Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

jgg8y2a4g

Nem baj majd újrakezdem....  Inkább nem másolom be a privát leveleket amiket rólad írnak mer sírvafakadsz.

9a43swpp

Lehet, hogy az a bajom, hogy NEM kapcsolóüzemű tápról járatom?

Ezen már egy ideje gondolkodom, hogy miért számíthat (volt itt a fórumon is több jelzés, hogy van összefüggés a dolgok között). Arra tudok gondolni, hogy míg a kapcsolóüzemű táp ha törik, ha szakad, tartja a kimenetén a feszültséget, addig az 50Hz-es trafós tápok terhelésnél jelentős feszültségesés produkálnak az üresjárati csúcsfeszültséghez képest. És ha az ember ez utóbbit igazítja a megengedett feszültséghez, akkor lesz vagy 5-10V különbség terhelésnél, ergó ennyivel több tartaléka van a rendszernek a tüskékkel szemben ilyenkor. Ha meg nincs terhelés, akkor meg a tüskék is kisebbek, ugye... persze mindez csak okoskodás.

frkdv6dyr

Az én olvasatomban az 50Hz ugye megjelenik a tápfeszben is (akár hogyan puffereled) és persze ugyan így a 20-30kHz is a kapcsoló üzeműnél. A vezérlő szintén 20-30kHz körül dolgozik, így előfordulhat, hogy a táp zavarja a vezérlőt. Persze erre is van ellen példa és természetesen a megfelelő szűrés meg egyéb illő zavarvédelem mind ezt jelentéktelen mértékűre csökkenti, de mint ahogyan ez a vezérlők használatán is látszik az olcsó megoldás fele megy a fórum szerintem nagyobb része. Így az olcsó zavar ellen nem védett vezérlő egy szintén olcsó és szintén zavarvédelem nélküli táp már hozza is a várt eredményt. A trafós megoldásnál megint az ár ellen szól ha megfelelő puffert teszel, ez ugyan is többe kerül mint a trafó meg a többi sallang a dobozzal együtt. Így róka fogta csuka, csuka fogta róka végtelenbe mehetünk megint.  

Összegezve:
- olcsó trafós táp = nagy feszültség ingadozás, rossz zavar elnyelés
- olcsó impulzus táp = zavar jel a tápfeszen + rossz zavar elnyelés

A lehetséges megoldást az "orosz technika" alapelve adhatja, miszerint ha szükséged van 300W-ra, tegyél be egy 1,5kW-os tápot aránylag olcsón és jól megépítve majd a vas elnyeli a hibákat. Na ezért vettem itt a fórumon egy 1,6kW-os toroid trafót tápnak.

s2k5ycubj

Részben jól látod. A két lényeges különbség: jelentősen nagyobb tápkondi és a feszültség terhelésre való esése. Mikor van az igazán nagy "pofon" a motor részéről? Fordulatszám csökkenéskor! De ezt megelőzi egy gyorsítás és a tápfesz összeesik,ekkor akár másodperces nagyságrendű idő kell mire visszatöltődik és akkor a motor a vezérlőn keresztül rátölt a nagy kondira. De a kapcsolótáp olyankor,mikor terhelést kap,nagyon stabilan megtartja a feszültséget és akkor jön a "töltőpofon" a sokkal kisebb kondira... Amit a 968-ban linkeltem ott érdekes módon tudják ezt és gondoskodnak fékcsopperről,ami lenyeli a felesleget,pont úgy mint a frekiváltóknál.

s2k5ycubj

A kapcsolótápokról egy érdekes példa: Adott egy 24V-os MEANVEL táp és két 100W-os ledet kell hajtania. Beállítottam a tápfeszt egy biztonságos zónába(80%teljesítményre a lednek) és mértem a tápfeszt. Az elsőnél 0.01V+ a 100W-ra,a következő lednél 0.002V-ot csökkent a feszültség. Csak ennyire pontos a szabályzása. De tudjuk ez is csak egy rossz Kínai...

frkdv6dyr

Ne értsd félre én nem nézem le a kínait, sőt az ebay-on meg az aliexpress-en több mint 100 vásárlásom volt már. Egy aránylag kis teljesítményű motornál ahogyan tökéletesen megfelel a TB6600, úgy ehhez a vezérlőhöz olcsón normális tápot is árul a kínai. Nálam az a gond, hogy a motoromhoz 9A kellene. Már eleve vezérlőt nem tudok venni a "megfizethető" kategóriában még a kínaitól sem. A régebbi nem annyira korszerű vezérlőknek meg nagy teljesítmény igénye van, amit megint nem olcsó még Kínából sem beszerezni. Persze a minden motor egy táp elv alapján megoldható, de így máris háromszorosa a költség.  

Csak érdekesség ként, a 24V-os kapcsoló üzemű tápom amit a Skynet gyártott tökéletesen vitte a 3db 1A-es mocikat.

