Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

sufnituning

A hegesztett szerkezet is jó, ahogy a Jani300 is véli,
nagyon sok szerszámgépet látok mostanában hegesztett kiegészítőkkel. Ha laposszíjban gondolkodsz, érdemes hosszbordás gumiszíjat felrakni.Nekem nem váltak be a szövött, ill. bőrszíjjak, ezeket a megoldásokat mindig átalakítom hosszbordásra(gumi), vagy ékszíjasra.

Csuhás

Nekem szupportköszörűnél már bevált a powerbelltnél vásárolt gumírozott szíj. A hegesztett váz tulajdonképp jó lehet csak nem egy laposvasakból összerakott rács szerkezet kell amire először gondoltam hanem mondjuk hasábokból hegesztett darab.
A másik kivitel lehet 20mm aluból ragasztással és imbuszcsavarokkal összefogott tartó. Három darabból: egy talp, egy tartó lap és egy a fortunát befogadó bilincspár. Jelenleg még ez utóbbit érzem jobbnak.

sufnituning

Nekem úgy is jó, én minden áldozatra kész vagyok![#guluszem1][#guluszem1][#guluszem1]

jani300

"A másik kivitel lehet 20mm aluból ragasztással és imbuszcsavarokkal összefogott tartó. Három darabból: egy talp, egy tartó lap és egy a fortunát befogadó bilincspár."
Szia ! Ezt azért ne ! Egy világ dőlne össze bennem :)
Gravír gépeknél elmegy , ott szinte mindegy is . Nem szólom meg .
De a Te gépi felszereltségeddel bármi megoldható .
Gondolom nem nagyon szoktál hegeszteni .
Ki kell munkálni , és teljes keresztmetszetben nagy árammal , 3,25ös pálcával hegeszteni . Nem volt még zárványom esztergálásnál !Megkaptam , hogy nem lesz jó hegesztett vázzal . mikor írtam hogy arról "álmodozom" hogy készítek egy fém daraboló szalagfűrészt .
Szinte semmi tapasztalattal , erről a gépről .  
Hát átnéztem már szinte az összes bomár doksiját .
A nagyobbak (400 ? ) , hegesztett vázzal vannak szerintem , gyárilag !És jól gondolod , hidat ,tetőszerkezetet lehet építeni rácsos tartókból .
Egy ilyen plusz orsóházon nem kell takarékoskodni az anyaggal .

7cim5mm0

A T horonyba illeszkedő öntött vagy forgácsolt konzolban gondolkodnék, amibe egy fortuna beszerelhető, a gép saját orsójáról lapos vagy hosszbordás szíjjal hajtva.
Nekem A KSU-hoz van furatköszörű szupport, az is ilyen, csak annyi a különbség, hogy ott az orsóház felső részén annak eleve megvan a helye, így kicsit egyszerűbb a dolgom.

7cim5mm0

Mi a baj a laposszíjjal?
A szövött textilszíjnál nincs jobb erre a célra.
Más kérdés, hogy meg kell tanulni kezelni, de ugye manapság az erre szánt idő luxus...
Talán a hosszbordás hasonlóan viselkedik, de az ékszíj...
Más világ, annak idején a "hülye" tervező nem véletlenül használt ám laposszíjat a precíziós gépeken.

7cim5mm0

Azon kívül, hogy vetemedik, meg hogy acélból van, végül is semmi. :)

Csuhás

Úgy gondolom elég erős lehet a hegesztett vagy acélból, aluból csavarozott konzol is. Amitől leginkább tartok az a rezgési hajlam. A nagy fordulatú fortuna könnyen berezgethet mindenféle tartót. Ezért is jó volna a konzolt a T núton kívül az orsóház tetejéhez is kikötni. Van ott is menet a korong burkolat számára.

Csuhás

A vetemedés talán nem akkora gond, hiszen ezen a gépen úgysem úszható meg a precíz órázás egy köszörülés előtt így a visszaállási pontosság nem annyira lényeges.

jani300

:)
Akkor most csavarozzuk aluból ? :)
Ha ez rendes anyagból van ,renedsen hegesztve , talán feszültségmentesíteni sem kell , úgy felmelegszik .Persze nem kell vízbe dobni hegesztés után .
Ok jobb az öntvény !
Kellett nekem megint beleszólni :)

sufnituning

Nincs különösebb bajom, csak csúszik és zajos(csattog)
8 órában azt hallgatni kiváló.[#nemtudom]

sufnituning

Vagy azért nem használtak mást, mert nem volt.

jani300

Ezt benézted :)
Van nekem egy 1954  körüli német teljesítmény marógépem . kb 3 tonna . Szerintem olyan csöndes gépet még nem hallottál .
Lapos szíjjal (ami persze valami gumis), hajt fel a motor a fogaskerekes váltóra .

Csuhás

HF150-es szíjat használok, ez gumírozott textilbetétes gyárilag végtelenített szíj. Jól tapad és csendesen, nyugodtan fut. Nagyon látványos ahogy 24k fordulatnál már nem igazán tud bekanyarodni ezért nagyon szép ívben hagyja el a tárcsát.

sufnituning

Na ezaz az gumis!
Nem az a műnyanyag szövött sz@r.