Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

frkdv6dyr

Enkóderrel megoldható a lépésvesztés kérdése is nem? Igazából én az UC300 sok-sok bemenetével tervezek egy visszacsatolásos megoldást. Erre lenne valakinek működő példája? Mielőtt fölöslegesen tornázok vele.

istvan58

ndégna azért az nem anyir egyszerü, mikor egy léptető motor lépést veszit már nincs tartalék nyomatéka hogy behozza a lemaradást.
Az enkóderes meghajtók máskép viselkednek, csak annyi áromot adnak a motornak amenyi éppen kell, igy mindég van tartalék.

lásd leadshine easy servo:

http://www.leadshine.com/producttypes.aspx?type=products&category=easy-servo-products&producttype=easy-servo-drives" TARGET=_fnew>easy servo

istvan58

bocsi a sok elgépelésért, tapirol irom..:)

frkdv6dyr

Valami hasonló volt az elképzelésem amit egy pár napja írtam is. Egy lépést nyolc lépésből oldanék meg folyamatos enkóderes visszacsatolással figyelve a reakció időt ami a mechanika késleltetése. Ebből meglehet állapítani a terhelés mértékét, és előre lehetne jelezni a lépésvesztést is. Persze ezek a fejlesztések csak akkor térülnek meg ha egyrészt a piacon eladhatóan olcsón előállítható, vagy ez az egyik hobbi amire áldozok akár értelmetlenül is.

s2k5ycubj

Tegnap sok szenvedés után elindult a TB6600-as vezérlő az új ic-vel.Ugyan úgy néz ki,mint a másik. A lényeg,hogy nem az ic-vel van a baj! A panelról letakarítottam egy kis marék felesleges alkatrészt,kapott egy potit áramszabályozásra,kapott 8 schotky diódát és low esr kondit a tápra. És a referenciát is kondiztam,ahogy a gyártó előírja. A szenvedés fő oka,hogy a panel borzasztóan rossz minőségű és sorba váltak el a lábforrasztások. Ezért egy darabig hasonlóan zizegve,remegve,bizonytalanul ment a motor,pont mint az előző verzióban. Már majdnem feladtam és ekkor újra szétszedve láttam,hogy a lábforrasztások sorban válnak el. Ezt valamennyire tudtam orvosolni többszöri cin cserével,mint kiderült a forraszanyag ennyire borzalmas minőségű! Ja az áramfigyelő ellenállásokat kifelejtettem a sorból. Szerintem új panel lesz a vége,tulajdonképpen szinte alig kell külső alkatrés ehhez az ic-hez,tehát még egy próbapanellal sem nehéz kiváltani. Most ott tartok,hogy minden állásban gyönyörű szépen viszi a motort hangtalanul és erősen! Szkópon gyönyörű jelalakkal,teljesen túllövés mentesen! A hűtőborda még langyosnak sem mondható 3A-es terhelésnél,viszont a diódák langyulnak,tehát dolgoznak és a szkóp képén láthatóan jól teszik a dolgukat. Szinte biztos,hogy a nem megfelelő kapcsolás és mellé a "korszerű" forrasztási technológia a ludas a sok ártatlan ic halálban. Megnéztem a másikat is és ott is sorban válnak le az ic lábak a panelról,érdekes.
A következő lépés a másik átalakítása lesz. Természetesen fotóztam is,valamikor este jönnek a képek.Nem sok jót köszönhetünk ennek a remek ólommentes technológiának és hallottam,hogy van belőle jó is,de az meg drága.

000000000

Akkor összességében veszett fejsze nyele az egész IC csere ebben a kotla HY vezérlőben.  
Ergo nem szabad megvenni mert csak pénzkidobás.  

s2k5ycubj

Igen,de ha már megvan,és még nem repült,akkor van megoldás rá. Akár egy másik panellal.

s2k5ycubj

Azért érdekes,hogy az alkatrészek durván 6000Ft-ba kerültek és a vezérlőt házhoz postázva vettem 3700Ft ért... És nem lett volna sokkal drágább a gyártás,ha a kellő alkatrészeket teszik bele. Megjelent egy újabb verzió is,valaki linkelte is,szerintem azon már ezek a változtatások megvannak csinálva ahogy elnéztem. Meg lettem volna lepve,hogy toshiba ennyire rosszt csinál! Tehát nem az ő hibájuk! A sokat szidott egybeintegrált ic-k működne,méghozzá jól! Sokat szenvedtem hasonlóan integrált 230-as tápic-kel is,ott is ez lett a megoldás. A gyárilag kitalált alapkapcsolás működik,a többi nem mindig! Ennek fényében a TB6560-as sem biztos,hogy annyira rossz...

9a43swpp

Az álmoskönyv egyébként is azt mondja, hogy ólmos és ólommentes technológiát nem jó ötlet keverni, szóval a gyárilag ólommentessel forrasztott cuccokat igazából ólommentessel kéne cserélni - vagy ahogy csináltad, indulásból eltüntetni onnan az összes gyári forraszanyagot.

s2k5ycubj

Lehet keverni,ha eléggé átmelegíted az ólom összekeveredik a többi anyaggal és látszik,hogy gyönyörűen befutja az alkatrés lábát. Ez itt valami különlegesen rossz fajta cin. Ilyennel még nem találkoztam,az alap ilyenkor,hogy ónszippantóval leszedek mindent a panelról és utána lehet az újat forrasztani,de ez itt kevés volt.

000000000

Valakinek biztos megéri megvenni ezt a HY vezérlőt és újra építeni, de aki használni akarja az inkább vegyen bevált MSD, MSDD vagy DM típust.  
Szerintem a duplája ár simán megéri a probléma elhárításból eredő szívást elkerülését mint amit ez a olcsó vezérlő okoz.  
De ha vannak mazochisták azoknak kimondottan ajánlom ez az olcsó vackot. :)

000000000

Azért ezt a dióda beépítést nem nagyon veszi be a gyomrom.

Akár hol nézek ilyen vezérlőt, sehol nincs benne dióda.

A Toshiba adatlapja SE írja elő!

Ezekszerint mindenki hülye a villanyhoz?

Én símán átforrasztottam a panelt mielőtt beüzemeltem volna, és semmi bajom vele.
Nem melegszik.

000000000

Nem mindenki milliárdos, hogy egy hobbi gépbe 70-80 ezerért vegyen 3 vezérlőt, mikor a célnak ez is megfelel.