Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

jani300

https://www.youtube.com/watch?v=ewsiuRK4A2o
Fektiforg !
Ezt akkor is érdemes megnézni !
A csigát is elő kell marni egyedi osztással akkor tudja forgatni a lefejtőmaró szerszám, ezt gördülő marás néven láttam azt hiszem egy békebeli marós könyvben .
Keri csinált fogaskereket esztergán , ha még nem láttad volna . De egyedi osztással .
Töltsd ki az adat lapod akkor nem lesz ez .
Az enyémen is minden le van írva :)

ANTAL GÁBOR

privátban elküldtem neked amit írtam neki

Csuhás

Nem tudom milyen minőségi követelményeid vannak, de egy megoldás lehet a hőre lágyuló műanyagot egy melegített fém fogaskerékkel esztergán "összehengeríteni"

ANTAL GÁBOR

Én ( is ) csináltam egy videót amit feletettem a  táramba a lefejt UCCNC-G33  alatt ( nálam nem nyílik mert elveszett a mp4 et lejátszó program )  Lehet arra emlékszel

6rk75uezn

Én kivésném,csak egy egyszerű osztó készüléket kellene csinállnod a főorsóra és kivéshetnél egyszerre 10 fogaskeréknek valót,majd méretre leszurkálnád.

n9ugdfyrv

Igen, most ez a legkézenfekvőbb nekem is, de nem az esztergára, hanem a kis harántgyalura... :) Csak akkor is tecccccik ez a kis masinéria! :)

n9ugdfyrv

Egy régi ismerősünk, Tibor is javasolt robsy megoldást a szinkron hajtásra, belinkelem ide is; az oldal alján a kérdéses dolog:

Lefejtéshez szinkronizálás

B.Zoltán

Nekem is régi vágyam egy kis masinát, vagy marógéphez valamit összehozni.
Belinkelek három videót.

Fogaskerék gyártás 1
Fogaskerék gyártás 2
Fogaskerék gyártás 3

Az első összefoglalja az otthon is viszonylag könnyen megvalósítható fogaskerék gyártás módszereit (teljesség igénye nélkül).

Én viszont szeretném az utóbbi két módszert megcsinálni, aminek véleményem szerint hasonló vagy ugyanaz az elve.
Nem kell hozzá drága hob, csak egy "hiányos fogú" marótárcsa, és lehetne vele még kúpkereket is csinálni.

De sajnos az elv még nem lett kipróbálva, mert még nincs a szinkron hajtásom teljesen kész.

jani300

Üdv!
Az a hiányos fogú marótárcsa elég érdekesnek tűnik .
Nincs annak menetemelkedése ?  Egy közeli kép érdekes lenne a szerszámról . Habár nem néztem végig a videót .
Amivel a difik tányérkerekét készítik az is hasonló lehet ,  de én nem gondolom egyszerűnek , a házilagos kivitelezést .
De ha sikerül szívesen megnézném .
[#integet2]

B.Zoltán

Sajnos semmit nem találtam a marótárcsáról a neten.

Az valószínű , hogy azért hiányzik a fogai , mert ez idő alatt megy át a következő fogra a fogaskerék.

Mondjuk ha excentrikusan mozog a tárcsa akkor létre jöhet a lefejtő marás és talán nem kell , hogy menet emelkedése legyen a tárcsának.

Nagyon szeretném leszimulálni a működését , de a fiam még nem fejezte be a programot teljesen ,amivel egy szinkron hajtást tudnék csinálni. Remélem 1-2 hét és kipróbálhatom az elvi működését.

Robika37

Üdv!
Igen érdekes lehet a marótárcsa. Mivel a kúpkerék fogazásnál akár gyalulásról akár lefejtésről van szó foganként megy a legördítés ahogyan az első videó egy részénél is látszik. Ott cnc-vel készítik és valószínű nem evolvens profilú  tárcsával azért van a fog mindkét oldalán legördítés (amikor Z irányban dolgozik a szerszám). a kúpkerék fogazáson én is agyaltam elég sokat, de nem volt bővebb  irodalom illetve szakmabeli akivel beszéltem mindenki két utat mondott vagy CNC vagy spec. kúpfogazó gép....Ha van az urak között aki már megvalósított ilyen munkát (kúpfogaskerék) örömmel venném a tapasztalatokat. De csak olyan technológia érdekel amivel geometriailag helyes fogaskerék születik ..utánzatot már én is készítettem az nem jó..

n9ugdfyrv

Szia,
köszi a videókat, az elsőt néztem már én is, de a többi is nagyon jó... Én most csinálom épp az osztófejet - lesz rajta steper hajtásnak is hely kialakítva, így kipróbálni ki tudom manuálisban tárcsával, és utána upgradelni majd... :)

B.Zoltán

Rögzítési lehetőség mindenképpen legyen az osztó fejen.

Elektronika nekem is 90%-ra kész az osztáshoz.
Dobozolni kellene meg gombok és kijelző , utána lehetne használni.
Én is csinálok egyet neked , ha addig nem oldódik meg más forrásból.
Ez tudná a menetvágást is ,ha végre elkészülne.

B.Zoltán

Igen ez a tárcsa nem evolvens hanem 20 fokos trapéz , vagy éppen amilyen a fogaskerék szöge.

Először csak egy egyszerű fogaskerék gyártással próbálkoznék , mert a kúpkeréknél valószínűleg menet közben állítani kell a marótárcsát , hogy a folyamatos modul méret változás megvalósuljon a kúp-fogaskerék nagy illetve kis átmérőjénél.

n9ugdfyrv

Na, jól hangzik! Mennyiből tudtad kihozni az elektronikát (dobozolás nélkül)?
A menetvágást, hogy tudja?