Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

svejk

A semlegesbe linkelte Durkonorbi.

Szerény meglátásom szerinte egy hagyományos gép ilyen faca kis osztófejét vétek elcsúfítani ilyen megoldással.

Ha a hagyományos gép mellett nincs ideje vagy nem tudja a koma az osztófejet is kezelni akkor az már régen rossz.

Folyamatos, forgácsolással egyidejű forgatásra ezek általában alkalmatlanok, ahhoz kell szerezni egy gyári kottymentes hajtóművet vagy bontott HD hajtóművet.
Kuka robot izület szerintem még sok van a polcokon a fórumtársaknál. :)

Ha csak az osztás a cél akkor sem így oldanám meg, hanem inkább közvetlen szögelfordulást mérnék egy nagyfelbontású encoderrel, és addig adnám ki a léptetőimpulzust amíg be nem forog, majd automatikusan le is rögzítené a tengelyeket, pneumatikával vagy kis áttételes motorokkal akár az eredeti rögzítők felhasználásával.
Tudom, ez jóval bonyolultabb lenne, de ilyen kis elektronikát a fórumtársak jelentős része meg tudná magának oldani mikrovezérlővel vagy a ma oly divatos Arduinoval.
(anno én hagyományos logikai elemekkel fogtam neki de abbamaradt mert lett gyári osztófejem)

Csuhás

Jó, jó, de a hd hajtóművet aranyáron adják. Gondolom kuka ízületként még drágább. Azért jó volna valahol kukázni egyet. :- )

svejk

Itt a fórumon 50 ezer körül mentek a Kuka izületek, batár egy jószágok voltak a 250-es körasztalt nyugodtan rá lehet rakni.
nekem is volt egy, 400 W-os szervoval hajtottam de kellett még egy, talán 1:4-es áttétel a behajtáshoz.

Egyébként sima, ház nélküli hullámhajtóművekből is sok van a polcokon, csak mindenki ül rajta, hátha egyszer megcsinálja.

Viszont az fontos, hogy csak újat vagy elenőrizhetőt szabad megvenni ezekből mert bizony tudnak ezek kopni rendesen.

svejk

Ha ehhez hozzáveszed, hogy egy jobb körasztalt meg el lehet még mindig passzolni 30-50 ezer forintos áron akkor nem is olyan nagy a különbség. elektronika, hajtás meg így is úgy is kell.

Előbb-utóbb neked lesz CNC marógéped, akkor meg bánni fogod, hogy nem igazi A tengely a régi mókolt szerkezet.

ANTAL GÁBOR

A táramban van egy "kottymenetes" .Szerintem házilagosan sem lehetetlen megcsinálni ( kereskedelmi homlokkerekekből )

svejk

Szerintem abban köszörült fogaskerekek vannak.

Nekem egy Fibroplan csigahajtóművem van, de az is köszörült, a kottyanásmentesége abban rejlik, hogy a csigatengely két darabból van és egymáshoz képest elfordítható.

PSoft

Biztos, hogy a csigatengely van két darabból?:)

designr

A csigakerék szokott..de van több megoldás a kottymentes hajtásra..

jani300

Akkor én már nem is kérdezek :)

svejk

designr

És tényleg..
Nem olyan profi megoldás ,mikor vagy a csigakereket excenteres házban elforgatva,vagy a csigatengelyt ugyanigy..állíthatóra készítik..ezzel a nagyobb kopást ki lehet venni..De ha nem vasra kell elég ha nincs tul nagy arca
>5 arc min

designr

designr

Na viccel velem..  
Tehát a kotty kisebb legyen mint 5 arc min

svejk

NC2.01 a 32. oldalon.

Ha az NC alkalmazásra jó volt akkor engem még kiszolgál.
Bár egyszer balga módon eladtam, de pár évre rá sikerült visszavásárolnom.
Az eladáskor még csak bútorlapos gépem volt. :)

PSoft