Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Néha lehet normális gépet találni, az én gépem 140eFt volt, satuval, és két vödörnyi maróval. Elég romos volt de ma már egész használható gép. Igaz a súlya közelíti a tonnát. Pár képet láthatsz a könyvtáramban a jelenlegi és a vásárláskori állapotáról.

jani300

A fúrógépen ugrabugrálni fog a tokmány a maróval együtt .
Szerszámtörés lesz a vége úgyis . Fával próbálkozhatsz .
Nem elég erős a szerkezete a kis kínai csodáknak , még fúráshoz sem szinte . De ha megpróbálod , meg fogod érteni miért nem javasoljuk .Nézzél meg egy marógép főorsó rajzot , nem ok nélkül sokkal vastagabb mint a fúróé .

zv42bkt7i

Persze,értem.Azért kérdeztem itt mert több tapasztalattal és több marógépet láttatok mint én.

zv42bkt7i

Tudnátok konkrét típust mondani békebeli marógépre?Utána olvasgatnék kicsit.Nem kell hogy 3Tonna legyen valami kisebb, amit már lehet használni.

ecp4rs0md

A véleményem,hogy marni csak marógépen szabad és lehet, a többi univerzális ilyen-olyan csodagép(eszterga maró-fúró egyben) csak szórakozás és csak félmegoldás mindenre kicsit olyan mint a négy évszakos gumi télen sem jó de nyáron sem.

ecp4rs0md

A magyar Strigonok elég jók és már 200-300 ezer környékén jókat lehet kapni ME1000 szerintem egy alapnak jó választás.

RJancsi

Ha csak kalapácsod van, mindent szögnek nézel. (Murphy) [#awink]
Nem becsülném le az "univerzális" öszvér gépeket. Barkács célra jók lehetnek. Azt senki sem vonja kétségbe, hogy egy profi szerszámgéppel nem vehetik fel a versenyt, de ez egy hobby fórum. Még akkor is, ha a topiclakók jelentős része távol áll a hobby szinttől, profi módon pénzkeresésére használják a gépeiket.

svager

"Réz,Alu,Vas,Fa
Gyufásdoboz méretű megmunkálandó anyagra gondolok vagy talán egy picit nagyobbra.Csak és kizárólag hobby szinten."
Erre azért nem kell akkora gép.
(Szerintem)

Csuhás

Egy "kisrákosi" (rákosi m1) gép lehetne az ideális. Egy fúrógép sok átalakítás erősítés után alkalmas lehet mondjuk 6-os maróval dolgozni műanyagban és talán 4-es menne a vasban, persze itt egy két tizedes fogással. A darab maga akkora lehet ami aláfér. Ha modellező vagy akkor tudod használni, ha fém megmunkálással foglalkoznál akkor nem sokra mész vele, még egy reteszhornyot is inkább esztergán készítenék. Apropó miért nem veszel egy műszerész esztergát, ami egy magassági szánnal az általad említett mérettartományban alkalmas volna marásra. A legtöbb műhelybe egyébként is előbb kerül eszterga és csak utána marógép.

Motoros

Neked akkor lehetséges hogy egy kis pantográf szerű gép is megtenné. Például egy ILYEN , sajnos már eladták.
Ez a gép az öklömnyi főorsó ház ellenére remekül viszi a rezet alut és a jól forgácsolható acélt is, igaz kis fogásokkal.
Bár mondjuk a spiccrezet viszi akár 3 mm fogással is egy hatos maróval. Az asztalának a kerekei nagyon jó kézre esnek, bármilyen fazont lekövethetsz amit felrajzolsz.
Ha a gravír asztalát is használod akkor még ezer lehetőséged nyíllik ki a modellezés területén.
De a pantográf rész teljesen mellőzhető, ilyenkor egy 3 tengelyes kezes kis maró.
Később cnc-sitheted is.
 Amit ez tud az a mikromarás ketegóriája szinte.
Az orsó max 6 mm marót tud csak fogadni és fixálható a poziciója, ilyenkor a Z irányú fogást az asztal emelése adja.
A gép kb 150 ..kg kis helyen (1m x 1m) elfér és a motorja is csak kb 500 W-os. Nem egy erőgép de lehet a Te feladataidat megoldaná.
A BF 20-nál jóval robosztusabb. Sajnos már ritkán fellelhetők ezek a kis gravírmarók.
 Csak egy ötlet volt. Lehet Neked a BF20 szerű asztali gép volna a nyerő. Mindenesetre a fúrót felejtsd el mert én anno az FO 13 fúróval próbálkoztam de még a műanyagnál is csak hebegett, nem szereti az oldalirányú terhelést a csapágya + a Z fogásvétel magával a fúró előtolórendszerével sem nyerő a viszonylag nagy játék miatt.

guliver83

Motoros

Az M1 -el csak egy a gond, nagyon nehéz találni már megfelelő állapotú gépet, igaz az általam mutatott orosz gravírmaró is ritka, a Strigon gravírgép meg nem igazán szerencsés a kiálló nagy tárgyasztalával.[#nemtudom]

svager

Köszönöm,de nem nekem van szükségem marógépre.[#smile]
A kolléga keres megoldást,erre írtam,hogy nem feltétlenül kell neki egy tonnás gép.

Motoros

Ezt benéztük, bocs, átcímezném Nagy Sándornak.
De én is azt gondolom, hogy egy kis akár asztali gép is megtenné neki.

000000000

Ma visszakerült ez a kényszer megoldás.
Anno ezen "martam" 10-as maróval azokat a könnyítéseket az alábbi késszár anyagából készült tartó alkalmatosságra.
Egy klasszikus idézet jut eszembe: "Olyan volt, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas"
Gyors kicsi "olcsó" megoldásnak megfelel.