Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

nu3tcujng

Sziasztok!

Kérdésem lenne az ME-1000 marógép hossz- és keresztirányú asztalmozgató orsójának holtjátékával kapcsolatban, hogy lehet-e vele valamit kezdeni? Van-e utánállítási lehetőség, mert véleményem szerint zavaróan nagy a holtjáték.
A nóniusz tárcsán nézve, 1,5 illetve 1,6 mm holtjátékot tapasztalok.

Amennyiben van rá megoldás, hogy minimalizáljam a holtjátékot (tudom megszüntetni teljesen  nem lehet) megköszönném ha a szétszedéshez kapnék egy részletes leírást, esetleg képeket.

A gépkönyv erre vonatkozólag nem tartalmaz semmit.

Előre is köszönöm :D

Üdv.: István

fisrcxuk3

Ha az asztal jobb végéről leveszed az orsó bakját, balra eltekerve az asztalt,előbukkan az állítható kúpos anya.
Én rá állítottam,de a végekre kitekerve ,már szorul.
Vettem hozzá tr menetes orsót,anyát kellene gyártanom hozzá,anyagom is van,de a lustaság....
Eddig jutottam vele,mondván ;még müködik.

nu3tcujng

Szia Kertész Laci!
Köszönöm szépen a tippet a hosszanti holtjátékra, kevesebb mint a negyedére sikerült csökkentenem. A keresztirányú holtjátéknak is van esetleg hasonló elven állítási lehetősége? :D Nem tudom mert még soha nem szedtem szét ilyen magyar csodamasinát! :)Köszönöm előre is!

000000000

Kedves Fórumtársak!

Az E1-N eszterga motor és előtét hajtómű közötti gumidugós tengelykapcsoló gyári kialakítása érdekelne.Leginkább a gumidugók száma, hosszúsága és átmérője. Vélhetően a gépkönyvében erről van korrekt rajz, és adat. Ha valakinek lenne, sokat segítene, ha ezt a részt beszkennelné és a gerej60@gmail.com címemre megküldené.

Köszönettel

Gere József

fcnex97xh

Tisztelt József! A gépkönyvben nincsen részletes rajz a Hardy-tárcsáról, csak egy nézetrajz, méretek nélkül. Most néztem.

jani300

Kettő darabra emlékszem .
A méretekre viszont nem .
De egy havernak van váltója , megtudom nézni esetleg , de eltart egy darabig míg meglesz .

000000000

Kedves Jani300 és Krisztián.  
Már amit írtatok az is nagy segítség. Ez alapján beigazolódott amit sejtettem, hogy az előtét hajóművemen lévő tárcsa egy buherálmány. A motort és a hajtóművet nem egy időben vettem, és így nem egymáshoz valók.Vélhetően nem is egy szériából valók. A motor 1955-ös, a hajtómű jóval fiatalabb, de a rajta lévő tárcsa agyon lett gyilkolva, újat kell készíteni.  A két darab dugó fontos információ számomra. Még az is sokat segítene, ha azt tudnám, hogy a gumi dugó átmenő furatba megy az ellenkező tárcsában, vagy egy fészek furatba?  
Üdvözlettel

Gere József

fcnex97xh

Kedves József! Szívesen elvállalnám az új tárcsa elkészítését, ha a lenti e-mailre küld egy beméretezett rajzot. Üdv, SZK
szk.metalworks@gmail.com

PSoft

Mint ahogy Krisztián már lentebb írta, nincs értékelhető adat a gumidugós tengelykapcsolóról a gépkönyvben.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/E1N_1.pdf" TARGET=_fnew>Itt megtalálod az E1N gépkönyvét, hátha más egyéb okból is szükséged lenne rá.

000000000

Kedves PSoft!

Köszönöm a linket, nagy kincs a könyv elérhetősége. Abban bíztam, hogy metszeti rajzot is tartalmaz a tengelykapcsolóról, de valóban, ahogy Krisztián is írta, csak nézeti rajz van. A váltóról viszont van metszeti rajz, így legalább sejtem, hogy mi van benne. Azt is megállapítottam, hogy a gyártás során a gépet legalább háromféle motorral készítették. A könyvben lévő lehet az első változat, a hozzám került a második. Ennek hosszabb a motorja, és elől-hátul szellőző nyílás van rajta, végül a hasonló hosszúságú zárt motort kaphattak az utolsó szériák. Úgy tudom, hogy még az 1980-as évek elején is gyártásban volt a gép. No és hogy ne legyek olyan titokzatos. Az 1980-as évek végén hozzájutottam egy E1-es géphez, aminek nem volt motorja, és így hajtása sem. ( Ebből fejlesztették ki az E1-N-t, az N a Northon mellékhajtóművére utal. Az E1 lapos szíjjal hajtja a főorsót, az E1-N egy négy fokozatú előtét hajtóműről ékszíjjal. ) Kezdettől cél volt egy jobb hajtás építése a géphez. Évekkel ezelőtt hozzájutottam egy E1-N előtét hajtóművéhez,de kiderült, hogy ez nem építhető be az E1 szekrényébe. Most egy szekrényhez, a rá szerelt motorral és közdarabbal gyarapodtam. Ha elkészül az E1 és E1-N öszvér megoldása lesz. Ehhez viszont az előtét hajtóművön lévő tárcsát helyre kell, hozni, mert valaki igen "szakértő" módon kalapáccsal kissé átformázta. Innen szép nyerni, ahogy a sportban is mondani szokták.

PSoft

Jópár évig volt egy E1N a háznál.:)

Ez idő alatt, azt hiszem, két alkalommal kellett az előtét hajtóművet "kivarázsolni" a szekrényből.
(mindkét esetben, váltó hiba miatt)  
Nem volt egyszerű, mint ahogy a "visszavarázslás" sem!  

(hogy a motor két, vagy több dugós kuplunggal csatlakozott a hajtóműhöz, arra már nem emlékszem):(  

Csuhás

Nézz körül milyen gumicsövet, vagy szilentet tudsz vásárolni, majd ahhoz alakítsd át a tárcsát. Szükség esetén lehet perselyezni vagy erősebb csappal ellátni a mostanit. Ne akarj mindenáron a gyári kivitelhez ragaszkodni.

PSoft

A gépkönyv is Hardy-tárcsát említ.

Nekem, a Hardy-tárcsáról, valamiért, http://www.autotempo.hu/kresz200954236mx8460y730915/tudbaz5jdhd58ghbsd%25gfhgdxd54236hkzdrebk1fw569801/05_muszak/muszak_htm_files/158.png" TARGET=_fnew>EZ a szerkezet ugrik be.

Az E1N-nél emlékeim szerint inkább, a klasszikus http://cms.sulinet.hu/get/d/297ceac0-5321-4337-9e5a-51907c0144c2/1/7/b/Large/DSCF1462.jpg" TARGET=_fnew>dugós/csapos tengelykapcsoló volt.

fisrcxuk3

Sajnos nem tudok többet segiteni,mint írtam ,ennyire mélyedtem bele csak.

wb877uum6

Sziasztok!

Strigon 250 eladó szinuszfej,osztófej,osztófejhez cserekerék készlet, vizszintes tengelyek és felfogó támasz!