Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Miből gondolod hogy a relének kattannia kellene ? Szerintem az a relé a főorsó vezérlésére vagy hűtővíz szivattyúhoz van rendszeresítve. Amikor kimegy a parancs ( pl M3 ) akkor majd kattan . De természetesen konfigurálni kell . Látni kellene az adatlapot  

ANTAL GÁBOR

Belenéztem :
 5. One relay output port for control spindle on/off. The output interface. is P17.

r5y7cufaj

szia!
Ezt az adatlapot találtam: http://wiki.midsouthmakers.org/images/e/e2/5axisManual.pdf" TARGET=_fnew>link
Eddig az összes (működő :) ) vezérlőm kattant amikor mach3-ban kiszedtem a resetet (és jól volt konfigurálva).
Akkor ez nem ökölszabály, hogy kattania kell?

ANTAL GÁBOR

Az adatlap szerint a 17 es lábon lehet a relét  vezérelni . De van egy előválasztó jumper ami  überelhet . (17 es láb = relay vagy B dir ) . Ha  mindenáron akarod hallani a kattanást [#nevetes1][#nevetes1]akkor  relay be kell tenni a jumpert és a 17 es lábra jelet kell adni

r5y7cufaj

Ezen a relés dolgon, nehezen de túltettem magam... :)
Összekötöttem a motorvezérlőket a leválasztóval, de nem működik. A motorvezérlőn villog a RUN tengely mozgatáskor, de az A- A+ ill. B- B+ kimenetekre semmilyen jel nem megy.
Nincs ötleted?

ANTAL GÁBOR

Minthogy nem tudom hogy milyen motorvezérlőt használsz és azt sem tudom hogy Mach al fogsz e dolgozni ezért konkrét tippet ( látatlanban ) nem lehet adni. Az élesztésnek vannak szabályai .  Elöször vezérlő +motor + táp .  Adott dir mellett step et kell generálni a bemeneten  ( intelligens módon egy négyszöggenerátorral, amatőr módon egy darab dróttal és egy reszelővel ) Ha az enable jó szinten van akkor a motornak egy irányban lépkednie kell . Ilyenkor persze ismerni kell a vezérlő bemenetét ( feltételezhetően optós aminek a ledjét 5 V os feszültséggel kell vezérelni és remélhetőleg  a bemenet tartalmazza az áramkorlátozó ellenállást .  De léteznek más bemenetű vezérlők is  
 Na most következik a  leválasztókártya . Remélhetőleg a kimenetei 5 V os jelszintűek .  
 Több kimeneti forma létezhet . CMOS kimenet, open kollektoros kimenet , normál(kollektor ellenállást) tartalmazó kimenet. Ha nincs megadva az adatlapon akkor nagyító , kimeneti IC számának leolvasása , google.  Tételezzük föl hogy CMOS    Én a step kimenetet összekötném a vezérlő step bemenetével. Legyen ez mondjuk az X tengely  A dir rel nem foglalkoznék és a vezérlő enable jét úgy hagynám ahogy korábban volt .  Most jöhet a Mach amit configurálnék és csinálnék két hotkey billentyút az  ( +/-) X re . Aztán próba valamelyik billentyűre mennie kellene a motornak.  Utána jöhet a többi, a dir ek és az enable    

r5y7cufaj

ANTAL GÁBOR

- Rákerestem a neten . A vezérlő optós bemenetű 5 V-os és benne van a korlátozó ellenállás. Az eneble ről nem írnak de szokásos hogy "lógó" enable vel megy . ( de erről 1 perc alatt meg lehet győződni )  ha a drót + reszelő lesz az imp generátor akkor a motortápról is megvezérelheted a step et de az optó áramát egy előtét ellenállással kb 10mA ben korlátozni kell . ( pl 24 V os motortáp : 2 kohm )  

r5y7cufaj

A multiméterem tud négyszögjelet alkotni.

r5y7cufaj

r5y7cufaj

Sziasztok! A 4 tengelyes tb6560as piros vezerlonel nincs tartoaram? Siman el tudom forgatni a motor tengelyet, de ha vezerlem barmelyik iranyba a motorokat akkor nagyon eros, nem tudom lefogni.
Koszi.

csakyt

Kérlek, segítsetek nekem, hogy az alábbi vezérlőkhöz milyen tápegység kell, ha mind a három vezérlő egyenként egy MST340B02.-es 6.6A.-os motort hajt meg. Köszi a segítséget.

r5y7cufaj

Hiaba allitgatom a motortuningot, a motorokat el tudom konnyeden tekerni. Nincs otletetek? Koszi

s2k5ycubj

Léptetőmotor-ból átjőve,a helyére téve a dolgokat.
Tehát TB660-as vezérlő. Az adatlapja szerint 50V és 2x 4.5A. Ez jól hangzik,de a "gyári" paneljével a felét sem tudja és még azt is rosszul... Már nézegetem,hogy a panel maradhat-e. Az ic beszerezhető itthon is,a hq elektronikánál találtam durván 2900Ft-ért darabját(http://www.hqelektronika.hu/hu/product/tb6600ah" TARGET=_fnew>tb6600). Egy kicsit gyanúsan olcsó is... Ami már biztos:  
4dióda hiányzik-gyors halál(és a meglévő 4 lassú)
soros dióda 3A-es -ha véletlenül jól működne,gyors halál,de legalább nem az ic...
alul méretezett,eloxált hűtőborda-elvileg van hővédelem,de akkor random módon menetközben áll meg
árammérő ellenállás-hibás árammérés,gyenge nyomaték
áramszabályzás-kevés áram
pihenőáram szabályozás-valami nagyon csúnyán össze van keverve,alig van tartónyomaték
és még egy csomó apróság.
Nem túlzok,ha azt állítom,hogy úgy rossz az egész,ahogy van.
Most átnézem,hogy van-e értelme átfaragni a panelt. Sajnos a gyári dokumentum nem tartalmaz paneltervet,pedig az lenne a legjobb. Ehhez mindenképpen kétoldalas panelre van szükség,tehát a tervezésnél és egy esetleges gyártatásnál ezt sem szabad elfelejteni.
Első körben ennyi.

s2k5ycubj

Tehát a válaszom:eredeti kivitelben csak korlátozottan használható,csak alacsony feszültséggel! És még így is kockázatos.