Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

jani300

Köszi a képet !
Ez választ adott néhány bennem felmerült kérdésre .
Már csak a két Y orsó nem tetszik a mozgóhidas gépben .
De nagyon hajlok egy "szentségtörésre" .
A hátsó kinyúlás kárára , egy plusz támasztósín középen v alakban hátratolt kitámasztással , egy kocsival , az X híd megtámasztására .
És középen egy orsóval .
Csak egy ötlet , de ha tudok rá időt szakítani , kipróbálnám .

9v9rb6gau

Üdv!
Bocs, de csak most olvastam a kérdésedet!
Az ME1000-es gépkönyvi adata:
főmotor 2,2kW
a főorsó fordulatszám határai:63 - 2800 1/min.
Ebből a főorsó nyomatékok: 330-7,5 Nm.
Ezekkel a paraméterekkel nézzük meg, milyen lenne egy fokozatnélküli főhajtás.  
Az egyszerűség kevéért vegyük úgy, hogy a frekiváltóval hajtott villanymotornak az 50 Hz alatti szakaszon, állandó nyomaték mellett a teljesítménye lineárisan csökken, az 50 Hz feletti szakaszon állandó teljesítmény mellett a nyomatéka csökken lineárisan.
Első eset, egyfokozatú szíjhajtás, 720 1/min fordulatszámú villanymotorral, mekkora teljesítménnyel lehet az eredeti főorsónyomatékokat hozni? A frekiváltóval ne menjünk 10 Hz alá.
A 720-as motor 10Hz-en 144-et forog, 63-hoz 2,3-as lassító áttétél kell. A 330Nm-es főorsónyomatékhoz 2,3-as áttétellel 143,5Nm motornyomaték kell, ez 720-as fordulaton 11 kW motorteljesítményt ad. Hogy a 2800-as fordulatszámot tudja a főorsó, a 11 kW-os főmotort 6440-nel kell hajtani (447 Hz-en)!
Itt 8,3 Nm lesz a nyomaték. Látszik, hogy ortopéd nagy teljesítményű motor kell. Esztergákon csináltak is ilyet. A főhajtás csak egy poli V szíj, gyorsító áttétellel. A kb 5,5 - 7,5 kW-os aszinkron főmotor helyett ráraktak egy 18 kW-os egyenáramú motort és szevasz!
Második eset: kétfokozatú szíjhajtás.
A levezetést mellőzve az eredmény:
5,5 kW 720 1/min főmotort 18,3 és 130 Hz azaz  264-1872 1/min között járatva.
a)
4,2-es lassító áttétel, 63 -171 1/min között 306 Nm  a nyomaték, 171 - 445 1/min között 306-ról 117,8Nm-re lineárisan csökkenő nyomaték.
b)
1,5-es gyorsító áttétel, 396-1080 1/min szakaszon 48,6Nm állandó nyomaték, 1080-2800 1/min szakaszon 48,6-28Nm lineárisan csökkenő nyomaték. Látszik, így már csak fele akkora motor kell. Tovább eljátszva a  névleges motorfordulatszámokkal (720-940-1440) és az áttétélekkel elképzelhető hogy a 4kW is kb elég lenne.  

Üdvözlettel :
                   gépész    

n9ugdfyrv

sasi,

köszönöm a mérést, jó eredmény!!!

svager,
köszi ... akkor tudod miről beszélek... :) :) :)

Csuhás

Reggel megnéztem otthon pár gép deformálhatóságát. Mindenhol a szerszám helye és  a munkadarab között mértem százados órával, a fúróknál csak tengelyirányban. Az erő csak saccra, az öklöm befeszítésével történt. Mindegyik gép használt, van ami öregebb nálam. ( Nem mérés, csak becslés )

E2N kb 700kg  
Vertikálisan: 0
Horizontálisan: 1..2

Petz testvérek maró cirka 1t
V: 1
H: 3

Oszlopos fúró Gépszöv  kb 140kg
V: 2

Asztali fúró kínai  kb 20kg
V: 30

000000000

Ahhoz képest, hogy töredéke tömegű a kínai gép nem rossz a 3 tized !  

Csuhás

Az igazsághoz tartozik hogy amit lehet azt megjavítottam a kínai fúrón. Pl az orsó fészkét felhasítottam, az asztal rögzítésénél az érintkező felületeket feljavítottam, a fúrófejet több csavarral rögzítettem az oszlophoz stb.

000000000

Például nekem egy Mannesmann-ra feliratozott kínai gép alá volt betéve egy X-Y asztal.
Simán tudtam vele marni esztergakés szárat.  
Sőt 0.05mm-nél pontosabban, tehát a 30 század kitérés , csak egy dolog.  
Aki tud forgácsolni az bármin megcsinálja, de főleg érzék kell hozzá !

svager

" Simán tudtam vele marni esztergakés szárat"

Az ehez hasonló sikersztorik miatt vettem egy Bf25 marógépet mert,hogy az fasza meg majd ezzel bármit bármikor
Amit le is cseréltem bf45 re.
Természetesen most már azt is tudom,hogy nem a gép volt a gyenge ,hanem a forgácsoló tudás volt hiányos .  
Sajnos sok kezdöt meg lehet vezetni egy ilyen kijelentéssel,és vesz egy használhatatlan vackot. Természetesen csak akkor derül ki,hogy a gép alkalmatlan a feladatra amikor el kezd dolgozni vele,és nem érti,hogy mit csinálhat rosszul,hisz van aki fele ekkora géppel is lazán megcsinálja.

Erre a válasz: Egy jó forgácsoló fittyet hány ,majd egy tizedes görbeségbe ami az asztalba van már újonnan hisz a szaktudásával ezt kompenzálja és századra dolgozik![#nezze]

Természetesen nem mondom ,hogy gyakorlat nélkül pontosan fog valaki forgácsolni, de amikor keresed ,hogy hol van egy akkora egyenes rész az asztalon ahol egy satú felrakható,lehet ,hogy nem csak a szaktudással van baj:(

000000000

Nekem meg van Optimum BF20 van, a BF25 a kínai minőségű kevésbé sikerült klónja.
Valaki erőből oldja meg a dolgokat valaki meg ésszel.
Tettem fel képeket gránit marásról is, tehát a merevséggel és a rezonálással se nagyon van gond.  
Az biztos nem egy ME1000-es de ésszel bármit meg lehet csinálni ami aláfér.  
A tizedes görbeség az elég durva, de egy jól beállított gépsatu igen csak tud javítani a dolgon.

000000000

Ez meg, hogy hoztam össze?  
Tehát akkor helyesen: Nekem meg egy Optimum BF20 van,

000000000

A mesében minden lehetséges.
Ezért szeretik sokan.

000000000

gaben

Ezt az Optimum BF 20-at ki árulja?

000000000

Például: http://www.optiweb.hu/" TARGET=_fnew>Optimum Hungária KFT

gaben