Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

István83

ecp4rs0md

Szia! Nem, még sajnos nem, most tényleg pihentem az ünnep alatt.

085ctv6w0

Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni, hogy a rozsdás nóniuszt hogyan lehet javítani.

designr

Finom réz vagy vas drótkefe..
Acélgyapotot jobban szeretem,de az bennhagyja a mélyedésben a rozsdát.

000000000

Én a recézett részt 0.1mm kvarchomokkal homokszórnám le a többit meg simán políroznám.
Az annyira minimális rozsdásodás, hogy egy kis olaj plusz bőrdarabbal a saját rozsdájával fel lehet fényesíteni.

085ctv6w0

Köszönöm a válaszokat! Kipróbálom.

Csuhás

Pár napja kérdezgettem fúró élező témában. Gondoltam felrakok pár fotót szemléltetésül a témához.

000000000

Jókora lelket hagytál (keresztél)
Ezt még elvékonyítod  ?

Csuhás

Lehet hogy vékonyítom második lépésben, de nem is igazán kell, hiszen mindig előfúrok a nagyobb fúró előtt. Ezek egyébként még csak az első élezési kísérletek, még csak most igyekszem rájönni a fogásokra.

000000000

Ja, hogy ez a méret még nem előfúró nálad ? [#nevetes1]

Csuhás

Dehogy, műszerész vagyok, a 8..16 kb a kész méret. A nagyobbakat már nem fúrni szoktam. De igazad van magas labda volt, :- )

Csuhás

Egyébiránt még nem jó az élgeometria. A vastag keresztél ellenére ( vagy épp azért ) a próbafúrásnál előfúrás nélkül kemény aluba szeretett ívháromszög jellegű lyukat fúrni.

000000000

Megköszörülöm szabadkézből és még fogorvosi tükör se kell hozzá. [#papakacsint]
Akkor ezek szerint rájöttél a nyitjára hogyan is kell élezni a szerkezettel.
Billeg mint rosszka a dögön [#idiota]

000000000

A vastag keresztél nagyon szerencsétlen forgácsolás szempontjából mert csak vakarja az anyagot.
Ez miatt lehet 3-5 szögletű a furat.
Anno egy güde élezőn próbáltunk meg fúrót köszörülni, de a leírtak alapján is mindig fordítva köszörülte meg a fúrót
Annyi előnye volt a gépnek, hogy azzal egyből a vékonyítást is meg lehetett csinálni.
Az ilyen volt csak kék és güde marticával

Csuhás

Az alapvető billegés az rendben van, de hogy függ össze a fúróátmérő, a kilógás, és a hátszög?

Amíg jobb volt a szemem nekem is elég volt a szabadkézi élezés, akkor még csak kuncogtam hogy az öreg szakik hozzám fiatal gyerekhez hozzák a fúróikat élezni. Ma már értem hogy miért. A tükör viszont praktikus. Nekem kevés helyem van, nem tudom körbe ugrálni a gépet, így maró élezésnél jól jön ha látom a korong mögül is az élezett felületet.