Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

9a8r3iviv

Akkor hagyjam úgy , ahogy mondtad? Lehet , hogy igazad van,majd meglátjuk , csak sajnálom a 3 db 3fázisú léptetőket , nem beépíteni.

n9ugdfyrv

Sziasztok,

volna egy érdekes kérdésem... adva vagyon egy törött végű gépsatu (kb. szimmetrikusan mindkét oldalon), az öntvény "lerepedt".  

http://kepfeltoltes.hu/160130/IMG_20160121_092817_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Kép a saturól

Nem nálam történt, de megcsinálnám, mert ha kicsit veszítek is a befogható méretből, nekem elég úgy is -  nekem tök jó lesz a kis hobby gépre :) . A kérdés, jó elgondolás-e a következő javítási terv:

- 1, amit kell leszerelni, a törött részt az öntvényből a retesz mögött lemarni (esztétikai okból elsősorban)

- új reteszhornyot marni, furatot tenni az öntvénybe a pofa mögötti blokknak, és összerakni egy új, köszörült pofa mögötti blokkal

Mit gondoltok?

guliver83

Apósomnak is van egy ilyen ami szintén ugyan így eltört és fogta aztán meghegesztette.
És azóta nincs vele semmi gond.
Lehetséges, hogy hülyeség de működik!

n9ugdfyrv

Sajnos nincs rá megfelelő felszereltségem (öntvény hegesztés), és nem is merném megkockáztatni, hogy elrontom azzal... :) Ezért oldanám meg anélkül - ha lehet (!) ... :) Hegesztés után úgyis újra kellene munkálni mindent rajta, hogy pontos legyen...

Csuhás

Jó lesz. Marásnál a minimumot mard le lehetőleg a repedést követve, ferdén. Reteszhoronynál megfontolnám az oldalról befúrt hengeres reteszt mert úgy nem képződne új repedés kiindulását segítő éles sarok. A reteszt is pár milliméterrel beljebb vinném az öntvény végétől mint ahogy eredetileg volt.

n9ugdfyrv

Köszi Csuhás! A retesz az általad említett esetben milyen átmérő lenne? Illetve azt hogyan tudom "otthon csak egy horizontális" marógéppel megcsinálni (a szögletes az ugye egyszerű)?

Csuhás

Nagyjából olyan legyen mint a eredeti retesz átlója. Szemre a képed alapján 6..8 körüli. Horizontális gép az pont jó. Felfogod a satut, rácsavarozod a pofa tartót ( beállítgatod ) majd a maróorsóba fúrót fogva egyszerre átfúrod a két anyagot a találkozási vonal mentén. Nem árt dörzsárazni, majd lesorjázva már használhatod is. Esetleg összefogáskor tehetsz egy réteg cigaretta papírt az elemek közé így a végén a retesz papír nélkül szoros lesz, és nem hagyod el.

Kristály Árpád

Halihó!
Lehet kapni Önvény pálcát darabra....

Én váltó árammal hegesztettem meg
 az Ocra kályha zsanérját!!!

Több éve tartja az a böszme ajtót.

Zsanér talán 20x15 milliméter keresztmetszetű!!!

Üdv.: Árpi

n9ugdfyrv

Köszi! Meglátjuk, lehet nekiesek! :) A kérdés, tudja-e a hobbygépem átfogni majd a dolgokat - kiderül! Köszi!

Bicska

Én próbálam már gépsatukat meghegeszt(ett)eni, de nem sikerült, pár hét után megadta magát. Pedig volt ötvénypálca stb. Sajnos nekem rosszabb helyen volt törve, ráadásul nem is békebeli satuk voltak.. De egy próbát megér!!

sufnituning

Nem értem a képen nem látom, hogy a pofát,hogy mi tartja a helyén , ahol a retesz és reteszhorony van?
csak az a retesz tartja meg a pofát,??
Mert én nem hegesztgetném, lemarnám a sérült részt, felülről 2- 2 csavarral raknék egy magasabb pofarészt.

n9ugdfyrv

Az elülső pofa tartó blokk alulról van megcsavarozva két átmenővel a "szánban lévő" két függőleges furaton keresztül - plusz a retesz "támasztja"... természetesen ha arrébb kerül akkor új furat, új horony (és új tömb is, mivel az is repedt).

TROMF22

"Az elülső pofa tartó blokk alulról van megcsavarozva két átmenővel"
Nem értem a gyártót. A pofatartó blokk alulról van csavarozva + mellette a retesz szerű hasáb a nyíróerők felvételére. A csavarok miatt a retesz aszimmetrikus elrendezésű a blokk talpán.
De miért a retesz van az öntvény test sarkához közelebb. Hogy könnyebben letörjön?
Ha rövidítve átalakítod a satut, szerintem fordítsd meg a retesz és a csavarok elrendezését. Az alaptest végéhez közeli átmenő furatok kevésbé lesznek egy újabb repedés elindítói. Annál is inkább mert mert a retesz már előbb felveszi a terhelést.
De a legjobb egy szélesebb retesz lenne, és annak középvonalában elhelyezni a lehúzó csavarokat.
Persze ez nagyobb gépi munka.....

n9ugdfyrv

Köszi neked is! Igen, ez valóban logikusnak hangzik (retesz - furat csere) meg is tudom szerintem csinálni... bár meg kell nézni, hogy a forgótalpas résznél elfér-e fizikailag a dolog, de szerintem el fog!

Ami még eszembe jutott úgy általában: a retesz amúgy sima reteszacél legyen köszörültetve. ha a régi esetleg nem lenne jó?

Robika37

Üdv !
Úgy gondolom a gyártó abban gondolkodott,hogy ha olyan munkadarabot kell megfogni a satuval ami nincs teljesen leengedve a csúszófelületre (vékonyabb alkatrészek alátétezve , kör keresztmetszetű munkadarabok stb.) akkor nem csak nyírásra lesz igénybe véve a blokk hanem csavarásra is. A forgásponthoz lehetőség szerint minél messzebb rögzítve stabilabb a rendszer . Kör keresztmetszetű "retesz" nem csak nyírásra veszi fel az erőt hanem hajlamos emelőként is viselkedni, oldalirányú erő hatására "fel akar mászni" egyik felület a másikon ez öntvénynél lazuláshoz kiverődéshez vezethet. VÉLeményem szerint   [#ejnye1]