Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

Az egyik fórumtárs is arra hivatkozott tegnap is, hogy a gyári is ... (karcsú, hogy finoman fogalmazzak)

n9ugdfyrv

Igen, ezért is itt a hagyományos topikban kérdezem... :)  
Kérlek írjatok bátran, gyári gép is érdekes, nem csak épített - az talán itt több is van!

Lazi,
5 tized? Hmmm... és ha még rátehénkedik az ember 1-15 kg-al, akkor tovább fittyed vajon?

Itt ugye azért bele engedi az ember a gépet a munkadarabba, ha úgy van, gondolom, ott azért számít, mennyit tud bemozdulni...

n9ugdfyrv

4ybj8h3c8

Nem küzdök a beillesztéssel, ez a fajta masina.

http://www.cnc-modellbau.net/shop/images/Isel.JPG?osCsid=9b057e0f2af62fc4883d87d358c9a0a5

Ha megnézed, oldalt látszik a talp. Ezen a 4 ponton van feltámasztva, ennél kijjebb már nem lehet tenni.
Tudom, hogy nem szokás de van egy olyan hülye szokásom, hogy akár 2-3 órát is ott állok a munka mellet, soha nem hagyom ott a mozgó gépet.
Elöl szoktam könyökölni az Y rögzítés fölött. Akkor tűnt fel, hogy elég szépen mozog, azóta kitámasztottam az első lap közepén is, azóta sokat javult, de belógása szépen van.
Hogy még vidámabb legyen a dolog, a bal felső sarok és a jobb alsó sarok között a Z tengelyben van 1 mm.  
Ja, és ezt gravírgépnek árulták, 1 tizedes fogással, 500x500 as munkaterülettel. Nem kicsit vicces, amint nagyobb anyagokból kigyalogol.

4ybj8h3c8

Ami még érdekes, a képen nem nagyon feltűnő. A Z tengely megoldása miatt eredetiben a teljes Z mechanika mozgott, ez 21 kiló.
Trükköztem vele és megfordítottam, így sikerült visszavenni 8 kilóra, csak a motort és a motortartó szerelvényt mozgatja így le és fel.

svager

Megmértem:

BF45  maógép 320 kg

A patron anyát mértem a főorsó lezárva, teljesen behúzva,horgászmérleg egy 10mm marószárba beakasztva:

2kg!! 1 tized
10kg  4 tized
20kg  8 tized

Viszont az főorsó kitekerésekor megmértem 50mm és 100mm-nél is nem változtak az adatok!  

Pedig azt hittem még durvább

[#fejvakaras]

n9ugdfyrv

Lazi,
svager,

nagyon köszi az infokat! Akkor nem keseredem neki nagyon az általam mért értékeknek (hobby hagyományos marógép épül a garázsban), pl. a BF45 szintjét ha megcélzom (esetleg az alá be tudok menni), az szerintem nekem tökéletesen jó lesz!  

Mégegyszer köszönöm, még kérdezek majd párszor az biztos.. .:)

svejk

Pedig ez már egy egy egész jól használható vasdarab. :)
Én sokáig tulajdonosa voltam egy BF20-nak, a korlátait figyelembe véve megelégedéssel használtam.
Az általad mért értékek a konstrukció elvéből és persze a hiányosságából adódnak.

De azért azt is szem előtt kell tartani, hogy a marógépnél a Z irány  másodrendű (érdekes egybeesés, hogy az esztergánál is), a fúrás kivételével nem hatnak rá különösebb függőlegesen ható erők.
Persze egy gyenge oszlop esetén az X és Y irányú erők "csavarodást" is okozhatnak ezáltal is növelve maráskor a rezonancia veszélyét.

svager

Szerintem azt a fúrógépet hagyd futni,mert nem fogod győzni marószárakkal:(
A rezonanciától vagy kicsorbul vagy eltörik.

n9ugdfyrv

Pontosan ez az X Y irányú erő lenne a másik, amin gondolkodtam... egy ilyen mérés is érdekes lenne, vagyis a marófejet oldalról és elölről megnyomva az említett 10-15 kg-os "erővel*" , vajon úgy mennyit mozdul el (tárgyasztalhoz képest)?!?!  

* tudom helytelen így de este van, már nem tudok jobban fogalmazni... :)

n9ugdfyrv

Mindenképpen teszek egy próbát, ezt erre vettem... :) Csak kisebb, óvatosabb dolgokra kellene, nagyon hobby szinten... :) Pl. a kis műszerész eszterga kiegészítőinek gyártása, stb... reménykedem benne nagyon... :) Persze ha nem válik be, be fogom látni, és visszaáll fúrógépnek, de hátha... :)

svager

n9ugdfyrv

Aha! Azt hittem Z irányt!
Akkor viszont még jobb, még inkább megpróbálom! :)  

Köszi!!!

sasi

Felkeltetted a kíváncsiságomat, ezért megmértem a gépem híd deformációját. 10 kg terhelés hatására százados órával nem mértem behajlást. A híd szembefordított U140-es szelvény, 1000 mm-es alátámasztással.

A marómotorra helyezett 5 kg súly hatására a 3 század az elmozdulás. Kézzel erősen megemelve szintén ennyi.

A gép asztalára helyezett 2x5 kg-os súly hatása nem érzékelhető.
Rosszabb eredményre számítottam!

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/sg/z-hajlik.jpg" border=0>

svager

Sok sikert hozzá[#wave]
Sajnos én is így szoktam,nem hiszem el amig ki nem próbálom [#nevetes1][#nevetes1]