Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

svejk

000000000

Nem e véletlenül integrálva van az IC-ben?

s2k5ycubj

Mi történik,amikor egy induktívitást addig töltesz,míg mondjuk 3A-ig felmegy az áramfelvétel és utána hirtelen megszakítod az áramkört? Ha van dióda nem tud nagyobb feszültség indukálódni,mint a tápfesz.Ha nincs a fet és az egyéb szórt kapacításokkal rezgőkört képez és egy elég szép feszültség ugrás következik(motorgyújtás). Na ennek a 2-300V-nak fet nem biztos,hogy örül,sőt rajtam kívül láttuk egy páran mi történik... De ez csak az egyik oldal. A másik oldalon a "bepumpált" energia jó része elvész és mágneses energia helyett jó nagy feszültség jelentkezik. A step-down típusú tápok a jó példa erre,próbáld ki dióda nélkül mi történik,ugyan ez. A másik,hogy nem véletlenül nem lehet kapni olya powerfet-et amiben nincs védődióda... (van,de nagyon ritka)

s2k5ycubj

Sajnos nincs,meg is mértem a jót és a katalógus is ezt mutatja. Nem értem,hogy ez miért nem fért bele?

s2k5ycubj

Ma is így van,de vannak kivételek sajnos. Pedig pont a gyártás egyszerűsítése és a garanciális gondok legyűrése miatt találták ki. És persze szívesebben választ az ember egy olyan ic-t amihez van kész panelterv. Sajnos a Toshiba nem foglalkozik ezzel.

ANTAL GÁBOR

Laci ! ha van otthon egy TB6600 egy mérést elvégezhetnél ( most olvasom hogy elvégezted akkor úgy fogalmazok ,hogy megismételhetnél . Mondjuk az A tekercspont és a + táp között egy diódamérővel.   Szerintem bele integrálták a tokba azt a diódát a fettel párhuzamosan .  ( ha lehet a fetet le kellene zárni,ami biztos az biztos  )
 Van olyan katalógusod ami a végfokot külön ábrázolja ?  

s2k5ycubj

Már túl vagyok a mérésen és szakadást mutat. Hidd el nincsen benne dióda. De azt nem tartom kizártnak,hogy az eredeti ic-ben van. Mondjuk egy ilyen ic-t hamisítani úgy,hogy működjön is,nem egyszerű. De van rá példa:FTDI usb-soros csip.

pbalazs

Nem volt még dolgom ezzel az IC-vel.
Érdekes, hogy nem lehet kimérni a diódát, az ugyanis az a FET gyártási technológia "mellékterméke".
Nem jófejségből teszik bele, mondván: úgyis induktív lesz a fogyasztó.
Én még ilyen híddal nem találkoztam...

Az adatlap szerint FET van a "protect" és az "M0" kimeneteken is. Megmérnéd azt is?

Amit a #854-ben írsz, csak részben igaz.
A dióda utat biztosít, eddig OK, de ha nincs hova folyjon az áram, akkor a híd másik tagja fog letörni, ahol épp nem vezet a dióda. A tápba pedig jellemzően nem tud visszafolyni, így megemelkedik a tápfesz.
Többnyire ez a jelenség rejtve marad, mert a táp bunkó nagy kondival végződik, ami benyeli ezt az energiát, de ha a kondi és a híd közt hosszabb a vezeték (induktivitás), az már okozhat gondot.

2dbfy8y

Én megpróbáltam full 5A-on hajtani.
Olyant pukkant....
Dióda belseje látható, ketté szállt.
Ic-nek kb 2 lába elégett, és a nyákon is egy vezetősáv szétszállt.

svejk

A magyarázat java része a #859-ben.

svejk

Az viszont tény, hogy ártani nem árthat, de nagyon nem mindegy, hogy milyen adatokkal rendelkezik, hogy hatásos is legyen.

9a43swpp

Na, én is megnéztem, jelentem: van benne. Mármint ahogy az egy normál gyártástechnológiájú MOSFET esetén alap, ott figyelnek a parazita diódák, olyan 0.6V körüli nyitófesszel.
És ami miatt ennél ez tényleg nem is kritikus, az elsősorban az, hogy teljes-hidas a kimeneti fokozat, ergó normál használatnál valamelyik irányba mindig vezet valamelyik MOSFET. Amikor meg éppen letilt a védelem, vagy az ENABLE, akkor meg ezek a parazita lassú diódák is elegek lesznek, hiszen nem 40kHz-en kell kapcsolgatni olyankor. Az látszik, hogy az ENABLE nagyfrekvenciás kapcsolgatásával ezek szerint gyorsan tönkre lehet tenni a cuccot. És persze kimenetenként egy extra pár Schottky biztosan nem fog megártani, csak ugye megint a költség...

000000000

Egyébként ez az adatlapban le is van írva.

s2k5ycubj

Szétszedtem a jót is és tényleg van benne dióda a pozitív oldal felé is,a műszer szerint. Viszont akkor itt valami más disznóság lesz! De az is lehet,hogy pont ez a dióda lett zárlatos.Nekem asztali labortápról ment és a zárlatvédelem megfogta(2A!). A kimenetek közül a két középső zárlatos mindkét irányban és a másik kettőn már nem mérhető a pozitív irányú dióda... A két alert kimeneten is van dióda,az megúszta. Lehet,hogy ez a gyenge pont és még egy: a bemenet egy soros diódával kezdődik és utána egy sima 1000mikrós kondi van. Ha jó a dióda akkor rövid időre megszaladhat a tápfesz,hiszen a sima elkó 40KHz-en nem túl aktív. Na ez simán lehet halálok. És nálam is akkor szállt el amikor nagy árammal hajtottam a motort. És az ENABLE bemenetre nem kell kötni semmit,mert ez fordítva működik,ha kap áramot tilt.