Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

9a43swpp

Nem külön a dióda megy át zárlatba, hanem a MOSFET (lévén ők egyben vannak). Ha tippelnem kéne, én az abs. max. rating feletti feszültségimpulzusra tippelnék. Valamelyik kis kínai berakott egy 47V-os könyökfeszültségű TVS-t a betápra... meg lennék lepve, ha ez segítene :)

frkdv6dyr

Sikerült végre árajánlatot kapni TB6600 ügyben. Nos elméletileg az egyik magyarországi hivatalos Toshiba disztribútor ajánlása alapján a helyi viszont eladó bolt számomra az ismeretséget is figyelembe véve 7000.-Ft/db áron tudja 10 napos szállítási idővel szinte házhoz szállítani (vidékre a boltba). Persze az közel sem biztos, hogy ez sem a kínai hamisítvány, mivel a gyárat képtelenség megkeresni így továbbra is kétséges az eredetiség, de legalább már az ára hihetőbbé teszi mint a HQ ajánlata.

9a43swpp

Én speciel rettentő szkeptikus vagyok a hamisítványos-koncepciót illetően. Az ár pedig a magyar kereskedelem szokásait ismerve semmit nem jelent, maximum annyit, hogy ezen többet keresnek a kereskedők, vagy azt, hogy kevés darabbal foglalkozni baromi drága tud lenni.

000000000

Hamisított tranzisztorba már szaladtam bele, ezekkel a multiwatt tokozású all in one IC-kel meg alapól nem foglalkozok az L298-as óta.  
Valahol el kell kezdeni, de azért mindennek van egy legalja, és ez a TB széria már erősen az.

iiidyyiy3

Ettől olcsóbban lehet kapni ennél jobb IC-t, a nagy vízen túlról.
Ezt szerintem még a kínaiak nem hamisítják.
http://www.digikey.com/product-search/en?vendor=0&keywords=tb67s149" TARGET=_fnew>TB67s149

000000000

Unipolárisnak írják mindenhol, vagy az nem számít ?  

iiidyyiy3

Sajnos igazad van. Unipoláris vezérlő nem igazán jó bipoláris motorhoz.
http://www.toshiba.com/taec/Catalog/Line.do?familyid=7273&lineid=382" TARGET=_fnew>Itt lehet csemegézgetni.

frkdv6dyr

Viszont ha megrendelem a gyárit, akkor szállítással együtt megúszom 100$ alatt a 10db-ot. Hmmmmmm érdekel valakit eredeti TB6600HQ????

iiidyyiy3

Jól működő kapcsolás és nyákterv nélkül csak fél megoldás.

frkdv6dyr

Ott van a gyári ajánlás kapcsolásra, nyáktervet meg csinálok neked ha nem tudsz. Végül is el is tudom készíteni a panelt forrasztással együtt. Igazából az érdekelne, hogy mennyire éri meg eredetivel foglalkozni. Érdekessége a dolognak, hogy Hong Kong-ból is rendelhető a gyári IC (hmmmm) és fele annyi azaz nincs 3$/db.

frkdv6dyr

510db a minimum rendelés Kínából röpke 1.400.-$

iiidyyiy3

Az adatlap végén? Az még nem nevezhető bevált kapcsolásnak. Ha rendelsz, akkor 1 darab érdekel.

2dbfy8y

Hát igen ez a kérdés melyik eredeti, és van e olyan kapcsolás, amivel tuti bírja.
Pl itt is árulnak egy megoldást:
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/kapcsolo/bipolaris_leptetomotor_vezerlo_4_5a_48v_tb6600_2040154487.html" TARGET=_fnew>tb6600
Ki tudja ez milyen kapcsolás lehet.
És bírhatja e a 4.5A-et.

000000000

Érdemes ennyi szívni egy eleve döglött konstrukcióval?
Le kell nyelni a békát és meg kell venni a drágább, de tuti cuccot például MSD vagy MSDD vezérlő.  
Érdekes azokkal elenyésző hányadban volt probléma.
Ezek a TB IC-ről  csak azt hallani, hogy így robbant fel úgy gyulladt ki, stb, stb.    
Ha ez jó nektek akkor hajrá, de én inkább használni szeretem a gépet mint folyton hibát keresni és javítani.  

2dbfy8y

És mi a véleményed a leadshine vezérlőről.
Már van olyanom, pl azzal nem volt gondom.
Milyen ic lehet abban?
Hasonló mint az msd-ben?
Érdekes az msd ic-je kideríthetetlen, lecsiszolták róla a feliratot, gondolom nem véletlen.