Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

fcnex97xh

Sziasztok! Danuvia osztófejhez keresek 100-as csúcsmagaságú szegnyerget. Ha rendelkeztek ilyennel, kérem keressetek fel. Köszönettel, SZK.

Csuhás

Nemrég vásároltam egy élező gépet. Szeretném univerzális köszörűként használni. Szóval kellene a gépre egy furatköszörű fej is. Van több fortunám, az egyiket néha az esztergán használom tokmány szabályozásra. De nem szeretnék az esztergán gyakran köszörülni a por miatt. A kérdésem az volna hogy ti milyen módon rögzítenétek fel a furatköszörűt a képen látható köszörű fejre. Önálló motoros vagy a köszörűről hajtott megoldást választanátok? Még a tervezgetés elején vagyok szóval ilyenkor jól jön néhány eredeti ötlet.

TROMF22

Nagyon kínálja magát a meglévő orsóház oldalán az a T-hornyos
síkba munkált sáv.
Én mindenképpen egy független hajtásos, önálló szerkezeti egységet építenék erre a felületre rögzíthetően.
A T csavarok mellé - az ismételt pontos visszaszerelhetőség érdekében - köszörült illesztőhasábokat is csavaroznék az alapsíkra, párban, a lehető legnagyobb távolságban a horonyba illesztve.

Kreativitásod ismerve jó kis szerkezet lesz ez is.[#wave]

Motoros

ILYESMI mozgásra lenne szükség, amit itt nehezen látok megvalósíthatónak.
Az eszterga elrendezés még szerencsésebb. Fontos a ki-be mozgás a kőkopás miatt, a kőnek a furatban végig kell járnia. A kő kúposra kopik, az eleje elvileg mínuszos lesz minden fogás után.
 Ezért rendszeresen újra kell szabályozni munka közben, mint a videón is. Ha ez nincsen megoldva akkor nem lesz a furat párhuzamos. Ugyanez a gép jó a palásthoz is kis átmérőknél, de ott ugyanez a gond.
Tehát én nem látom azt megoldhatónak, hogy egy élköszörű hogyan lesz furatköszörű, mivel teljesen más a munka jellege. A fogásvételt ugyan az asztal emelése részben megoldaná, de a munkadarabot is forgatni kellene nem csak a köszörűt és ez gond + a ki- be mozgás + kővágás.
Volt egy kis furatköszörű a Mull100-as azon jobban lehetett látni, de nem találom.Valamiilyesmi volt.

Csuhás

Pedig a legtöbb ilyen rendszerű élezőnek van furatköszörű tartozéka. A motorral hajtott befogó fej már készen is van.
A fogásvételi problémát nem értem hiszen van az asztalnak kereszt irányú mozgása. Nagyjából ilyen elrendezésű gépről van szó: élező Itt a lap alján láthatsz egy furatköszörű felszerelési megoldást.

TROMF22

Szerintem Csuhás az oszlop 90 fokban elforgatott állapotában gondolta ezt a dolgot, úgy ahogyan a tárhelyén az IMGP 2451 fotó mutatja.
Úgy már közelít az elrendezés egy egyetemeshez.

Csuhás

Így van. Egyébként azon a fotón látszik a motoros tárgyforgató is.

Motoros

Furatköszörűt írtál, én meg erősen arra gondoltam.
Ahogyan mutatod, mint palástköszörű feltét az szerintem is menni fog, márcsak azért mert ezekhez a gépekhez gyárilag is járnak ezek a tartozékok, például a forgató meg a  csúcs. De a furat köszörülést azért nagyon nehézkesnek tartom megvalósíthatónak a kis és a nagyobb átmérőkre egyaránt, erre a géptipusra, de legyen Neked igazad.

Csuhás

Nem is termelésre gondoltam vele, hanem időnkénti morse hüvely, patron fészek stb igazítására.

kisssandor

Ha palástköszörülésre alkalmas - márpedig az, akkor megfelelő fortunával furatköszörülésre is. Biztosan jó lesz. Hajrá!

grekon

Egy fortuna felforgatására  tökéletes az adott T-hornyos rész . Arra vigyázz hogy a távolság jó legyen a T-hornyos rész s a fortuna között : elmenjen a központig és a megmunkálandó  átmérőig . Ha a főmotor fordulata 2800-as akkor felhasználnám egy 5(6):1 arányú lapos-szíjhajtással a meghajtásra a kő helyére felfogva a nagy szíjkereket .

A tárgyforgató fordulatszáma kb 50-300 között kell állítható legyen . Ha tokmányt teszel rá akkor illesztőperem nélkül s csak egy kisujjal meghúzva a csavarokat hogy a tokmányt ütögetve tudd centrálni a munkadarabot .

Morse hüvely igazítását nem tartom megvalósíthatonak furatköszörüléssel (inkább dörzsàrral) mert a szög beállítására min 10-15 század elmegy ( ennyit hagytak 1-es morzéra ) s ekkor dobhatod el .

Kellemes  alakítgatást .

sufnituning

Írásoddal nem értek egyet. A laposszíj-hajtás kicsit már a múlté, úgy érzem, hogy a centerbe állításhoz is vannak már jobb megoldások.

A Morze furatot furatköszörűvel illik megcsinálni. Az edzett furatot dörzsárazhatod, de abból csak sz@r lesz (meg a dörzsárból is)!
Ha jól emlékszem a Csuhás kolléga feljavítani akart
MK hüvelyt, így edzett hüvelyről beszélünk.
Az MK dörzsár házilagos megoldásokhoz(edzetlen anyagokhoz), vagy előmunkáláshoz (edzés és köszörülés előtt) való.

sufnituning

Szia! Valahol láttam egy olyan megoldást, hogy egy vastag tengely körül volt felszerelve 3 köszörű, mindegyik más művelethez való, revolverszerűen forgatható és rögzíthető volt. (ja a vastag tengely kb 100-120mm átm.)
A lényege az, hogy különösebb szerelés nélkül változik a "színpad" és beállítást nem igényel, hasonlóképp, mint a gyorsváltós késtartó.
szerintem 4féle köszörűig megoldható a felállás minden gond nélkül.

Csuhás

A gépemen a fej mindkét oldalára lehet korongot rakni, de alig használom ki mert az egy imbusz csavarral felfogott kúpos korongagyakat gyorsabb cserélni mint a fejet elfordítani.
Gyártottam egy tucat kúpos agyat, így korongot alig kell cserélnem.

A furatköszörű részen azt hiszem a lapos szíjas hajtás lesz a főorsóról egy könnyű műanyag feszítő görgővel. Valószínűleg egy alu tömbből kimunkált tartóval. A hegesztett szerkezetben nem bízom, öntöttvasam nincs így jobb megoldás híján marad az alu.

jani300

Mi a baj a hegesztett szerkezettel ?