben kidobott fúrókról lestem el a nem tanított fogásokat . Persze nem mindegy honnét került oda .
Velem akkor volt barátságosabb az idősebb lakatos kolléga , ha már nem vitt szépen a lemezfúró :)

Csuhás

Ez a "four facet drill sharpening", ki fogom ezt is próbálni, ez megoldható a mostani maróélező befogómmal is. Ennél a módnál többet kell a szögek állítgatásával foglalkozni, de időm van bőven, hobby az egész. ( A potts élezőt még akkor készítettem amikor nem volt szerszámélezőm. )

jani300

Igen !
Pontozni sem kell szinte . Vettem pár ilyen köszörülésű vékony fúrót , hát jók !