Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nem helyettesíti mindenben a kos előtolást, viszont mennyivel egyszerűbb, ötletesebb.

jani300

A koson lévő kéziszánét :)  Bocsi  :)
De ilyen egyszerű gépeken ritka az asztal gépi emelése .
Azon gondolkodom van e a PW550 en .
De nem emlékszem rá hogy lenne .
(Pont ott van a falfele fordítva )
De van egy hidraulikus Orosz , azon még gyorsjárat is van mindenfele .

nvnshmpmn

Szia!
Igen, pontosan így van, ahogy írtad.  
Erősen leharcolt volt ez a része a gépnek. Szinte csak az öntvény maradt eredeti és a két kilincskerék. A többit pótolni kellett, de így már szépen működik.

nvnshmpmn

Megnéztem az előbb a gépemen. Vízszintes irányba és függőlegesen is 0-tól kb 0,5 mm-ig lehet az asztal előtolásokat beállítani, fokozatmentesen.

n9ugdfyrv

gaben

Sziasztok,

a marógépem mellé már csak egy eszterga kellene, ezért ma voltam megnézni ezt a kis jószágot.
http://www.jofogas.hu/komarom_esztergom/Muszeresz_eszterga_42715933.htm?first=1" TARGET=_fnew>műszerész eszterga

http://www.kephost.com/images/2016/02/13/Muszeresz_eszterga_56063245262363.jpg" border=0>

Tényleg aranyos darab, de túl pici lenne nekem és kellene rá egy motor meg egy frekiváltó, hogy kényelmesen használható lehessen.
Persze tanulni talán jó lenne, mert nem használtam még esztergát. (jobban mondva forgácsolásra nem használtam, bandázsdrótot már tekertem vele sokszor régebben [#vigyor] )
Azt hiszem várok még kicsit és veszek majd egy komolyabb és nagyobb alkatrészekre is használható esztergát. Ha volna 200.000Ft-otok, milyen gépet vennétek? Feltéve, hogy ennyi pénzért érdemes-e gondolkodni használható gépben?

köszi, gaben

jani300

Eant lehet kapsz ennyiért .
E2n az már jó kis gép .
Lehet sokat kell bütykörészni egy leharcolt régi ipari géppel , de azért az más világ akkor is .
És az E2N még mindig inkább műszerész eszterga .
Ha már kérdeztél :)
De biztos van aki azt fogja mondani , vadi új kinai !
Én például simán simán betudtam fogni a haver kis esztergájának a keresztszán csúszó részét a közepes gépembe :)

gaben

Szia Jani,

köszönöm a hozzászólást, természetesen szívesen fogadom mindenkitől. :)
Nem hajt a tatár, szerintem átteszem jövőre a beszerzést. Idénre már elköltöttem a "keretemet" egy kis Bernardo fúró-marógépre. Feleségem sem lenne az ötlettől boldog, még mindig emészti a történteket. [#nyes]

üdv, gaben

VighLajos

Egy öregebb ember tanácsa:
Kérdezd meg, hogy jobb lett volna, ha elkocsmáztam, vagy elkurváztam volna ezt a pénzt?
...akkor van baj, ha erre "igen" a válasz...
De ez még feleség szájából nem hangzott el!
[#taps]

gaben

Szia Lajos,

azért annyira nem súlyos a helyzet. Ezért a gépért keményen megdolgoztam és nem a fizetésemből tettem rá félre. Igazi kemény férfi voltam és csak annyit mondtam, hogy erre fogom költeni, pont. [#vigyor]
Viszont egy eszterga már kihúzná a gyufát.  
[#nyes]
[#wave]

vjanos

Kis aranyos :)

Tudod esetleg milyen gyártmány?
Nagyjából egyben volt?

gaben

Nem volt rajta felségjelzés, de valami orosz gép. A srác aki árulja, azt mondta a faterjáé volt és ő dolgozott rajta.
Úgy tűnt, hogy egyben van a gép. Persze motor meg ékszíj kell rá. Az ékszíjtárcsa közvetlenül hajtja meg a főorsót, nincs semmi egyéb áttétel benne. Ha nem viszem el holnap, akkor 50-ért küldi valakinek postán.

cdswcrkpn

Ha tényleg ilyen pici gépet keresel, akkor egy TOS MN80 jó választás lehet. Én szinte csak jókat hallottam róla és 200e-be bőven belefér.
Most is láttam egy hirdetést vaterán 170e frekvenciaváltóval, kompletten.  

Ha ezek túl kicsik akkor lehet érdemes a korábban emlitett E2N felé kacsingatni, vagy más hasonló méretű régebbi magyar gépet megnézni.  
Ezek drágábbak, de nem lehet összehasonlitani az asztali gépekkel és ha jó állapotban vannak akkor 10 évig is elmennek gond nélkül.

Nekem pl E3N a kitűzött cél, csak még nem találtam elég jó áron :)

Csuhás

Kihasználod azt amivel többet tud az e3n?  
Előre mondom utálni fogod a szögletes sarkát amikor tokmánycserénél rendszeresen belevered a kezed. A helyedben vennék tip-top e2n-t és árkülönbözetből tartozékokat, frekiváltót stb vennék.

cdswcrkpn

100% hogy az első pár évben nem használnám ki (még az E2N tudását sem), de úgy tervezem, hogy egyszer veszek esztergát és nem akarom eladni. Nagyobbra tuti nem lesz szükségem, ebben a méretben pedig magyar viszonylatban nem nagyon találni jobbat. 10-20-30 éves viszonylatban viszont úgy gondolom megéri inkább az E3N-be fektetni, mert nem véletlenül volt annak idején dijnyertes konstrukció.  
Másik érvem hogy van egy cég aki konkrétan E3N alkatrészeket gyárt, szóval az alkatrészellátás jó darabig biztositott.

E2N-ből is nagyon ritka ám a tip-top állapotú sajnos. Már fél éve rendszeresen böngészem az apróhirdetéseket, de a jó állapotú gépek szinte minden esetben kereskedőknél kötnek ki és irreális áron próbálják eladni. (netto 5000 eurót nem ér meg egy E3N nekem)