Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

remrendes

Koszonom! En egy TOS FN20-at neztem.
Mi a velemenyed rola?

zyg3siamw

Jó kis gép ,hasonló paraméterekkel mint az enyém,az alapja mindkettőnek az Fp1.

remrendes

Marmint a Prvomajska ALG 100-ra gondoltam :)

zyg3siamw

BF20-som volt előtte,ahhoz tudom viszonyítani.Ég és föld,pl. a BF20-as alu marásánál berezget a kb. 100 kg-os súlyával,kis fogással.Természetesen rögzítve,zártszelvényből(40x60x3-as profil) készült 80 kg -os asztalhoz.Szintezve,gumibetétes géplábakon.
Ehhez képest a mostani gép simán viszi a vasat,acélt stb. (csak egy 750 kg-os gép). Mindenesetre a régi öntvényeknek szerintem más az összetétele mint a mai kínai gépeknek.
A lényeg persze attól függ,hogy milyen a kinézet marógép állapota(szánszerkezet,trapézmenetes orsók,orsók bronzanyák,szimeringek,hántolások állapota).

remrendes

Koszonom. Vegkepp elalltam az uj gep vasarlasatol :)

jani300

A 2755 ben van egy válasz , a fúrógépben történő marásra fokozottan érvényes szerintem .

zyg3siamw

Egy pár fénykép a marógép felújításról (van benne FP1-es dolgok is ): https://onedrive.live.com/?id=D453E5A51D99CEB1!3793&cid=D453E5A51D99CEB1&group=0" TARGET=_fnew>marógép

svejk

Ügyes!
Mivel festetted? Kipróbáltan bírja az emulziót?

zyg3siamw

Köszi ! Az alapozó 2 réteg Coror olajálló fémalapozó (fék és hidraulika olajnak is ellenáll),a fedőfesték egyes részeken Hammerite kalapácsfesték,máshol meg olajálló akril (3 réteg). Kifejezett emulziót nem használtam még rajta,csak spray-es fúró-vágó hűtőközeget.

ii5d35wcx

Üdvözlöm az Urakat!

Érdeklődnék van-e valaki a fórumon akinek tapasztalata van frekvencia váltóval kapcsolatban.

Egy Strigon MU-1000-es gépről lenne szó. Az eredeti hajtóművel nagyon hangos ami típustulajdonság. Ezért gondoltam arra ,hogy felújítás előtt

megkérdezem , hogy megoldható-e az elgondolás. Kiiktatni a sebességváltót ,és a főorsót a motorról

közvetlenül meghajtani dupla ékszíjtárcsával vagy Poly-V szíjjal.

Ha valakinek van tapasztalata szívesen meghallgatnám.
Tisztelettel: Sanyi

Csuhás

Talán egy erősebb ékszíjjal megoldhatod úgy hogy legyenek mondjuk 3 fokozatúak a tárcsák és mondjuk egy szíjfeszítő oldásával könnyen átrakható legyen a szíj. Lényeg hogy a frekiváltóval meg tudj maradni a kb 20Hz..100Hz tartományban. Ezen kívül erőtlen lesz a gép vagy a motor épségét kockáztatod. Egyébként a munkák 90 százalékánál nem kell majd szíjat váltanod. ( Pláne ha nem időre dolgozol nagy szériával mert akkor nem térhetsz el az optimális fordulatszámtól )

ii5d35wcx

Köszönöm a válaszodat.Most gyárilag 2.2KW-os motor van rajta és ha 4 KW-os motort teszek fel hozzáillő frekvenciaváltóval az megoldás lehet a teljes fordulatszám tartományra?
                       Üdv: Sanyi

Csuhás

A strigon fordulatszám tartománya 63..2800 ez kb 44-szeres átfogás, a frekiváltód elfogadható nyomatékot feltételezve kb 10-szeres átfogású. Ez lényegesen kevesebb mint amire szükséged van.  

hostya

A teljes fordulatszám tartományra a 2.2KW-os motor valóban nem elég, DE a 4kW-os sem lesz jó..(!) a mechanikus  áttételt (lépcsős tárcsa)nem tudod elkerülni...

A 4kW-os motor sem tud az alacsony fordulatszám tartományban megfelelő NYOMATÉKOT produkálni...

A 63-500 1/min tartományban mechanikus áttétel nélkül (lépcsős tárcsa) egy 20-as fúróval(pl. 350 1/min.) le tudod "fogni" a gépedet acélban, még akkor is ha előfúrsz egy 6-os fúróval...

svejk

Még rosszabb a helyzet.
Láttam már az előbb is a 20-100 Hz beírást, az is csak 1:5-ös átfogás, de a gyakorlat sajnos ennél is rosszabb, 30-60 Hz ha komolyan gondoljuk. Túlméretezett motorral talán mehetne az 1:4 átfogás.
Ha vektoros a frekiváltó, és/vagy van visszacsatolás akkor le lehet menni 30 Hz-alá, de a 60 Hz fölé nem nagyon, mert elfogy a feszültség. Persze látszólag pörög a motor.

Persze hobbiban minden más, az E2N-emet én is sokszor csak 15-20 Hz-en hajtom, de alig van terhelés a "kapirgálás" hatására.
A frekiváltóval és az 1:8-as váltóval minden apró vackot meg tudok csinálni, de iparszerű feladatra alkalmatlan lenne.