9a43swpp

Nekem ez a "kapcsolóüzemű táp zavart generál az érzékeny vezérlőben" erősen sántít... Még 3-4A terhelésnél sem lesz 100mV-nál nagyobb rece a táp kimenetén, és az is több 10kHz-en. És ehhez bőven elég, hogy egy vagy két átlagosabb low ESR kondi legyen csak a táp kimenetén, és még a gagyikban sem szokott ennél rosszabb lenni. Meg nem is halnak bele 50-80 Ft-nyi kondi árába.
Legyen ezek után egy 50 centis, 2.5mm2-es tápvezeték, majd a vezérlőben egy 470uF-os tápkondi. Egy ilyen tápvezeték soros induktivitása alsó hangon 1uH, egy akkora kondival a végén 30dB-t simán csillapít 30-40kHz-nél. Azaz a 100mV-os recékből még 5-10mV se lesz! Na amelyik vezérlő azt megérzi, az meg is érdemli. A saját MOSFET hídjának a kapcsolgatása ennél sokkal jobban rángatja a saját tápját. Szerintem.

A trafós megoldás ellen az az orbitális mennyiségű réz szól, amit bele kell pakolni... meg után a sok kg, amikor emelgetni kell :D

000000000

"sok kg, amikor emelgetni kell"

Emelgetni?
Én már a hordozható cserépkályha dolognak se dőltem be.  [#nevetes1]
Minek hurcolásszam, ha már a helyén van?

frkdv6dyr

Tökéletesen igazad van. De abból indultam ki, hogy az átlag felhasználó nem fog forrasztani, sőt örül ha egy hétvége alatt úgy összetudja kábelezni, hogy az első bekapcsoláskor nem füstöl. Persze mivel nem szakértő mindenki, az ár lesz a szempont nem más.  

De fordítsuk meg a kérdést. Ha tudjuk bizonyítani mivel mennyire és hogyan lehet csökkenteni vagy kizárni a zavart, akkor mi a magyarázatod az előforduló jelenségre? Hogyan írnád le mi okozza a vezérlő és a táp összeakadását? Mert a jelenség létezik, és az esettanulmányok alapján a táp cseréje után a probléma megszűnt, tehát magyarázat van rá mitől jön létre.

s2k5ycubj

Nekem 12.5A-es motorjaim vannak,amit a leírás szerint 120V-ról kell üzemeltetni. Már készül a hozzá való,ésszerűen(!) költséghatékony vezérlő,gondoljak rád is?

etc77f5nr

Én lassan 2 éve egy TB6560 V-Type piros csodát használok 2db sorbakötött 12VAC-s toroiddal. 3x4700uF kondi van a graetz után puffernek és egy 100nF fóliakondi. A Tb6560 max áramon megy és 34V-ot kap puffer után. A motorok sonzeboz 4.7A-es motorok. Eddig nem volt vele semmi gond. A két toroidot egymásrarakva a VGA alá építettem be a PC házba, a vezérlőt egy kibelezett CD-ROM házába csavaroztam bele. A 400W-os kis marómotor 48V-os tápját a gépház másik oldalára csavaroztam fel a HDD tartó oldalára, az LPT kábelt pedig hátul visszavezettem a gép belsejébe. A felső 5,25"-os takaróba beleépítettem a kapcsolókat. 230~, vezétlő, főorsó, és a PC tápjáról kivezettem még 5/12V-ot pluszba, annak is van egy kapcsolója. Tehát a PC belsejébe építettem be a vezérlőt.

frkdv6dyr

Megköszönném [#worship].  

Veszek a héten vagy jövőhéten három Magi-féle vezérlőt amivel megpróbálok boldogulni, de mivel van egy esztergám (EMU-200 Pitu közreműködésével), egy maróm (köszönet Csuhásnak) és még építeni szeretnék egy kifejezetten CNC-t, így el kel a több vezérlő is. Mivel minden motorom azonos típusú (köszönet Cudarnak), az első "olcsó" elképzelés az volt, hogy egy vezérlővel több eszköz. Persze előfordulhat, hogy egyszerre több eszközt is üzemeltetnem kellene (a CNC elvan magában is) akkor viszont bajban lennék.

istvan58

a gépemben kapcsoló üzemü tápok vannak, jól müködnek.
A léptetőkre egy 800w/70V-os, főorsóra 2x24V 400W sorba kötve.
Igaz amikor megjöttek szétkaptam és néhány gagyinak látszó kondit kicseréltem (pl. a reff feszültség szűrőt) és a kimenetre is tettem nagyobb pufereket.  

000000000

Mean Well tápok a kínai mivoltuk ellenére a felső kategóriát képviselik.
TMT-nek megfelelő tápegységek is előbb kipurcantak, pedig ott alap dolog a megbízhatóság.  
CCTV rendszerekben használunk ilyeneket kameratápnak, de van ami legalább 5 éve napi 24 órában megy meghibásodás nélkül.

000000000

Ne szórakozz már velünk....
Ha 9A-es motorokra valóban szükséged van, akkor a motorod se akármilyen, és amire használod, az is nagy gép (tehát ez nem Hobby, és van benne üzlet). Azaz unalmas látni, hogy itt pár ezer forinton garasoskodsz, és nem veszel 25-35 ezer Ft-ért egy 8-9 A-es vezérlőt.
Nevetséges, hogy majd Te olcsóbban csinálsz akármit is, amikor a múltkor még a 8 védő diódádat se tudtad hova kötni. Azt hiszed majd a PIC vagy AVR mindent megold, amikor alapdolgokkal nem vagy tisztában?
Nevetséges az egész.... Amolyan vakló bátorság smuciksággal keverve.:)