Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

Kedves Csuhás!  
Én is így gondoltam, bő tárháza van az alternatív megoldásoknak, tehát e téren félelemre nincs ok.  
Kedves PSoft!
Igazad van, a klasszikus Hardy tárcsa a megadott linken látható. Az E1-N gépé a gumidugós, és a gépkönyv szerint van egy közbetét tárcsa is. Erre utal hogy a motor tárcsáján, és a jelenleg betegre kalapált állapotú előtét hajtóművén is 2-2 db 8 mm átmérőjű csap van.  
Az előtét hajtómű beszerelése is embert -leginkább két embert- próbáló munka lesz. Nagy segítség, hogy a szekrény hátuljára egy nagy méretű nyílást szerkesztettek, nyilván az előtét hajtómű könnyebb beszelethetősége végett.

hostya

"A keresztirányú holtjátéknak is van esetleg hasonló elven állítási lehetősége? "

Sajnos nincs.  
A keresztszán orsó anyája nem kúpos-hasított..(gépkönyv rajz)
http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/ME%201000/Keresztsz%E1n%20anya.jpg" border=0>

Én szinte "csavarjaira" szedtem a gépet  a "felújítás" során, és képeket is készítettem néhány mozzanatról.
Szívesen segítek ha tudok...
A segítségnek egyetlen feltétele van. :)
Töltsd ki a sok 'ismeretlenes' adatlapodat.. [#integet2]  

gorbi

Melyik tipus ? MF250 vagy ME250 ?
Nekem MF250 -esem van, ha jó hozzá, érdekelne...
Képek? Ár ? Kicsit részletesebb leírás ?

wb877uum6

nu3tcujng

Köszönöm a segítő hozzáállásodat! Épp tegnap nézte meg egy gépész barátom a masinát, a keresztirányú orsónál hála istennek nincs holtjáték, (megközelítőleg 0) A keresztorsónál csak a nóniuszos tárcsa mögötti anya volt fellazulva mert a biztosító lemezke el volt törve. Ezt könnyen orvosoltam. Viszont a hosszanti részen olyan mértékű a kopás,hogy már az utánállítás sem segít, főleg az anya van nagyon szétkopva.Egy újat kell gyártani, mégpedig olyan tűréssel, hogy a félig-meddig kopott orsóra kottyanásmentesen illeszkedjen... Szép kis feladat lesz... De szeretem a kihívásokat, a gép meg fogja hálálni annyi szent!

ypcjgjbma

Szép napot. Ha valaki tudna marógépet olcsón eladót kérem szoljon. Köszi

vadember

Én vettem egy új menetes orsót. 5000 Ft. körül van az ára.Csapágyboltban hoznak rendelésre. Levágtam a régiről a menetes részt és ezt hozzá hegesztettem. POM-ból csináltam meg az anyát úgy, hogy az új menetes szár leeső darabjából csináltam menetfúrót. Elég szívás. Ma már inkább kifúrnám a POM-ot magméretre, aztán hosszába kettévágva a felmelegített orsóra rányomnám. Így beleolvad a menetárokba tokéletesen kialakítva a menetprofilt.
Nem az én ötletem, a neten láttam valahol.
Kopott orsóra hiába csinálsz új anyát nem fog tetszeni mert a végein szorulni fog.

nu3tcujng

Az nem baj, ha a végein kicsit szorulni fog, mert ott még ennek a kopott anyának is jelentéktelen a holtjátéka, nekem az lenne a lényeg, hogy az orsó közepétől kb. 20-20 cm-t jó legyen mert ott használom a legtöbbet. Kiesztergálom a menetet benne ráillesztem az orsóra és meglátom mire jutok.  

jani300

Szia ! Ha a végén nincs holtjáték , akkor inkább az orsó kopott , talán .
Hogy illeszted a kopott orsóhoz , ha az orsó végei jók ?
Ha két fél anya akkor nem szóltam .
Nem ismerem a gépet , csak elgondolkoztam a dolgon .

ywathzay

Az orsó is kopott, meg az anya is. A használat nem kegyelmez egyiknek sem. Nem lesz mihez igazítani az új anyát. Ha a végére már fel fog menni, középen ugyanúgy kotyogni fog. Ha járatos méret az emelkedés és átmérő, nem kell spórolni, venni kell orsót, hozzá anyát bronzból (marógépnél a műanyagot el kell felejteni) bealakítani a helyére. Na akkor azt valóban meghálálja.  

Csuhás

Lehetőség volna megvennem ezt a szerszám köszörűt. Felújításra vár, hiányzik az asztal mozgatás fogaskereke, tengelye, kézikereke. Tartozék nincs hozzá ( a satu sem tartozék )  
Mennyit érhet egy ilyen masina?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/albin1.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/albin2.jpg" border=0>

ii5d35wcx

Szerintem , ha nincs hozzá tartozék , akkor legfeljebb síkköszörűnek tudod , használni.
Ezeknél a gépeknél a tartozék a fontos. nem az alapgép.Egy esztergánál ha nincs báb , vagy cserekerék jobban megoldható , mint egy csavartélű marószerszám befogója és forgatója.

Van itt egy link ami árat ír:
http://www.szerszamgepgyar.hu/kereskedohaz/tartalom.php

Üdv: Sanyi

sufnituning

Haha én tudom, hol készült a kép, ide a barátomhoz szoktam én is járni.[#awink]

sufnituning

A kézikerék, tengely nem gond még a fogaskerék is könnyen beszerezhető, vagy legyártható, kb 300 e környéke.

Csuhás

Azt hiszem ennek csak a felét tudnám rááldozni, ennyiért pedig csoda kellene hogy megkapjam. Az a baj mire ebből a gépből élező lesz az rengeteg munka, és egy még legalább ennyi pénz. Kell egy mágnesasztal, és valami ksu vagy hasonló gépről a tartozékok amik átalakíthatók erre a gépre való felfogáshoz.